Acasă În Lume Separatiștii pro-ruși de la Slaviansk „încurcă” statutul de oaspete cu cel de...

Separatiștii pro-ruși de la Slaviansk „încurcă” statutul de oaspete cu cel de prizonier de război pentru opt observatori OSCE

DISTRIBUIȚI

Comunitatea internațională urmărește atent dezvoltarea situației din estul Ucrainei, după ce milițiile pro-ruse au luat drept prizonieri de război nu mai puțin de opt observatori ai OSCE.

Este vorba de șapte ofițeri (trei germani, un polonez, un ceh, un danez, un suedez) și un translator. Autoproclamatul primar al orașului ucrainean Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a avut o serie de declarații contradictorii în privință cu statului observatorilor OSCE.

Dacă la început a vorbit despre o stare de război în care numai ofițerii străini care au aprobarea milițiilor pro-ruse nu sunt „prizonierii de război”, ulterior Ponomarev și-a nuanțat declarațiile spunând că aceștia sunt ”invitații” lor. Duminică la Slaviansk a sosit o echipa de negocieri care să trateze eliberarea „prizonierilor de război” din partea OSCE. Ulterior, separatiștii ruși i-au adus pe observatorii reținut într-o conferință de presă pentru a arăta că aceștia sunt nevătămați. În conferința de presă organizată duminică de separatiștii proruși, unul dintre membrii echipei OSCE, colonelul german Axel Schneider, a declarat: ‘Suntem ofițeri OSCE și avem statut diplomatic. Prezența noastră la Slaviansk este fără niciun dubiu un instrument politic pentru cei care iau deciziile în regiune. Ei se vor folosi de acest lucru în cadrul negocierilor’. „Acest lucru nu este o surpriză. Nu mă pot întoarce acasă liber”, a continuat colonelul.

 

Gazde cu pistolul la brâu

 

La rândul său, Ponomarev a declarat că, în oraș, care se află în situație de război, orice militar care nu are permisiunea separatiștilor este considerat drept ”prizonier de război’, precizând că membrii echipei OSCE sunt reținuți în clădirea primăriei. „În oraşul nostru, care se află în stare de război, orice membru al vreunui personal militar care nu are permisiunea noastră este considerat prizonier de război”, continua el, adăugând că membrii misiuni sunt reţinuţi în sediul Primăriei.

Însă liderul separatist respingea termenul „ostatic”. Observatorii „nu sunt ostaticii noştri, ci sunt invitaţii noştri”, sublinia Ponomarev, care purta un pistol la centură şi era escortat de două gărzi de corp. Inițial, aceștia au fost reținuți sâmbătă sub pretextul că sunt „spioni ai NATO”. Dacă starea celor opt observatori reținuți pare una normală, nu același lucru se poate spune despre trei ofițeri ucraineni care au fost și ei reținuți. Aceștia au fost „arestaţi” de către rebeli, a anunţat duminică Viceslav Ponomarev, liderul separatiştilor proruşi de la Slaviansk. Ponomarev a precizat că este vorba despre un colonel, un comandant şi un căpitan, pe care i-a acuzat că efectuau activităţi de spionaj. „Era un grup de şapte, din care am arestat trei. Îi vom prinde rapid şi pe ceilalţi patru”, a spus el. „Nu va exista niciun contact (direct) cu Kievul, ci doar prin intermediul OSCE”, a declarat liderul insurgenţilor proruşi, apreciind că autorităţile ucrainene „înţeleg numai limbajul forţei”.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.