Acasă Life Sting protestează față de construirea unui imens baraj în Amazonia

Sting protestează față de construirea unui imens baraj în Amazonia

Sting, alături de ecologiștii și amerindienii de pe malurile râului Xingu (afluent al Amazonului), denunță unul dintre cele mai controversate proiecte ale guvernului brazilian, condus de președintele Luiz Inacio Lula da Silva – barajul Belo Monte, ce va fi al treilea ca mărime din lume, relatează AFP.
Guvernul brazilian și-a dat avizul de mediu, luni, privind construcția hidrocentralei Belo Monte, în statul amazonian Para.
Statul brazilian va lansa, în aprilie, o licitație de oferte pentru această uzină electrică, al cărei cost de realizare a fost evaluat la 11 miliarde de dolari și a cărei capacitate de producție va fi de 11.000 de MW.  Acesta va fi al doilea baraj ca mărime din Brazilia, după Itaipu (14.000 de MW), construit în sudul țării, și al treilea din lume, după barajul Sanxia sau „Barajul celor Trei Defileuri“ din China (18.000 de MW).
Însă acest proiect, care va conduce la inundarea a 500 de kilometri pătrați de terenuri, este foarte criticat din cauza consecințelor asupra mediului și a populațiilor indigene, care trăiesc de-a lungul a 100 de kilometri pe malurile râului Xingu, în regiunea Altamira.
Cântărețul britanic Sting l-a invitat pe scenă pe Raoni, liderul comunităților locale, pentru a protesta față de proiectul Belo Monte, cu ocazia unui concert susținut anul trecut la Sao Paolo.
„Este un proiect avantajos doar pentru întreprinderi. Contrar celor spuse de acestea, aici nu este vorba de o energie «curată»: barajul va genera gaz metan, care va provoca o anumită schimbare a climei și va provoca delocalizarea a 30.000 de locuitori“, a declarat Antonia Melo, din partea Mișcării Xingu Vivo, la care au aderat 150 de organizații indigene și sociale.
Unul dintre cei mai înverșunați oponenți ai proiectului este episcopul din regiune, Monseniorul Erwin Kräutler: „Proiectul subestimează complet consecințele, care vor fi ireversibile. Președintele Lula a promis că va exista un dialog al autorităților cu populația, însă acest dialog nu a avut loc“.
Comunitățile locale se tem că debitele mici ale râurilor pe timpul verii vor conduce la construirea altor baraje. Locuitorii au anunțat că vor organiza manifestări de protest și că vor iniția acțiuni în justiție pentru a împiedica demararea acestor proiecte.
Ministerul public pune și el sub semnul întrebării acest proiect, care va determina o dublare a populației locale odată cu sosirea în regiune a cel puțin 85.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, ceea ce va conduce la o creștere și mai mare a suprafețelor defrișate, a explicat procurorul Ubiratan Gazetta.
Guvernul brazilian, care a construit alte două baraje în Amazonia, pe Rio Madeira, a dat asigurări că proiectul acesta este unul ecologic.
„Este vorba, fără nicio îndoială, de cea mai exigentă licență de mediu din lume. Compania care va câștiga licitația de oferte va trebui să cheltuiască 800 de milioane de dolari drept compensații“, în special pentru conservarea terenurilor indigene, a explicat Carlos Minc, ministrul mediului.
Expertul în energie Adriano Pires consideră că „Belo Monte asigură producția unei energii curate“, într-un moment în care Brazilia trebuie să facă față unei creșteri de 5% a consumului anual de electricitate pentru a-și susține creșterea economică.  „În Germania, o țară care este întotdeauna citată ca exemplu, 10% din producția de energie provine din surse regenerabile, în timp ce în Brazilia, hidrocentralele produc deja 90% din electricitatea necesară. Nu putem să renunțăm și, din acest motiv, Belo Monte este un proiect important“, a adăugat aceeași sursă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.