Acasă Monden Amos Gitai deschide -B-Est International Film Festival-

Amos Gitai deschide -B-Est International Film Festival-

DISTRIBUIȚI

Primul festival de film cu caracter competitiv, ce se va desfasura la Bucuresti de joi pana duminica, la cinematografele -Elvira Popesco- si Union, se anunta unul cu adevarat de clasa.

Pe langa cele sapte lung-metraje din competitia oficiala si cele 10 care vor fi proiectate in afara competitiei – majoritatea fiind productii recente care s-au bucurat de succes la festivaluri precum Cannes, Berlin sau Venetia -, prima editie a -B-Est International Festival- se bucura de o serie de invitati de marca precum Bruce Beresford (laureat al Premiilor Oscar in 1990), Laurent Dussaux, Virginie Godin Vigneau, Alexander Shapiro, Vitali Linetski si Amos Gitai, celebrul regizor israelian care si-a confirmat participarea in ultimul moment.

Titratul regizor israelian va sosi la Bucuresti chiar in prima zi a festivalului, joi, 21 aprilie, fiind protagonistul unor evenimente speciale legate de prezentarea in cadrul -B-Est International Film Festival- a filmului sau -Promised Land-, laureat al Premiului -Cinema Avvenire- din cadrul editiei 2004 a Festivalului de Film de la Venetia.

Premiera romaneasca a acestui film si, in acelasi timp, confirmarea participarii regizorului israelian la -B-Est- au generat o situatie exceptionala, organizatorii vazandu-se nevoiti sa mute evenimentul la cinematograful Studio din Capitala, deoarece Amos Gitai tine foarte mult ca -Promised Land- sa fie proiectat intr-o sala ce beneficiaza de sunet stereo.

Amos Gitai va poposi mai putin de 24 de ore la Bucuresti, el urmand sa paraseasca Romania, vineri, 22 aprilie, in jurul orei 5.00 dimineata.

O cariera dedicata problemelor din Orientul Mijlociu

Amos Gitai s-a nascut in 1950, la Haifa, la doar doi ani dupa proclamarea statului Israel.

Imediat dupa efectuarea stagiului militar, Gitai studiaza arhitectura la Haifa si in Statele Unite, la Berkeley University. In 1973, este nevoit sa-si intrerupa studiile din cauza razboiului Yom Kippur, ce avea sa-i influenteze decisiv viata si cariera. In timpul unei misiuni de salvare, elicopterul in care se afla Gitai este doborat, acesta trecand la un pas de moarte.

Dupa acest eveniment, Amos Gitai cocheteaza cu cinematografia, folosindu-se pentru inceput de o camera Super8, primita cadou din partea mamei sale. Dupa ce filmeaza cateva raiduri din elicopter, Gitai simte provocarea acestui domeniu si incepe sa filmeze scurt-metraje si filme abstracte bazate pe situatia politico-militara din Israel.

Pana la inceputul anilor *80, Gitai realizeaza nu mai putin de 40 de astfel de filme, majoritatea fiind prezentate la televiziunea israeliana.

Incepand din 1983, Amos Gitai se muta la Paris unde, timp de 10 ani, regizeaza filme de fictiune si istorice bazate pe experienta exilului. Printre acestea se numara si -Berlin Jerusalem- – o pelicula epica prezentata in cadrul -Saptamanii criticii- de la Cannes. Acest film ii aduce -premiul special al juriului- la Festivalul de Film de la Istanbul (1990) si -premiul criticii- la Festivalul de la Venetia. In cei 10 ani petrecuti la Paris, Gitai lucreaza impreuna mai multe personalitati, precum Kenri Alekan (cineast), Simon si Markus Stockhausen (muzicieni), Laurent Truchot (producator) sau Samuel Fuller (actor american).

Doua premii UNESCO si zeci de retrospective

La jumatatea anilor *90, Gitai revine in Israel la Haifa, unde se decide sa transpuna pe film evenimentele din timpul razboiului Yom Kippur. Asa iau nastere documentarul -War Memories- si -Kippur-, un film istoric de fictiune laureat al Premiului -Francois Chalais- de la Cannes (2000). In 1999, Amos Gitai castiga primul Premiu UNESCO la Festivalul de Film de la Venetia cu -Zion, Auto-Emancipation-, recidivand patru ani mai tarziu cu -11*09**01- – September 11-.

Dupa o cariera incununata de succes, munca lui Amos Gitai a devenit subiectul unor retrospective desfasurate in toata lumea, precum Deutsches Filmmuseum (Frankfurt), National Film Theatre (Londra), Institute of Contemporary Art (Londra), Cinemateque Francaise (Paris), Filmoteca Spaniola (Madrid) sau Moseo Nazionale del Cinema (Torino)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.