Acasă Life Află pe ce planetă din apropierea Sistemului Solar ar putea exista...

Află pe ce planetă din apropierea Sistemului Solar ar putea exista viață

DISTRIBUIȚI

 

Kapteyn b, cea mai „bătrână” exoplanetă cunoscută până în prezent, aflată la o distanță relativ mică de Sistemul Solar, ar putea întreține viața, afirmă astronomii de la Universitatea Queen Mary din Londra, informează huffingtonpost.com.

 

Exoplaneta Kapteyn b, care se află la doar 13 ani-lumină de Terra, are o vechime de 11,5 miliarde de ani. Astfel, ea este de 2,5 ori mai bătrână decât Terra și doar cu 2 miliarde de ani mai tânără decât Universul însuși, care a luat naștere în urma unei explozii uriașe, Big Bang, în urmă cu 13,8 miliarde de ani.

 

„Astfel de descoperiri te fac să te întrebi ce fel de viață ar fi putut să evolueze pe aceste planete de-a lungul unei perioade de timp atât de îndelungate”, a declarat Guillem Anglada-Escude, profesor la Universitatea Queen Mary din Londra, coordonatorul studiului.

 

Kapteyn b are și o „soră”, exoplaneta Kapteyn C, iar ambele orbitează în jurul stelei Kapteyn, un astru din categoria „piticelor roșii”. Însă numai Kapteyn b, considerată o „super-Terra”, întrucât are o masă de cinci ori mai mare decât masa planetei noastre, este potențial locuibilă, întrucât Kapteyn c, mult mai mare, este probabil prea rece.

 

Cele două exoplanete au fost descoperite cu ajutorul spectrometrului HARPS de la Observatorul european La Silla din Chile. Descoperirea a fost confirmată prin intermediul observațiilor realizate de alte două spectrometre – HIRES, de la Observatorul Keck din Hawaii, și PFS, de la Telescopul Magellan II, aflat tot în Chile.

 

Astronomii nu se așteptau să găsească o planetă potențial locuibilă în jurul stelei Kapteyn, care are o treime din masa Soarelui și se află atât de aproape de Terra încât poate fi văzută cu telescoape pentru astronomi amatori, în partea sudică a constelației Pictorul.

 

Kapteyn b se află în zona locuibilă din jurul stelei Kapteyn – la o distanță de aceasta în care temperaturile permit apei să existe în stare lichidă, planeta fiind astfel propice vieții. Această exoplanetă efectuează o rotație completă în jurul stelei sale în 48 de ore. Planeta Kapteyn c, mai rece, se află la o distanță mult mai mare de steaua ei, parcurgând o orbită completă în 121 de zile.

 

Sistemul stelar Kapteyn are o poveste insolită. Steaua a aparținut inițial dintr-o galaxie pitică, pe care galaxia noastră Calea Lactee a absorbit-o și, în cele din urmă, a fărâmițat-o, aruncând apoi steaua Kapteyn și planetele ei pe o orbită rapidă și eliptică în „haloul” galactic – acea regiune din jurul discului cu brațe în spirală al Căii Lactee.

 

O rămășiță a acelei galaxii pitice este cel mai probabil Omega Centauri, un roi galactic globular aflat la o distanță de 16.000 de ani-lumină, care conține mii de stele care au „vârste” de aproximativ 11,5 miliarde de ani.

 

Studiul cercetătorilor britanici va fi publicat în numărul din această lună al buletinului editat de Royal Astronomical Society.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.