Acasă Life Annie Leibovitz, dată în judecată de un fotograf italian

Annie Leibovitz, dată în judecată de un fotograf italian

DISTRIBUIȚI

Fotografa Annie Leibovitz a fost dată în judecată de un fotograf italian, care o acuză că a folosit, fără permisiunea lui, câteva dintre fotografiile sale, informează BBC News Online.
Paolo Pizzetti susține că Annie Leibovitz a folosit câteva dintre fotografiile pe care el le-a realizat în Veneția și în Roma, pentru un calendar al unei companii producătoare de cafea, lansat în 2009.
El a cerut ca justiția să emită un ordin prin care aceste fotografii să nu mai fie folosite fără acordul său, cerând totodată plata unor daune de 300.000 de dolari.
Purtătorul de cuvânt al celebrei fotografe americane nu a dorit să comenteze această informație.
Potrivit documentelor oficiale depuse la tribunalul din New York, Paolo Pizzetti a declarat că Annie Leibovitz, în vârstă de 59 de ani, l-a angajat pentru a descoperi locuri potrivite în Italia, unde să realizeze fotografiile din campania publicitară comandată de compania Lavazza, în aprilie 2008.
El susține că a fotografiat Fântâna Trevi din Roma și Piața San Marco din Veneția, surprinzând și alte instantanee pe care i le-a trimis celebrei fotografe în format digital, însă a fost informat mai târziu că Annie Leibovitz nu va călători în Italia pentru a participa la aceste ședințe foto.
Paolo Pizzetti a declarat că, în octombrie 2008, când a fost lansat calendarul Lavazza, a observat că două dintre fotografiile sale au fost incluse în calendar, cu siluetele unor modele suprapuse peste acele imagini.

Listă lungă de probleme

O comparație a celor două fotografii ale Pieței San Marco prezintă „aceleași condiții meteo umede, formațiuni noroase și aceeași pasăre în colțul stâng, din partea de sus a fotografiilor“, a explicat fotograful italian în plângerea sa. El a adăugat că Annie Leibovitz nu i-a spus niciodată că intenționează să folosească fotografiile lui în acel calendar și nici nu i-a cerut permisiunea.
Acest proces se adaugă pe lista lungă a problemelor cu care se confruntă celebra fotografă americană. În plină criză mondială, Annie Leibovitz a recurs, în decembrie 2008, la o instituție financiară, care i-a împrumutat o anumită sumă de bani, în schimbul ipotecii asupra operelor sale.
Leibovitz datorează în prezent 24 de milioane de dolari și, pe 8 septembrie, data scadenței, va trebui să-și declare falimentul, dacă nu va putea să plătească datoria către societatea Art Capital, care a depus plângere și a cerut să i se returneze suma datorată.

Arhivă prețioasă

În afara arhivelor fotografice, evaluate la 50 milioane de dolari, potrivit „New York Times“, artista și-a ipotecat casa – o clădire întreagă în Greenwich Village, Manhattan, dar și o a doua reședință, situată în Rhinebeck, în nordul orașului New York.
De la John Lennon și Yoko Ono, fotografiați goi, cu doar câteva ore înainte de asasinarea cântărețului britanic, în 1980, la regina Elizabeth a Marii Britanii sau Demi Moore, care a pozat în timp ce era însărcinată, cu greu poate fi găsită o persoană celebră care să nu fi trecut prin fața obiectivului lui Annie Leibovitz, care a debutat în lumea fotografiei într-un număr al revistei „Rolling Stone“, în 1970.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.