Acasă Life Legătura dintre locul unde ai casă și greutate

Legătura dintre locul unde ai casă și greutate

DISTRIBUIȚI

 

Traiul lângă un aeroport duce la creșterea circumferinței taliei, din cauza stresului provocat de zgomot, afirmă autorii unui studiu realizat în Suedia, ale cărui concluzii au fost prezentate marți, informează AFP.

 

Studiul a analizat legătura dintre starea de sănătate a 5.000 de locuitori din regiunea Stockholm, monitorizați între opt și zece ani, și nivelul sonor înregistrat în locuințele lor.

 

Cu cât zgomotul suportat zilnic de voluntari era mai mare, cu atât ei erau expuși unui risc mai crescut de a se îngrășa, au explicat șase cercetători de la Institutul Karolinska, specializați în medicina de mediu, medicina moleculară și endocrinologie.

 

„Este vorba de o creștere a circumferinței taliei de 1,5 centimetri pentru fiecare urcare cu 5 decibeli a nivelului sonor”, a precizat coordonatoarea studiului, Charlotta Eriksson, într-un comunicat.

 

Acea acumulare de grăsime s-ar datora hormonilor stresului, în principal cortizolului, produși în cantități tot mai mari pe măsură ce zgomotul ambiental crește.

 

„Obezitatea abdominală reprezintă un factor de risc atât pentru maladiile cardiovasculare, cât și pentru diabet și, întrucât o parte importantă a populației este expusă zilnic la niveluri sonore ridicate cauzate de industria de transport, zgomotul ar putea avea efecte asupra sănătății mult mai puternice decât se credea până acum”, a adăugat Charlotta Eriksson.

 

În schimb, traiul în apropiere de aeroportul Stockholm-Arlanda nu crește riscul de obezitate (măsurat prin indicele de masă corporală), nici cel de diabet, afirmă același studiu.

 

Studiul savanților suedezi, primul care a încercat să stabilească o corelație între zgomot și obezitatea abdominală, a fost publicat în revista americană Environmental Health Perspectives.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.