Acasă Monden Ruxandra Donose, Felicia Filip si Adina Nitescu o omagiaza pe Georgeta Stoleriu

Ruxandra Donose, Felicia Filip si Adina Nitescu o omagiaza pe Georgeta Stoleriu

DISTRIBUIȚI

In seara de 15 februarie, Sala Radio va gazdui un eveniment deosebit, ce va aduna sub semnul lui Mozart mai multe vedete ale scenei lirice nationale si internationale, care au in comun faptul ca au studiat la un moment dat in cariera lor cu soprana Georgeta Stoleriu.

Un moment aniversar marcat intr-o maniera deosebita, pe masura unei personalitati pregnante si complexe cum este aceea a Georgetei Stoleriu, in dubla ipostaza, de artist si pedagog. Se poate vorbi despre aproape trei decenii de cariera solistica, de mii de concerte si recitaluri sustinute in tara si in intreaga lume, de sute de minute de inregistrari intrate in fonoteca Radio, de zeci de piese romanesti prezentate in prima auditie absoluta, de un repertoriu divers, din care nu lipsesc partiturile vocal-simfonice sau miniaturile vocale, pornind de la literatura de ev mediu si trecand prin epoca renascentista, preclasica, clasica, romantica si ajungand la cea contemporana si moderna.

Nimeni nu poate contesta astazi existenta unei scoli -Georgeta Stoleriu-, ale carei rezultate vor putea fi admirate in seara de 15 februarie pe scena Salii Radio. Cea mai buna confirmare a rezultatelor ei artistice este chiar extraordinara -productie de clasa-, singulara in felul sau, care se va desfasura in seara de miercuri, propunand o reintalnire, peste ani, pe aceeasi scena, a profesoarei cu studentii sai, care au devenit, la randul lor, solisti de anvergura internationala. Astfel, una dintre invitatele speciale ale acestei seri este Ruxandra Donose – mezzosoprana, solista la Staatsoper Viena, apoi ca invitata la Covent Garden, Metropolitan, operele din San Francisco, Philadelphia, Dallas, Cincinatti, Hamburg, Leipzig, Toronto, Semper Oper Dresda, Deutsche Oper Berlin, Teatrul Real – Madrid, -La Fenice- – Venetia, dar si la festivaluri celebre precum Glyndebourne sau Salzburg. Repertoriul ei cuprinde peste 40 de roluri de opera, dar si lucrari vocal-simfonice, de la baroc la contemporani. A realizat inregistrari pe CD la Deutsche Grammophon, EMI, TELDEC etc., iar in vara va aparea noul DVD cu -Cenusareasa-, spectacol preluat de la Glyndebourne.

O alta soprana venita sa o omagieze pe Georgeta Stoleriu va fi Felicia Filip – solista a Operei Nationale bucurestene. Cu roluri de referinta in -Traviata-, -Flautul fermecat-, -Liliacul-, -Vaduva vesela-, iar mai recent in -Trubadurul-, Felicia Filip este si un nume frecvent inclus pe afisul unor teatre de renume din Europa (Covent Garden, Staatsoper Viena, Hamburg, Dresda, Frankfurt, Opera Wallonie, Toulouse, Rotterdam, Limoges, Toulon, Barcelona, Madrid). A treia mare soprana invitata este Adina Nitescu. Aplaudata pe toate marile scene ale lumii, de la Scala la Metropolitan, de la renumitul Festival de la Glyndebourne la Opera din Paris sau Staatsoper Viena, romanca a evoluat deopotriva la Bolsoi Teatr, Opera din San Francisco, in cadrul Festivalului -Maggio Musicale Fiorentino- etc., in compania celor mai vestiti solisti, dirijori si regizori ai momentului. Este considerata una dintre cele mai apreciate interprete pucciniene, repertoriul sau incluzand insa, deopotriva, opere de Verdi, Mozart, Boito, Giordano, Mozart, Handel, dar si Wagner, precum si mari opusuri vocal-simfonice.

Ileana Tonca este, din 1999, solista la Staatsoper Viena (unde interpreteaza roluri importante din -Cavalerul rozelor-, -Werther-, -Falstaff-, -Bal mascat-, -Don Giovanni-, dar si rolul principal din opera pentru copii -35 mai- de V. Dinescu etc.). O alta soprana care va evolua in cadrul aceluiasi concert este si Ruxandra Voda, care a activat pe scenele de opera de la Karlsruhe, Munchen, Wiesbaden, Hamburg, Hannovra, Dusseldorf, Staatsoper Berlin, Berna, Bologna, Darmstadt, Haga etc.

Basul german Marcus Hollop, invitat special

Alaturi de aceste mari nume vor mai putea fi ascultati in cadrul acestui eveniment liric sopranele Anda Pop, Mirela Zafiri, Elena Stancu, Irina Sandulescu-Balan, Isabelle Radigon, mezzo-sopranele Aura Twarovska, si Razvan Tuculescu.

Invitat special este basul german Marcus Hollop, sotul sopranei Adina Nitescu. A fost invitat sa cante in cadrul Festivalului de la Salzburg, la Covent Garden, operele din Paris, Hamburg, Munchen, Torino, Teatrul -Liceo- – Barcelona, Teatrul -Massimo- – Palermo etc.

Programul serii va cuprinde selectiuni din operele -Nunta lui Figaro-, -Rapirea din Serai-, -Cosi fan tutte-, -Flautul fermecat-, -Don Giovanni-, -Clementa lui Titus- si fragmente din creatia vocal-simfonica a lui W.A. Mozart.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.