Home Life Cum poți trăi 100 de ani?

Cum poți trăi 100 de ani?

DISTRIBUIŢI

Poți ajunge să trăiești dacă îndeplinești câteva criterii, spun specialiștii citați de msnbc.com. Și nici nu e nevoie să trăiești la țară, fără televizor, să fii vegetarian sau să o ții în ceaiuri de dimineața până seara. Dacă ești în centrul atenției de fiecare dată când te afli la o petrecere, dacă îți place să ieși cu prietenii, află că ești cu 50% mai ferit de demență, potrivit unui studiu realizat de Karolinska Institutet, Suedia. Cercetătorii susțin că persoanele acestea au creiere rezistente, elastice și asta din cauza nivelului scăzut de cortizol. De asemenea, pentru a-ți reduce nivelul de cortizol, poți medita, bea ceai negru sau trage un pui de somn. În plus, savanții californieni au descoperit că persoanele de vârstă mijlocie care aleargă cinci ore săptămânal trăiesc mai mult și „funcționează“ mai bine atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Dacă nu îți place să alergi, există și varianta fitness-ului sau a oricărei activități de 20 de minute care presupune efort fizic.

Îți place zmeura?

Majoritatea persoanelor mănâncă între 14 și 17 grame de fibre zilnic. Dacă mai adaugi 10 grame, riscul de a muri de boli de inimă se reduce cu 17%, conform unui studiu realizat în Olanda. Și asta pentru că fibra reduce „colesterolul rău“, ajutându-te să scazi și în greutate. O cană de zmeură îți aduce în alimentație opt grame de fibre, deci dacă suplimentezi cerealele de dimineață cu aceste fructe, aproape ți-ai obținut necesarul zilnic de fibre.

Nu-ți fie teamă de noutate!

Dacă în ciuda părului cărunt sau în curs de devenire nu ești reticent vizavi de tehnologie, e semn bun. Nu te feri de Internet și de site-urile unde poți socializa, deoarece celulele din creierul tău vor rămâne tinere și sănătoase. E de ajutor și să trimiți
e-mailuri, chiar dacă înveți la 70 de ani, sau să vorbești on-line cu cei de vârsta ta. Cât timp vei rămâne „conectat“, sănătatea mentală nu va avea de suferit și vei avea prilejul să socializezi. În plus, nu vei avea prilejul să te plictisești sau să te simți inutil. Dacă ai intrat sau vei intra la menopauză, e încă un semn că te îndrepți către centenar. Studiile arată că dacă menopauza vine mai târziu, speranța de viață se mărește.

Renunță la un sfert din necesarul caloric zilnic!

Cercetătorii americani au descoperit că persoanele care își limitează zilnic aportul de calorii, mulțumindu-se cu 1.400 în loc de 2.000, au o inimă mai tânără la propriu, acest organ vital funcționând la fel de bine și având aceeași vârstă cu cel al persoanelor cu 15 ani mai tinere.

Bebelușul poate să vină mai târziu

Dacă rămâi însărcinată în mod natural după 44 de ani, ai cu 15% mai puține șanse să mori după 50 de ani. Asta, comparativ cu prietenele tale care au născut înainte de 40 de ani, potrivit unui studiu recent, realizat de Universitatea Utah. Dacă ovarele tale sunt sănătoase și ești capabilă să procreezi la această vârstă, e un semn că genele tale te vor ajuta să trăiești mult.

Nu sforăi!

Sforăitul e semn că ai probleme cu respirația, adică există șanse să suferi de apnee nocturnă. Această afecțiune face ca somnul să nu fie odihnitor, respirația oprindu-se la intervale mai mult sau mai puțin egale. Apneea nocturnă poate avea ca rezultat hipertensiunea, probleme de memorie, kilogramele în plus și chiar depresia. Atenție și la talie. Femeile prea „rotunjoare“ în zona mijlocului au cu 20% mai multe șanse să moară prematur chiar dacă indicele lor de masă corporală este unul normal. La maturitate, e cu atât mai greu să slăbească, pentru că hormonii pot face kilogramele să se așeze mai ales în această zonă.

Vitamina D în sânge

Pentru a fi bine protejați de boli, e nevoie să avem cel puțin 30 de nanograme de vitamina D în fiecare mililitru de sânge, arată un studiu publicat în SUA. Această vitamină protejează oasele de osteoporoză și reduce riscul apariției cancerului, al bolilor de inimă și al infecțiilor. Se pot lua suplimente în acest sens, dar numai după un test simplu de sânge, pentru că poate deveni toxică dacă se găsește în cantități prea mari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.