Acasă Life Uniunea Europeană, cu ochii pe Dunăre

Uniunea Europeană, cu ochii pe Dunăre

Atenția blocului comunitar s-a îndreptat constant în ultimii ani către zona frontierei de Răsărit, acolo unde inițiativele UE încep să prindă contur prin  instrumente politice din ce în ce mai eficiente, precum Sinergia Mării Negre, Parteneriatul Estic sau Strategia UE pentru Regiunea Dunării. În acest context, una dintre principalele direcții de politică externă ale României își va concentra eforturile în scopul ridicării la standarde europene din punct de vedere socioeconomic a zonelor adiacente cursului Dunării. Această inițiativă a României este susținută și la nivel de Parlament European, acolo unde miercuri seara a avut loc o dezbatere vizavi de viitoarea strategie europeană privind regiunea Dunării. Această dezbatere s-a materializat în urma unei întrebări orale depuse de nu mai puțin de 47 de europarlamentari, ca urmare a unei inițiative a eurodeputatei Adriana Țicău, vicepreședinte al Comisiei de transport din Parlamentul European (TRAN). Dezbaterea din PE a debutat cu sublinierea importanței acestei zone pentru UE, în perspectiva în care Dunărea străbate 10 state (majoritatea membre ale Uniunii – n. red.) și 4 capitale europene.

Interconectare cu Marea Neagră

„Modernizarea porturilor, unificarea sistemelor de navigație pe Dunăre, eliminarea blocajelor de pe axa fluvială Rin/Meuse-Main-Dunăre pentru ameliorarea condițiilor de navigație, asigurarea intermodalității în regiune și creșterea conectivității cu Marea Neagră prin intermediul căilor de transport rutier și feroviar – coridoare feroviare de marfă și trenuri de mare viteză – sunt doar câteva dintre prioritățile de dezvoltare ale transportului din regiune“, a precizat europarlamentarul român Adriana Țicău în plenul PE.
Viziunea sa de dezvoltare a regiunii Dunării a fost împărtășită și de eurodeputatul Petru Luhan (PPE, PD-L), care a adăugat că atenția și fondurile UE ar trebui direcționate și către statele care nu fac parte din blocul comunitar, dar pe ale căror teritorii trece Dunărea, pentru a realiza o coeziune eficientă la întreg nivelul european. „În momentul de față există instrumente financiare disponibile pentru proiecte de infrastructură, de dezvoltare economică sau pentru protecția mediului, dar acestea pot fi folosite doar de statele membre UE și parțial de cele învecinate acestora (…) este cunoscut faptul că celelalte state nu dispun de resursele financiare necesare, iar acest lucru face imposibilă dezvoltarea coezivă pe cursul Dunării din punct de vedere infrastructural și economic și de aceea autoritățile regionale răspund diferit problemelor pe care le au“, a declarat Luhan. Pe același ton, europarlamentarul Michael Theurer (ALDE) a ținut să precizeze că în 6 state membre UE riverane Dunării, nu mai puțin de 80  milioane de persoane trăiesc de-a lungul fluviului. El a mai adăugat totodată că este importantă și implicarea autorităților locale. Receptiv la pledoariile europarlamentarilor prezenți la dezbaterea de miercuri, comisarul european pentru Extindere, Oli Rehn, a declarat că la nivelul Comisiei Europene (CE) a fost creat deja un grup de lucru care are ca misiune stabilirea priorităților viitoarei strategii europene pentru regiunea Dunării.

Inițiativă româno-austriacă

Ministerul Afacerilor Externe român precizează că până la finele acestui an Strategia UE pentru Regiunea Dunării va fi definitivată pentru a fi pusă în aplicare. Acest nou instrument se dorește a fi un model de dezvoltare regională la nivel european și a fost lansat în cadrul unui proiect al României și Austriei în anul 2008. Cei trei piloni de funcționare ai viitoarei Strategii se vor axa pe conectivitate (transport, energie, telecomunicații), protecția mediului și gestiunea apei, dezvoltarea socioeconomică (educație, cultură, turism, dezvoltare rurală). Strategia Dunării se află în prezent în stadiul de consultări publice pentru ca la finele acestui an, CE să elaboreze un Plan de Acțiune. Acesta va cuprinde analiza în detaliu a situației actuale și va propune o listă de proiecte strategice. „Pentru România, consolidarea cooperării dunărene rămâne o prioritate, în condițiile în care potențialul de dezvoltare durabilă a regiunii este considerabil și dorim să contribuim la transformarea Dunării într-o coloană vertebrală a spațiului european, ca parte a axei Rin-Dunăre. Problemele cu care ne confruntăm sunt numeroase, iar dimensiunile cooperării regionale sunt multiple: transport, energie, turism, agricultură și mediu înconjurător – pentru a enumera numai câteva dintre acestea“, a afirmat recent Viorel Ardelean, coordonatorul național pentru Strategia UE a Dunării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.