Acasă Monden -Omul cu masca de fier-: istorie, muschetari si multe mistere

-Omul cu masca de fier-: istorie, muschetari si multe mistere

DISTRIBUIȚI

Au trecut multi ani de cand Aramis (Jeremi Irons), Athos (John Malkovich), Porthos (Gerard Depardieu) si D*Artagnan (Gabriel Byrne) nu au mai luptat impreuna, cu aceeasi inversunare si pasiune, adica exact cinci ani de cand s-a produs pelicula -Omul cu masca de fier-.

Dar, duminica, de la ora 20.00, -Omul cu masca de fier- ii readuce impreuna la Antena 1.

Avand o distributie de exceptie, Leonardo DiCaprio, Jeremi Irons, John Malkovich, Gerard Depardieu, Gabriel Byrne, Judith Godreche si Anne Parillaud, filmul este regizat de Randall Wallace – cel care a realizat si -Braveheart-.

-Omul cu masca de fier- este o adaptare dupa opera scriitorului francez Alexandre Dumas (tatal). De pe urma cartilor sale (peste 300 de volume), Dumas a castigat o multime de bani, pe care i-a cheltuit cu o viteza uluitoare pe femei, calatorii, dar si construind, in afara Parisului, un palat ca al lui Monte Cristo, eroul unui alt roman care-i poarta semnatura.

Muschetarii formau garda personala a regelui, iar deviza lor era: -Toti pentru unul si unul pentru toti.

Pentru a deveni niste muschetari cat mai autentici, actorii au luat lectii de scrima si calarie cu mult timp inainte de filmari.

Leonardo DiCaprio, cel care interpreteaza in -Omul cu masca de fier- si rolul Regelui, a cerut sa ia lectii cu un expert in eticheta si comportament, pentru a-l invata cum sa se poarte ca un adevarat rege.

Majoritatea decorurilor filmului au fost reconstituite in studioul Arpajon din Paris, dar echipa de productie a vizitat aproape cinci saptamani numeroase castele din Franta.

Coridoarele din Bastilia au fost si ele construite in studio, timp de cinci saptamani, pentru doar 10 zile de filmare.

O munca deosebita au necesitat proiectarea si finisarea mastii.

Dupa multe incercari nereusite, artistul Giannetto de Rossi a reusit sa obtina exact ceea ce-si dorea: masca a reusit asa de bine, incat atunci cand Leonardo si-a acoperit pentru prima data fata i s-a facut rau.

Chiar daca in film misterul -mastii de fier- este dezlegat, acest lucru nu s-a intamplat si in realitate.

In 1991, cercetatorii au inceput reexaminarea putinelor dovezi care ar fi putut indica identitatea persoanei din spatele mastii.

Despre detinutul cu masca se stiu putine lucruri: a fost arestat in anul 1669 si a murit in 1703, dar a fost exilat inca din anul 1681.

Specialistii mai stiu ca inainte de a fi transferat la Bastilia, acolo unde a si murit, detinutul a stat un timp scurt in inchisoarea Pignerol.

In timpul transferului dintr-o inchisoare in cealalta, au existat numai doi martori oculari, care au povestit mai departe despre -un detinut cu o masca de fier pe fata-.

In Bastilia, incarceratul purta o masca din catifea neagra!

Documentele mai spun ca detinutul nu avea voie sa comunice in nici un fel; nici verbal si nici in scris, pentru ca altfel era imediat executat.

Nu se intelege nici azi de ce nu se dorea ca identitatea lui sa fie cunoscuta, din moment ce la vremea respectiva nu existau fotografii sau ziare sau alte suporturi pe care i se putea -imprima- chipul.

Pornind de la aceste fapte, cercetatorii au emis ipoteza ca detinutul semana foarte bine cu o persoana importanta din conducerea statului, fapt care l-a inspirat si pe Dumas, dezvaluind in finalul cartii existenta unui frate geaman. Din sursele citate, cercetatorii au ajuns la concluzia ca regele Ludovic al XIV-lea a fost singurul mostenitor.

Atunci, cine ar putea fi misteriosul personaj care se ascunde in spatele mastii? Posibile piste ar putea fi un presupus amant al reginei Maria Tereza, un fiu nelegitim al regelui, dusmanul de moarte al monarhului (ministrul Colbert) sau Moliere cazut in dizgratie?

Misteriosul personaj isi ascunde cu inversunare identitatea chiar daca peste legenda lui au trecut mai mult de trei secole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.