Acasă Life Cafeaua ar putea să inverseze efectele maladiei Alzheimer

Cafeaua ar putea să inverseze efectele maladiei Alzheimer

DISTRIBUIȚI

O cantitate de circa 500 miligrame de cofeină consumată zilnic ar putea să inverseze procesul deteriorării memoriei, care apare în cazul maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, publicat în „Journal of Alzheimer’s Disease“, informează bbc.co.uk.

Acest studiu al unei echipe de cercetători americani din Florida, realizat pe șoareci, a demonstrat faptul că substanța numită cofeină restricționează producerea plăcilor senile printre neuroni, considerate semnul distinctiv al acestei maladii.  Mai multe studii precedente au relevat și ele efectele protectoare ale cofeinei asupra neuronilor bolnavilor suferind de Alzheimer.

Experimente pe șoareci

Rezultatele acestui nou studiu sunt cu atât mai interesante cu cât inversarea efectelor degenerative cognitive nu a fost remarcată până în prezent.
Cei 55 de șoareci folosiți în studiul cercetătorilor de la Universitatea din Florida au fost programați genetic, astfel încât să dezvolte simptomele maladiei Alzheimer. Mai întâi, cercetătorii au folosit teste comportamentale care au demonstrat că șoarecii aveau tulburări de memorie la vârsta de 18-19 luni, echivalentul vârstei umane de 70 de ani. Jumătate din șoareci au primit cofeină în apa de băut, iar cealaltă jumătate a primit apă simplă. Șoarecii din primul grup au primit echivalentul a cinci cești de cafea – 500 miligrame de cofeină pe zi.  Cercetătorii susțin că este identică, această cantitate, cu cea conținută în două cești de cafea „specială“, precum cea cu lapte sau cappuccino, în 14 cești de ceai sau în 20 de băuturi răcoritoare cu cofeină.
La două luni de la începerea studiului, șoarecii au fost testați din nou, iar cei care au primit cofeină au avut rezultate mult mai bune la testele de memorie și de gândire, similare celor obținute de șoarecii de aceeași vârstă care nu erau atinși de sindromul demenței. Șoarecii care au primit doar apă au obținut, în schimb, rezultate foarte proaste la aceste teste.  În plus, creierele celor care au primit cofeină au înregistrat o reducere cu circa 50% a concentrației de proteine beta-amiloide, care formează plăcile specifice maladiei Alzheimer.
Testele au relevat faptul că, prin consumul de cofeină, se blochează producerea ambelor tipuri de enzime necesare pentru sinteza proteinei beta-amiloidă. Totodată, cofeina inhibă procesele inflamatorii din creier, care provoacă aglomerarea acestor proteine.
Studiile anterioare efectuate de aceeași echipă de cercetători pe șoareci suferind de Alzheimer, dar care au primit în tinerețe un tratament cu cofeină, au demonstrat că animalele au fost protejate de tulburările de memorie când au ajuns la bătrânețe.
Medicii americani speră să înceapă cât mai rapid testele cu cofeină pe pacienți umani, pentru a vedea dacă se confirmă rezultatele testelor pe șoareci. Specialiștii mai spun că femeile însărcinate și persoanele suferind de hipertensiune trebuie totuși să își limiteze consumul zilnic de cofeină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.