Acasă Life Cele mai vechi pene din lume, descoperite în China

Cele mai vechi pene din lume, descoperite în China

DISTRIBUIȚI

Cele mai vechi pene din lume au fost descoperite pe fosilele unor dinozauri, aflate în stare excelentă de conservare, în nord-estul Chinei, aceasta constituind o dovadă că păsările au evoluat din anumite specii de dinozauri, au anunțat cercetătorii chinezi, informează bbc.co.uk.
Fosilele datează din urmă cu peste 150 milioane de ani, având o vechime mai mare decât cele de Archaeopteryx, cele mai vechi păsări cunoscute de specialiști până recent, descoperite în Germania.
Profesorul Xu Xing, coordonatorul echipei care a făcut descoperirea, a declarat că fosilele constituie dovada supremă că dinozaurii sunt strămoșii păsărilor.
Teoria că păsările au evoluat din dinozauri a fost întotdeauna contestată, pentru că specialiștii nu descoperiseră pene mai vechi decât cele ale faimosului Archaeopteryx. Însă noile fosile, care provin din două locuri diferite, sunt cu circa 10 milioane de ani mai vechi decât cele ale păsărilor descoperite în Germania la sfârșitul secolului al 19-lea.  Unul dintre dinozaurii descoperiți în China, care a primit numele de Anchiornis huxleyi, este spectaculos în ceea ce privește gradul de conservare. Acesta are foarte multe pene pe membrele superioare și coadă, iar membrele inferioare au un aranjament din patru aripi cu pene, a declarat profesorul Xu, de la Academia de științe chineză din Beijing. Specialiștii chinezi au mai descoperit, la începutul anului, un exemplar aparținând aceleiași specii, însă era incomplet, și abia cel de-al doilea a confirmat ipoteza lor, potrivit căreia ar aparține celei mai vechi specii de păsări din lume.  Profesorul Xu este de părere că aranjamentul de patru aripi de pe membrele inferioare este un element important de tranziție de la dinozauri la păsări. Detaliile despre această descoperire au fost prezentate la o conferință care a avut loc la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.