Acasă În Lume Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

DISTRIBUIȚI

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marți, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, marţi, includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Salut includerea peisajului cultural minier de la Roşia Montană în patrimoniul umanităţi! Prin eforturi conjugate ale autorităţilor şi specialiştilor, Roşia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”, a scris şeful statului pe Facebook.

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marţi, înscrierea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii.
USR PLUS susţine că includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, decizie luată marţi, reprezintă „o şansă uriaşă” pentru comunitatea locală, pentru dezvoltarea şi conservarea patrimoniului.

„Zi istorică pentru istoria românilor! Roşia Montană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una din cele mai de preţ comori ale istoriei vechi a românilor. Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primeşte o şansă uriaşă pentru dezvoltarea şi – în acelaşi timp – conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice, care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii”, precizează USR PLUS, într-o postare pe pagina de Facebook a formaţiunii.

USR PLUS arată că, potrivit experţilor, care fac recomandările pentru înscrierea monumentelor pe lista Patrimoniului Mondial, Peisajul Cultural Minier Roşia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins şi divers din lume, datând din perioada ocupaţiei romane a Daciei (106 – 127 î.Hr.)”. În plus, conţine „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

„Acum, toate aceste lucruri sunt recunoscute şi protejate la nivel mondial”, subliniază formaţiunea politică.

„Roșia Montană a fost înscrisă azi în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este cauza și victoria unei generații. Respect pentru toți cei care au dus o luptă de 20 de ani, care la început părea pierdută. Eugen David, Ștefania Simion, Mihai Goțiu, Stephanie Roth, Marius Harosa, Dumitru Dobrev (îi menționez aici doar pe cei de pe partea administrativ – juridică cu care am fost în contact), asociațiile Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Declic și mulți alții.
Avem acum obligația, ca societate, să facem din Roșia Montană o atracție pentru vizitatorii din întreaga lume. Locațiile din Patrimoniul UNESCO, bine guvernate, sunt generatoare de profit.”, a anunțat astăzi și Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan.

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marţi, înscrierea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii.

1 COMENTARIU

  1. Uite ca se poate, desi este oarecum tardiv, felicitari echipei din Guvernul Romaniei ce a reusit sa contracareze prejudiciul de imagine, slugaricia baloasa promovata de echipa Adrian Nastase via Viorica Vasilica Dancila si psd-istii modelati de pseudo-intelectulul Vasile Dancu si grupul sau de interese cu care se distra la Disneyland, Locande, Seychelles, etc. !!!
    Poate ca ar trebui sa fie dezbatuta si recenta dezvaluire a istoricului Marius Oprea viza-vis de santajul ordinar pardon coruperea sau mai altfel spus lobbyul efectuat de un anumit prim ministru canadian la adresa Guvernului Romaniei pentru cedarea resurselor nationale de aur, argint, molbden, tungsten, alte merale rare, in patromoniul firmei canadiene implicate in asa zisa exploare cu cianuri de la Rosia Montana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.