Acasă Life NASA a lansat o sondă spațială pentru studierea atmosferei Lunii

NASA a lansat o sondă spațială pentru studierea atmosferei Lunii

DISTRIBUIȚI

Agenția spațială americană (NASA) a lansat cu succes, vineri seară, o nouă sondă spre Lună, în cadrul unei misiuni care are rolul examinării atmosferei satelitului natural al Terrei.
 Sonda fără echipaj uman, de mărimea unui autoturism, se numește Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) și a fost lansată cu ajutorul unei rachete de tip Minotaur V, cu cinci segmente, un dispozitiv intercontinental modificat.
Potrivit AFP, lansarea a avut loc vineri la ora 23.27 (sâmbătă, 6.27, ora României) de la centrul spațial Wallops, situat pe o insulă în largul coastelor statului american Virginia. Sonda spațială LADEE, care cântărește 383 de kilograme și are 135 de litri de carburant, s-a desprins de rachetă la aproximativ 20 de minute după lansare și urmează să se încadreze pe orbita Lunii peste câteva săptămâni.
Având la bord trei instrumente științifice, dintre care două spectrometre, sonda LADEE are misiunea de a colecta informații despre structura și compoziția chimică a atmosferei lunare, care este foarte subțire, scopul fiind de a stabili dacă praful rămâne în suspensie în atmofera selenară. Particulele de praf în suspensie ar putea explica misterul luminilor observate de astronauții misiunilor Apollo pe orizontul lunar, cu puțin timp înainte de răsăritul Soarelui, în perioada 1969 – 1972, precizează NASA.
O mai bună înțelegere a caracteristicilor atmosferei Lunii ar putea contribui la studierea altor corpuri cerești din sistemul nostru solar, precum marii asteroizi, planeta Mercur și sateliții naturali ai altor planete, afirmă coordonatorii misiunii de 280 de milioane de dolari (212 milioane euro), inițiată în anul 2008.    

Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.