Home În Lume Poet, condamnat la moarte pentru apostazie în Arabia Saudită

Poet, condamnat la moarte pentru apostazie în Arabia Saudită

DISTRIBUIŢI

Apostazia reprezintă renunțarea publică la o anumită credință religioasă sau renegarea a unei doctrine sau concepții. Un poet palestinian a fost condamnat la moarte pentru ‘apostazie’ în Arabia Saudită, a anunțat vineri organizația de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch. Sentința poate fi atacată prin apel, a afirmat Adam Coogle, un responsabil pentru Orientul Mijlociu al organizației nonguvernamentale, care  a citit textul deciziei instanței.

„Este destul de rar” ca cineva să fie condamnat pentru apostazie, a subliniat Coogle.

În 2014, Fayad a fost condamnat, în primă instanță, la patru ani de închisoare și la 800 de lovituri de bici, în urma unei plângeri înaintate de un grup de discuții culturale care se reunește într-o cafenea din Abha, în sud-vestul țării. „Fayad a spus că a avut o dispută cu ceilalți membri ai grupului”, a precizat Coogle.

Un bărbat a susținut că l-a auzit făcând afirmații împotriva lui Dumnezeu, în timp ce un cleric l-a acuzat de ‘blasfemie’ într-un volum de poeme pe care palestinianul l-a scris în urmă cu 10 ani.

La primul proces, Fayad a negat că opera sa este ‘blasfematoare’, însă și-a cerut totuși iertare. Astfel, instanța „nu a dorit să-l condamne la moarte”. Acum, un alt tribunal a revenit asupra deciziei, considerând că „Dumnezeu este cel care trebuie să ierte”.

Apostazia, la fel ca violul, crima sau traficul de droguri, este pasibilă de pedeapsa capitală în Arabia Saudită, țară care se ghidează după o versiune dură a legii islamice Sharia.

Potrivit unui raport al Amnesty International, citat de AGERPRES, 151 de persoane au fost executate în Arabia Saudită de la începutul anului, un record de după 1995.

Regatul saudit se numără printre țările unde au loc cele mai multe execuții, alături de China, Iran și SUA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.