Destul cu emisiile și efectele nocive ale centralelor electrice asupra mediului și climei. Oamenii de știință au descoperit că omul a contribuit la încălzirea climei încă de acum 10.000 de ani, cu mult înainte de a inventa tot ce ulterior a făcut rău naturii.
Conform unui raport apărut în „Live Science“, în acea vreme oamenii vânau mamuți, ceea ce a făcut ca un tip de vegetație ce până atunci fusese ținut sub control să se dezvolte nestingherit. Când mamuții flămânzi au dispărut, deja arborii de mari dimensiuni se dezvoltaseră, absorbind din ce în ce mai multă energie solară, ceea ce a schimbat și clima, încălzind de exemplu Siberia cu 0,15 până la 0,2 grade Celsius.
Concluzia a fost prezentată recent de către unul dintre autorii studiului, Christopher Dought, din cadrul Institutului de Știință Carnegie din Stanford, California. „Unii spun că omul nu putea afecta climatul“, „dar cu siguranță nu este cazul. Oamenii au început să afecteze clima globală mult mai devreme decât ne-am fi închipuit“, susține el.
Cei mai mulți cercetători spun că omul a început să influențeze clima abia în urmă cu 8.000 de ani, când a deprins tainele agriculturii. Însă măsurătorile și fosilele descoperite arată că schimbarea s-a produs mult mai devreme, omul având o contribuție importantă.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane