Acasă Monden Ada Condeescu: „Îmi doresc doar să ajung să am o carieră internațională”

Ada Condeescu: „Îmi doresc doar să ajung să am o carieră internațională”

DISTRIBUIȚI

Tânăra actriță Ada Condeescu, rolul principal feminin în pelicula regizorului Florin Șerban, “Când vreau să fluier, fluier” premiat la Festivalul de film de la Berlin cu marele premiu Ursul de argint și premiul pentru inovație în stil, a avut amabilitatea să ne vorbească despre ce înseamnă un astfel de succes pentru un actor debutant. Câștigarea acestor premii este cu atât mai importantă cu cât acest film este primul selectat în competiția oficială la Festivalul de la Berlin după mai bine de 17 ani. Ada Condeescu a acceptat să ne împărtășească din gândurile și emoțiile pe care le-a simțit în timpul festivalului, planurile de viitor și direcția în care dorește să își dezvolte cariera artistică. Vă invităm să urmariți acest interviu cu Ada Condeescu realizat de ziarul “Curentul”: 

 Cum v-ați simțit în calitate de actor debutant într-un film atât de premiat la unul dintre cele mai mari festivaluri de film cum este cel de la Berlin? 

Eu am muncit foarte mult la acest film împreună cu toată echipa. Filmările au durat o luna și câteva zile iar eu am filmat aproape trei săptămâni. E un film în care eu am crezut foarte tare încă de la început și am investit foarte multă energie, motiv pentru care m-am gândit că trebuie să se întâmple ceva important cu filmul astă. Nu știam ce, dar mi-am închipuit că trebuie să fie ceva care sa recompenseze toată munca depusă.  

Cum ați fost aleasă pentru acest rol? 

Inițial am fost la casting pentru un alt rol care nici măcar nu a mai existat în cele din urmă. 

Și ați nimerit să îl primiți tocmai pe cel principal, se pare … 

… Da  (râde). Oricum casting-ul a durat și pentru mine circa șapte luni. Pentru acest rol principal am dat de fapt numai două probe în ultimele trei săptămâni.  

Cum a fost să fiți alături la acest festival de film de actori și regizori de talie mondială? Ați fost abordați sau chiar felicitați? 

E prematur să vorbim despre acest lucru. Nu am primit niciun fel de propuneri de la agenți de film Având în vedere că ajungi acolo direct în competiție, oamenii cred că tu ai deja un agent, ceea ce nu e adevărat, dar pentru mine, înafara faptului că a fost o onoare, a fost și o bucurie neașteptată, pentru că nu puteam să gândesc la nivelul acesta atât de ridicat. Faptul că am vorbit și am fost felicitați de Werner Herzog (unul dintre membrii cei mai severi ai Juriului de la Berlin – n.red.) sau de Rene Zellweger, dar și de restul oamenilor și mă refer aici la alți actori sau producători.  

Care este povestea filmului și de unde ideea aceasta pentru titlu, “Când vreau să fluier, fluier”? 

Scenariul filmului este făcut după o piesă a Andreei Vălean care se numește chiar așa, iar în textul piesei de teatru există această replică, “Când vreau să fluier, fluier”. Atât Andreea Valăan, cât și Cătălin Mițulescu care este unul din scenariști și totodată producătorul nostru, au făcut tot soiul de chestionare în penitenciare în urmă cu 13-14 ani și de acolo a pornit toată povestea filmului. Scenariu e făcut de Cătălin Mițulescu împreună cu Florin Șerban. 

Ce proiecte de viitor aveți. Ați primit și alte oferte de a juca în filme românești sau internaționale. Eventual, un alt film regizat de Florin Șerban? 

Eu aștept și sunt deschisă la orice fel de astfel de proiect. Următorul film a lui Florin Șerban, din câte știu eu, nu e gata nici măcar la nivel de plan, e doar pe hârtie. Eu mi-aș dori foarte tare să particip la un nou proiect alături de Florin Șerban cu care am lucrat foarte bine. A fost o relație de lucru foarte specială.  

Vă atrage și o carieră în teatru sau doriți să vă axați numai pe cinematografie? 

Eu am jucat la teatrul Metropolis, în urmă cu doi ani, în piesa “Visul unei nopți de vară” în rolul Titaniei în regia lui Dragoș Galgoțiu iar acuma joc în “Epopeea lui Ghilgameș”, la Odeon, tot în regia lui. Așa că pot să spun că sunt destul de legată de teatru. 

Dar ce ați dori să faceți mai mult, teatru sau cinematografie? 

Nu pot să vă spun (râde). Sunt diferite, dar amândoua sunt frumoase și puternice în felul lor. N-aș putea să mă pronunț. Eu îmi doresc să lucrez și să joc, asta e de bază.  

Când va rula în cinematografe acest film? 

Filmul va avea premiera pe 25 martie iar din 26 martie va intra în toate cinematografele. 

Mulți vă văd deja ca pe o viitoare vedetă de cinema la scara internațională. D-voastră ce părere aveți despre acest lucru? 

Nu știu ce să zic. Eu îmi doresc doar să ajung să am o carieră internațională și să fiu o actrița internatională, ca să zic așa. Partea cu vedeta, cel puțin la noi, nu este de foarte bună calitate având în vedere ce tip de vedete se promovează. Repet, mi-aș dori foarte tare să am o carieră internațională și să pot juca în filme sau teatru în afară. Depinde mai departe de munca mea și de șansă. 

Cred că mai depinde și de faptul ca pe viitor să aveți un agent care să vă reprezinte 

Exact.  Duceți tratative în acest sens? 

Urmează să fac lucru acesta. Încă nu am apucat dar mă gândesc la niște oameni din Anglia, am acolo pe cineva, pe agenta de presă a filmului care a fost prezentă și la Berlin. Vreau să văd întâi niște propruneri și oferte. Ăsta ar fi primul pas pe care trebuie să îl fac. La noi nu există astfel de agenți specializați. Din păcate, această meserie nu există încă la noi.   

Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă dorim mult succes în cariera d-voastră! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.