Acasă Life Misiune cu echipaj uman spre Marte

Misiune cu echipaj uman spre Marte

DISTRIBUIȚI

Milionarul american Dennis Tito, primul turist care a ajuns în spațiu, a dezvăluit miercuri un proiect ambițios, care vizează organizarea unei misiuni spațiale cu echipaj uman la bord ce va fi lansată spre Marte în 2018. Misiunea va avea o durată de 501 zile, dar finanțarea ei rămâne incertă. Milionarul american nu a comunicat costul estimativ al acestui proiect, finanțat din donații private, însă a spus că nu contează pe o participare finan­ciară a NASA, agenția spațială americană.
Robert Zubrin, președintele asociației private Mars Society – care nu are însă nimic în comun cu acest proiect -, consideră că o astfel de misiune este posibilă „cu un buget de 1-2 miliarde de dolari“.
Acest periplu istoric de 501 zile, care va include o survolare a planetei roșii la altitudinea de 160 de kilometri, este posibil grație unei alinieri planetare care se produce la fiecare cinci ani“, plasând Terra și Marte la cea mai mică distanță dintre ele, a declarat într-o conferință de presă Dennis Tito, în vârstă de 72 de ani. În plus, acel zbor spațial va coincide cu un ciclu de slabă activitate solară, permițând o expunere mai mică la radiații – unul dintre cele mai mari pericole la care sunt expuși astronauții.
Grupul de „aventurieri“ constituit în jurul lui Dennis Tito a înființat fundația Inspiration Mars, care intenționează să recruteze candidații pentru alcătuirea echipajului de două persoane – de preferință un cuplu, bărbat și femeie, de vârstă mijlocie – pentru a efectua această misiune spațială, „în calitate de cetățeni privați“, a precizat Dennis Tito.
Lansarea a fost programată pentru data de 5 ianuarie 2018.
„Va fi o misiune pentru America care va genera cunoștințe, experiență și un impuls pentru următoarea eră majoră din explorarea spațială (…) și va inspira următoarea generație de exploratori“, a subliniat milionarul american.
Sistemul va consta într-un lansator de mari dimensiuni, o capsulă modificată, care va fi propulsată dincolo de orbita terestră pentru a se plasa pe traiectoria spre Marte, și un modul locuibil gonflabil care va fi umflat după lansare.
Misiunea se va baza pe tehnologiile existente și verificate în domeniul transpor­tului spațial, provenind din sectorul aerospațial privat, concepute de specialiștii care lucrează pentru NASA și Stația Spațială Internațională (ISS).
Milionarul american nu exclude posibilitatea unei cooperări internaționale pentru acest proiect.
Un purtător de cuvânt de la NASA a precizat într-un comunicat că agenția spațială americană „va continua discu­țiile cu Inspiration Mars pentru a determina în ce fel va putea să colaboreze cu această fundație privată pentru o serie de activități ce ar putea fi un «supliment» pentru zborurile (sale) spațiale cu echipaj uman la bord și pentru proiectele (sale) de explorare a planetei Marte“.
NASA a rămas însă destul de vagă în ceea ce privește misiunea spațială spre Marte cu echipaj uman la bord pe care intenționează să o lanseze cel mai devreme pentru anul 2030, privilegiind până atunci misiunile robotizate, precum aceea a roverului Curiosity, aflat pe planeta roșie din august 2012.
John Logsdon, fostul director al Space Policy Institute din cadrul Universității George Washington, consideră că acest proiect „nu este imposibil, dar este foarte puțin plauzibil“, citând probleme de finanțare și dificultăți tehnologie, fără a uita riscul crescut cu care se va confrunta echipajul.
„În afară de bani, cea mai mare problemă va consta în capacitatea acestui grup de a integra toate aceste tehnologii într-un sistem unic de zbor“, a declarat el. „În plus, riscul ca ceva să meargă prost este ridicat. Odată ce își vor începe călătoria, astronauții nu vor mai putea să facă cale întoarsă“, a adăugat John Logsdon.
Dennis Tito a fost prima persoană care nu era astronaut profesionist care a zburat în spațiu, în 2001, atunci când a cumpărat un loc la bordul unei capsule rusești Soyuz pentru a ajunge la bordul ISS, unde a rămas timp de o săptămână.

Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.