Home Life S-a stabilit „campionul mondial al greilor” din rândul dinozaurilor

S-a stabilit „campionul mondial al greilor” din rândul dinozaurilor

DISTRIBUIŢI

 

Cercetătorii au dezvăluit estimările privind greutățile pe care le aveau 426 de specii de dinozauri, folosind o formulă de calcul bazată pe grosimea oaselor picioarelor, și au stabilit că Argentinosaurus, care avea un gât foarte lung, a fost cel mai greu dinozaur din istorie, informează Reuters.

 

Acest dinozaur erbivor ajungea să cântărească 90 de tone atunci când trăia, în urmă cu 90 milioane de ani, în Argentina. Este cea mai mare viețuitoare terestră cunoscută din istoria

planetei noastre.

 

„Argentinosaurus, acesta este campionul greilor”, a spus Roger Benson, paleontolog la Universitatea Oxford, coordonatorul studiului. „Era un colos”, a adăugat el.

 

În această „competiție a greutăților”, oamenii de știință au inclus și păsările, care au apărut pe Terra în urmă cu 150 milioane de ani, dintr-un grup de dinozauri cu pene, denumit „maniraptora”. O pasăre de mărimea unei vrăbii, denumită Quliania, care a trăit în urmă cu 120 milioane de ani în China, a câștigat titlul de „cel mai mic dinozaur”, cântărind abia 15 grame.

 

 

Roger Benson afirmă că deși Argentinosaurus era de 6 milioane de ori mai greu decât Quiliania, ambele specii se potrivesc perfect în familia dinozaurilor. Studiul a fost publicat în revista PLOS Biology.

 

Cel mai mare dinozaur carnivor a fost Tyrannosaurus rex, care cântărea 7 tone și este cel mai mare prădător terestru cunoscut. T.rex depășea în mărime un alt super-prădător despre care unii oameni de știință credeau că ar fi fost mai mare, bazându-se pe lungimea craniului acestuia, Giganotosaurus, care a trăit în paralel cu Argentinosaurus, în America de Sud.

 

 

Studiile estimează că Giganotosaurus avea o greutate de circa 6 tone, era un animal de talie mare, fiind totuși depășit în acest clasament, la mică distanță, de T.rex.

 

Dinozaurii au avut o evoluție remarcabilă pe Terra. Au apărut pe planeta noastră în urmă cu 228 milioane de ani în triasic, au ajuns la dimensiuni uluitoare în jurasic și apoi au dispărut definitiv în cretacic, în urmă cu 65 milioane de ani. Toți dinozaurii au dispărut de pe Terra, cu excepția păsărilor.

 

Extincția în masă de la sfârșitul cretacicului, cauzată de un asteroid care s-a prăbușit în Mexic, a dus la dispariția majorității viețuitoarelor, însă păsările au supraviețuit.

 

 

Paleontologul David Evans de la Royal Ontario Museum din Canada consideră că dimensiunile corporale ale dinozaurilor au evoluat foarte repede, la începuturile apariției lor pe Terra, întrucât dinozaurii au invadat noi nișe ecologice, însă, apoi, această evoluție a încetat în rândul celor mai multe specii. Excepția a fost grupul „maniraptora” din care au apărut păsările.

 

Peste 1.000 de specii de dinozauri au fost identificate de oamenii de știință, însă multe dintre ele sunt cunoscute doar pe baza unor fosile fragmentate.

 

Studiul a estimat greutatea fiecărei specii de dinozaur ale cărei fosile conțin oasele necesare pentru formula de calcul utilizată în această analiză, ce are la bază relația dintre robustețea oaselor picioarelor și greutatea totală a animalului.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.