Acasă Lumea-i Cum Este MRU – posibil președinte?

MRU – posibil președinte?

DISTRIBUIȚI

Asupra premierului Mihai-Răzvan Ungureanu s-a dezlănțuit o canonadă de presă comparabilă doar cu cea de după Revoluție împotriva lui Ion Iliescu. Baterii de artilerie de stânga, de dreapta, de centru, guri de foc pro- și contra Băsescu, nu-și precupețesc muniția asupra celui abia nominalizat și votat ca șef al guvernului. Materiale de presă unul mai contondent, mai abraziv, mai parșiv, mai veninos ca altul. A încerca să scrii altfel nu e recomandabil, ești luat fie drept omul de casă al celui vizat, fie, caz fericit, că faci pe interesantul. Invectivele  ce se dau drept capete de acuzare sunt mormane, troiene, nu-i posibil să le rezolvi, vorba premierului, cu celeritate. Expeditiv, totuși, se mai poate. Că a fost și în Servicii? Dar George Bush I n-a fost și el șeful CIA? (Putin nu intră în comparație, el e profesionist). Că a fost membru supleant al CC al UTC? Dar nu în mod obligatoriu un comunist convins, dur și pur. Profesorul Tismăneanu a fost și el „tânăr leninist“ și nu a avut complexe să coordoneze un acerb raport prezidențial anticomunist. E drept că în timpul mandatului MRU, SIE a avut felurite probleme, dar neapărat din cauza șefului Serviciului? Trebuia să pună dânsul distribuitor de bilete la alcovul-jacuzzi al ambasadoarei nu știu cum? Că, în cazul Fundației Gojdu… Dar ne putem pronunța noi în deplină cunoștință de cauză? Eminescu spunea că un ziarist, mai ales unul din opoziție, trebuie să se apropie prudent de politica externă a țării sale, întrucât n-are cum ști toate dedesubturile. În politică, deci. În materie de Servicii, cu atât mai mult. Că a ieșit, ca atâția alții, și din tolba „Dilemei“.  Publicația cu pricina nu e obligatoriu o cutie a Pandorei. Și Adrian Cioroianu, și Teodor Baconschi au ieșit (și) de-acolo, toți trei au fost și miniștri de Externe. Dar se compară prestația de ministru  a lui MRU cu a celorlalți doi? Și așa luând lucrurile, rând pe rând, „cazier“ sau  nu, nu e deloc înspăimântător.
Prea multă încrâncenare, prea multă vrajbă și intoleranță și mânie proletară. Înainte de a fi votat premier, înainte de a scoate un cuvințel, Mihai-Răzvan Ungureanu a fost, mediatic, pus la stâlpul infamiei și executat sumar.
De fapt, MRU nu e om politic, e om de stat. A fost, o vreme, la liberali, dar nu poate fi identificat cu PNL-ul. Nu e în vreo gașcă de partid, nu-și afișează simpatii sau antipatii politice. Ca nou prim-ministru, a prezentat un program de guvernare deloc scandalos, dimpotrivă. Au luat în seamă acest program cohortele de oști care s-au năpustit asupra proas­pătului instalat în funcție? N-am prea  văzut comentarii în materie.  
Cea dintâi ieșire în public, ca prim-ministru, a lui MRU s-a produs printre înzăpeziți. N-a ieșit cu lopata în mână, populisto-vitejeste, că predece­sorul său în funcție, n-a „socializat“ la cazma cu localnici, femei, oșteni, poporeni, mulțime etc. Ba, dimpotrivă, i-a dojenit pe fruntașii satului și le-a amintit vorba: Ajută-te să te ajut. E drept, însă, că între autoritate și cetățean trebuie restabilită o încredere reciprocă minimă, trebuie să existe un anume contract social. Ar fi o greșeală să pornim de la premisa rudimentară și periculoasă până la urmă a arendașului din romanul „Răscoala“ al lui Rebreanu, care pro­nun­ța celebra replica-incipit idioată a roma­nului: „Dumneavoastră nu cunoașteți țăranul român, dacă vorbiți așa!… și atunci e mai trist, fiindcă vi-l închipuiți martir, când în realitate e numai rău, și prost, și leneș“.
Oricum, prima imagine pe care  lăsat-o premierul a fost aceea de lider autoritar. Așa se cam și poartă azi în Europa. Presa continentală vorbește despre un fel de bonapartism care începe să prindă consistență în lumea demo­crațiilor. La vremuri dure, lideri duri. Iar românii, mai zic unii, ar fi cam de felul lor înclinați spre conducători forte. O fi, n-o fi așa, a acționat sau nu premierul ca atare, se va vedea. Dar în mod clar nu calcă a om politic, ci a om de stat. Cu câțiva ani în urmă, unui ziarist care l-a întrebat dacă aspira la președinție, i-a răs­puns că întrebarea i se pare interesantă.
Poate și pentru că e posibil prezi­dențiabil au tăbărât atâția pe el.

Corneliu Vlad

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.