Acasă Economia de Dreapta Ponta nici nu muncește, nici nu gândește. Doar vorbește

Ponta nici nu muncește, nici nu gândește. Doar vorbește

DISTRIBUIȚI

Guvernarea USL este un dezastru economic. Dacă anul trecut a însemnat stagnare economică, felul în care a început 2013 ne arată că trebuie să ne așteptăm la mult mai rău de atat – la scădere economică.
Bugetul românilor din prima lună a acestui an confirmă dezastrul economic și absența viziunii USL. Este mai mic cu 1,8% decât anul trecut. Vorbele nu duc la dezvoltare și la creștere economică. Haideți să ne reîntoarcem cu fața spre problemele reale ale României:

•    Cheltuielile de investiții au scăzut cu 60% în luna ianuarie 2013 față de aceeași luna din anul trecut.
•    Sumele primite de la UE au scăzut cu aproape 40%.
•    Încasările din impozitul pe profit au scăzut cu 82%.
•    Colectarea TVA a scăzut cu 9,5% în aceeași perioadă.

Mediul de afaceri este ștrangulat de taxe și suferă sub povara birocrației. Guvernul Ponta a creat un mediu ostil pentru companiile private. În absența soluțiilor reale, USL ne-a adus 20 de taxe și impozite noi. Multe afaceri stagnează, altele se restrâng, și duc la reducerea veniturilor bugetare din taxe și impozite. Economia este congelată. Nu mai curge sângele în economie.
Consumul scade. În ciuda reîntregirii salariilor din sectorul bugetar, românii consumă mai puțin. Prețurile au explodat. Românii plătesc facturi uriașe. Nu au încredere în perspectivele economice personale și în vorbe. Așadar, consumul este departe de relansarea mult promisă în abordarea stângistă a construcției bugetare pentru acest an.
Ne așteaptă proteste sociale ample, iar încrederea în USL se transformă rapid în dezamăgire și furie. Avem deja proteste la Mechel și Oltchim. Guvernul USL este fabrică de șomeri. Zece mii de români sunt acum într-o situație disperată, fără a lua în calcul impactul pe celelalte industrii care aveau contracte cu cele două companii. USL ne anunță că are un plan de disponibilizări colective în 16 companii din energie. Nicio vorbă de la Guvern despre viitorul acestor oameni. Victor Ponta, ai bani în buget să plătești ajutoarele de șomaj pentru cei peste zece mii de disponibilizați? Vă spunem noi, NU are! Fără încasări la buget nu se poate. În schimb ministerul Economiei s-a transformat într-o ciupercărie politică. Avem nu mai puțin de: un ministru plin, doi miniștri delegați și 7 secretari de stat. În guvernarea PDL existau doar ministrul plin și doi secretari de stat. Dacă lucrurile continuă în acest ritm, ne așteptă o „primăvară bulgară“ în România.
Atragem atenția foarte serios: prognoza de creștere economică de 1,6% pentru 2013 a devenit deja o ficțiune. România se afundă economic din cauza unui guvern incapabil, abulic, fricos și dezinteresat de economie.

Patru factori majori contribuie și vor contribui la această evoluție nedorită:

•    Sufocarea mediului de afaceri cu taxe și impozite
•    Abandonarea investițiilor publice
•    Incapacitatea guvernului de a absorbi fondurile europene
•    Guvernul Ponta nu știe să facă bani pentru România, știe doar să-și răsplătească clientela prin lărgirea birocrației. Iar clientela USL reprezintă cea mai mare gașcă politică adusă vreodată la putere în România.

USL ne-a promis o schimbare și avem, într-adevăr, o schimbare: lucrurile merg mult mai rău decât înainte. Românii observă deja că guvernul USL nu are nicio soluție pentru problemele României. Iar frustrările oamenilor sunt mari, pe măsura facturilor care trebuie acum palatite, pe măsura promisiunilor USL neîmplinite.
PDL avertizează că direcția în care se îndreaptă țara este greșită. PDL cere guvernului Ponta o corecție rapidă de parcurs, prin stimularea semnificativă a mediului de afaceri, prin creșterea substanțială a investițiilor publice, prin eforturi sporite pentru atragerea banilor europeni și a investițiilor străine, dar și un plan serios de combatere a evaziunii fiscale. Drumul pe care guvernul Ponta merge din inerție ne duce în prăpastia economică.

Oameni buni, soluții există: cotă unică de 12%, reducerea CAS și diminuarea birocrației.

Andreea PAUL
Vicepreședinta PDL
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.