Acasă Actualitate Potențialul platformei europene de consiliere în materie de investiții nu a fost...

Potențialul platformei europene de consiliere în materie de investiții nu a fost încă valorificat pe deplin

DISTRIBUIȚI

Lansată în 2015, ca parte a Planului de investiții pentru Europa, Platforma europeană de consiliere în materie de investiții oferă asistență tehnică promotorilor de proiecte din UE. După cum se arată într-un nou raport al Curții de Conturi Europene, beneficiarii sunt satisfăcuți de serviciile de consiliere prestate de platformă. Totuși, platforma nu și-a atins încă întregul potențial de stimulare a investițiilor în UE, în principal din cauza unei strategii insuficient de clare pentru direcționarea sprijinului acolo unde acesta putea aduce cea mai mare valoare adăugată.
Platforma europeană de consiliere în materie de investiții funcționează ca un parteneriat între Comisie și Banca Europeană de Investiții și își desfășoară activitatea în cooperare cu bănci sau instituții naționale de promovare și cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Între 2015 și 2018, platforma a primit 1 091 de cereri de sprijin, aceasta însemnând mai puțin de o cerere pe zi în medie. Cererile proveneau în mod direct de la promotori de proiecte prin intermediul site-ului platformei sau din alte surse instituționale (alte servicii ale BEI, BERD, bănci sau instituții naționale de promovare și Comisia). Numai 285 (26 %) din aceste cereri s-au concretizat în alocări de resurse („misiuni”) sau consiliere din partea platformei în sprijinul beneficiarilor din sectorul public și din cel privat. În consecință, în primii trei ani și jumătate de activitate, aceasta a cheltuit doar puțin peste un sfert din finanțarea disponibilă de la bugetul UE. Drept urmare, concluzia Curții a fost că, deși beneficiarii s-au arătat satisfăcuți de serviciile furnizate de platformă, aceasta nu efectuase un număr suficient de misiuni pentru ca impactul din perspectiva stimulării investițiilor în proiecte UE să fi fost semnificativ. Mai mult, Curtea a constatat că platforma nu dispunea de o strategie suficient de clară pentru direcționarea sprijinului și nici nu stabilise criterii, priorități și proceduri eficace în acest sens.
„Platforma europeană de consiliere în materie de investiții a fost una dintre principalele măsuri luate în urma crizei economice cu scopul de a stimula investițiile în UE, însă ea s-a confruntat cu unele probleme legate de strategie și de implementare”, a declarat doamna Annemie Turtelboom, membra Curții de Conturi Europene responsabilă de acest audit. „Noua Platformă de consiliere InvestEU, propusă pentru perioada de programare 2021‑2027, ar trebui să își concentreze resursele pe nevoi definite și vizate în mod clar, să contribuie la extinderea activităților platformei și să asigure o monitorizare adecvată.”
De asemenea, Curtea a examinat progresul realizat în ceea ce privește cooperarea cu partenerii de la nivel local, un factor-cheie care îi permite platformei să răspundă unor nevoi de consiliere specifice în diferite state membre. Acordurile cu instituțiile partenere locale s-au realizat într-un ritm lent din cauza complexității juridice și a gradului variat de capacitate de cooperare pe plan local. Acest lucru a dus la o distribuție geografică inegală a cererii și a furnizării de servicii de consiliere sprijinite de platformă.
Raportul conține o serie de recomandări pentru perioada de funcționare rămasă a platformei și pentru tranziția către noua inițiativă InvestEU. În special, Curtea recomandă:
să se dezvolte și mai mult cooperarea cu băncile și instituțiile naționale de promovare cu scopul de a îmbunătăți accesul pe plan local la serviciile oferite de platformă;
să se definească prioritățile și criteriile specifice pentru evaluarea valorii sprijinului consultativ, inclusiv adiționalitatea (furnizarea unor servicii suplimentare față de cele deja disponibile în cadrul altor programe ale UE), tipul de sprijin, impactul potențial asupra investițiilor, precum și sectoarele și zonele geografice vizate;
să se consolideze procedurile de selecție pentru a se determina valoarea misiunilor potențiale, cu scopul de a maximiza contribuția platformei;
să se valorifice experiența acumulată în perioada 2015‑2020 pentru a evalua nevoile și cererea pentru InvestEU, precum și să se dezvolte un cadru corespunzător pentru monitorizarea performanței, care să acopere costurile și beneficiile furnizării serviciilor de consiliere.

Platforma europeană de consiliere în materie de investiții este ce de a treia sursă majoră de asistență tehnică a UE care furnizează servicii de consiliere, celelalte două fiind Asistența comună în vederea sprijinirii proiectelor în regiunile europene (JASPERS) și Asistența europeană pentru energie locală (ELENA). Bugetul UE acoperă 75 % din bugetul anual al platformei, până la suma de 20 de milioane de euro, restul de 25 % fiind asigurat de BEI, până la suma de 6,6 milioane de euro. Raportul publicat astăzi prezintă constatările Curții cu privire la activitățile platformei din perioada cuprinsă între lansarea acesteia în 2015 și decembrie 2018.
În aceeași ordine de idei, Curtea de Conturi Europeană a publicat raportul special intitulat „Fondul european pentru investiții strategice (FEIS): este nevoie să se acționeze pentru ca FEIS să devină un succes deplin” în 2019 și raportul special intitulat „Asistența comună în vederea sprijinirii proiectelor în regiunile europene (JASPERS) – este momentul ca acțiunile JASPERS să fie mai bine direcționate” în 2018.
Raportul special nr. 12/2020, intitulat „Platforma europeană de consiliere în materie de investiții: lansată cu scopul de a stimula investițiile în UE, impactul platformei rămâne limitat”, este disponibil în 23 de limbi pe site-ul Curții de Conturi Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.