Acasă În Lume Rusia se razbuna pe tarile care i-au impus sanctiuni: interzice importurile de...

Rusia se razbuna pe tarile care i-au impus sanctiuni: interzice importurile de produse agroalimentare

DISTRIBUIȚI

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret ce interzice sau limitează importurile de produse agroalimentare din ţările care au impus sancţiuni economice împotriva Rusiei, a anunţat miercuri serviciul de presă al Kremlinului, transmit Reuters şi AFP.

 

 

Vladimir Putin ordonă interzicerea importurilor de produse agroalimentare din ţările care au impus sancţiuni Rusiei. Şeful statului a cerut guvernului să elaboreze o listă cu bunurile al căror import urmează să fie interzis timp de un an în Rusia, a precizat Kremlinul, potrivit Agerpres.

‘Pentru a proteja interesele naţionale ale Federaţiei Ruse, ordon interzicerea sau limitarea timp de un an a importurilor pe teritoriul rus al anumitor categorii de produse agricole, materii prime şi produse alimentare’ provenite din ţările care au ‘decis să impună sancţiuni economice’ împotriva Rusiei, a afirmat Putin, citat în comunicatul preşedinţiei.

Ministrul adjunct al dezvoltării economice, Aleksei Lihacev, a declarat pentru Interfax că lista importurilor interzise este gata şi urmează acum să fie aprobată de guvern, a relatat Xinhua.

Preşedintele rus menţionează în decretul său privind ‘măsuri economice specifice vizând asigurarea securităţii Rusiei’ că durata interdicţiilor cu privire la importuri ar putea fi modificată ‘dacă va fi necesar’, dând de înţeles că Moscova ar putea reveni asupra deciziei sale în cazul în care Occidentul şi-ar revizui poziţia.

Uniunea Europeană şi Rusia, dar şi alte ţări au decis recent o serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei fără precedent de la Războiul Rece încoace, pe fondul acuzaţiilor că Moscova îi susţine militar pe rebelii separatişti proruşi din estul Ucrainei, ceea ce autorităţile ruse dezmint.

Vladimir Putin cere de asemenea guvernului în decretul său de miercuri să ‘ia măsuri pentru a asigura echilibrul pe pieţe şi pentru a împiedica creşterea produselor agroalimentare’ în Rusia, importator net de astfel de produse. Potrivit statisticilor oficiale, valoarea importurilor ruse în acest domeniu a fost de 16,9 miliarde de dolari în perioada ianuarie-mai 2014, iar cea a exporturilor – de 7,1 miliarde. Rusia importă din această categorie mai ales mere, banane, roşii, cartofi, carne şi peşte.

Mai devreme miercuri, Rusia a anunţat că a decis limitarea importurilor de vită din România şi de animale din Italia, Bulgaria şi Grecia, din cauza depistării unor boli, în cel mai recent episod al ‘războiului comercial’ relansat de Moscova după impunerea sancţiunilor occidentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.