Acasă Life Stereotipurile îi avantajează pe bărbați în domeniul științific

Stereotipurile îi avantajează pe bărbați în domeniul științific

DISTRIBUIȚI

Un sondaj efectuat pe un eșantion de peste 500.000 de persoane, din 34 de țări, aparținând ambelor sexe, a relevat faptul că 70% dintre oameni practică inconștient discriminarea sexuală, asociindu-i într-o mai mare măsură pe bărbați cu activitățile științifice, comparativ cu femeile, potrivit AFP.
Stereotipurile implicite – acele gânduri pe care oamenii nu doresc uneori să le exprime sau pe care nu le conștientizează – ar putea să le descurajeze pe elevele tinere care doresc să studieze științele exacte și chiar să le afecteze performanțele, au declarat autorii acestui studiu, apărut în „Proceedings of the National Academy of Sciences“ (PNAS).
În plus, în țările în care aceste stereotipuri sunt profund ancorate în mentalitatea populației, băieții obțin rezultate mai bune decât fetele la științele exacte, în ciclul primar.
Participanții la acest sondaj au fost rugați să răspundă foarte repede la o serie de întrebări, să clasifice cuvintele care se referă la sexul masculin – precum „el“, „fiu“, „tată“ – sau la sexul feminin – precum „ea“, „fiică“ și „mamă“ – cu termenii asociați cu științe exacte – fizică, biologie, chimie – sau cu științe umaniste – istorie, artă și literatură.
Cei mai mulți dintre participanți au asociat cuvintele referitoare la științele exacte mai degrabă cu sexul masculin decât cu cel feminin, potrivit profesorilor de la Universitatea americană Virginia, autorii acestui studiu.
„Cultura este o forță puternică, o forță care modelează credințele și comportamentele membrilor ei. Credem că stereotipurile implicite și prăpastia dintre sexe în ceea ce privește capacitățile lor de reușită în domeniul științific se potențează reciproc“, a explicat Brian Nosek, principalul autor al studiului.
Când oamenii văd că bărbații lucrează mai mult în domeniile științifice și că femeile sunt mai prezente în domeniile umaniste, apare în mintea lor ideea preconcepută potrivit căreia bărbații sunt mai apți pentru știință, au explicat cercetătorii americani.
Acest sondaj a făcut parte dintr-un proiect de cercetare și educație intitulat „Implicit“. Teste similare sunt disponibile pentru o serie de alte subiecte, precum identitatea rasială, religia și politica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.