Home Lumea-i Cum Este Tricolorul francez și La Marseillaise, în fiecare clasă de școală

Tricolorul francez și La Marseillaise, în fiecare clasă de școală

DISTRIBUIŢI

Din acest an școlar, în fiecare clasă din fiecare școală de pe teritoriul Franței va fi arborat tricolorul roșu-alb-albastru și afișat textul refrenul imnului național La Marseillaise. Decizia, votată ca lege în Adunarea Națională, este rezultatul adoptării amendamentului propus de deputatul partidului Les Republicains (LR), formațiune politică de centru-dreapta, Eric Ciotti, care argumenta: “Trebuie să reafirmăm astăzi necesitatea de a îndruma elevii de școală prin repere, de a ridica zagazuri în calea viiturilor care ne amenință, îndeosebi radicalismul și islamismul”. Parlamentarul francez a pledat pentru valorile Republicii, la care trebuie aderat  și care trebuie iubite, așa cum trebuie privit cu dragoste drapelul francez și intonat imnul național. “În școală trebuie restaurată preeminența valorilor care au asigurat forța și grandoarea națiunii noastre”.
Ministrul Educației naționale, Jean-Marie Blanquer a ținut să remarce că drapelul și imnul sunt déjà presente pretutindeni în Franța, dar la nivelul școlilor, nu al sălilor de clasă, “din motive practice destul de evidente” și a invocat în acest sens costurile pe care le-ar implica, pentru minister, aprobarea amendamentului parlamentar. Alți deputați au insistat, însă, pentru amendamentul Ciotti, completându-l cu cerința arborarii în clase și a drapelului albastru al Uniunii Europene.
Oarecum bizar este că și cu prilejul unei asemenea inițiative, pentru care consensul politic național ar fi un răspuns firesc, au răbufnit accente politicianiste, în aula parlamentară și în presă. “Prin ce-ar fi folositoare drapelele și versurile imnului național – dintre care unele sunt de neînțeles pentru mințile celor tineri – în laboratoare, ateliere de artă plastica ori săli de lectură” – se întreba cineva pe site-ul “Vivement l’Ecole!”, care își imagina “cum își freacă de bucurie mâinile Marine Le Pen, fericită că-și vede realizate idei mai vechi, fără să mai aibă nevoie să fie la putere”. Numai că inițiativa parlamentară n-a venit de la partidul naționalist al lui Le Pen, ci de la o formație politică gaullistă. (Magna News)

2 ARII

  1. Iata o idee minunata, pe care ar trebui sa o urmam si noi.
    Parca vad toate scolile din Romania cu drapelul francez
    si cu copii intonand in cor La Marseillaise, in pauza dupa
    doza de aurolac.

  2. Apreciez acest demers pentru că este de bun simț, ca pe plan intern cetățenii acelui stat să fie informați și de ce nu educați cu privire la faptul că ei sau copii lor sunt beneficiarii unor drepturi și de ce nu al unui nivel de trai, social, cultural ce s-a clădit prin sacrificiile generațiilor anterioare !!
    Felicitări președintelui francez că nu se dezminte, pe plan intern sprijină deschis formatiunile nationaliste, participa activ la mentinerea memoriei sacrificiilor făcute de armata franceza în cele doua răazboaie monidale, iar pe celălat palier -discurs de politică externă se declară afectat că alte țări europene sunt afectate de boala naționalismului !!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.