Acasă Pagini specializate Angajatii negativisti influenteaza misiunea companiei

Angajatii negativisti influenteaza misiunea companiei

DISTRIBUIȚI

-Pe termen lung, pesimistul ajunge la tinta, dar optimistul realizeaza un timp mai bun.-

Din cand in cand, fiecare a lucrat cu oameni care fac o munca sa fie dificila, chiar foarte frunstranta. Oricat de mult s-ar dori evitarea -negativistilor-, munca in echipa face acest lucru greu de indeplinit.

Asa ca, ce poti face cand lucrezi cu oameni negativisti, care afecteaza performanta muncii tale?

Poti incepe prin a incerca sa intelegi ce-i face pe acei oameni sa se comporte astfel. Vei constata ca exista indivizi care fac aceeasi munca de mult timp si se simt descurajati deoarece sugestiile lor sunt mereu respinse sau ignorate.

Dar, de asemenea, o importanta deosebita o are si responsabilitatea fiecarui membru al echipei de a da rezultate. Daca te afli in rolul de leader al unui proiect sau esti un membru al echipei care lucreaza cu o astfel de persoana, poti proceda in asa fel, incat sa-i cresti valoarea in echipa. Iata cateva exemple prin care poti ajuta un angajat negativist sa fie mai productiv:

Priveste dincolo de evidenta

Fiecare persoana care are o perspectiva negativista este insotita adesea de o istorie dureroasa, uneori anxietate sau resentimente neexprimate. Exista tendinta de a concluziona ca oamenii negativisti trebuie sa inceteze cu felul lor dificil de a fi. Intr-adevar, ei de multe ori nu pot ajuta, dar, datorita experientei esecurilor din trecut, au capacitatea de a vedea partea negativa a tuturor lucrurilor care se intampla. Ei simt ca viata este mai usoara daca sunt pregatiti pentru ce este mai rau, decat sa li se dea sperante pentru a le creste entuziasmul.

Vei observa ca pesimistii vor vorbi foarte mult despre ceea ce ei simt ca nu va merge. Asta se intampla deoarece se simt obligati sa-i protejeze pe altii de ceea ce lor le-a devenit familiar – dezamagiri. Daca te gasesti in situatia de a-ti pierde rabdarea cu un astfel de individ, reaminteste-ti ca, impreuna cu negativismul, exista acea parte dureroasa ce il insoteste.

Nu incerca sa le vorbesti de negativism

Indiferent de nobletea gestului, eforturile tale de a convinge o persoana ca -lucrurile nu sunt asa de rele- sunt sortite esecului. De fapt, provoaca pesimistii sa te convinga de punctele lor de vedere si sa fii de acord cu sensul realitatii lor. Ar fi intelept sa accepti faptul ca ei nu pot fi convinsi de optimismul tau, mai mult, generezi discutii in plus, care le permit sa-si exprime propriile convingeri.

Concentreaza-te pe rezolvarea problemelor

Oamenii negativisti pot deveni o forta paralizanta la locul de munca. Poti conta pe comentarii de genul: -Asta niciodata nu va merge-, -incercam de doi ani si nu reusim-, si -lasa, sugestiile noastre vor fi din nou ignorate oricum-. Efectul rezultat – inabusirea entuziasmului, creativitatii si a oricarei alte forme de energie pozitiva la locul de munca. O strategie eficienta de a preintampina o astfel de situatie consta in divizarea problemelor in parti mai mici si concentrarea asupra solutiilor individuale. In asemenea circumstante, angajatii negativisti se pot simti provocati sa colaboreze la identificarea solutiilor unei parti ale problemei.

Da-le sansa de a descoperi eventualele pericole neasteptate

O importanta deosebita o constituie abilitatea de a descoperi posibilele probleme sau blocaje. Asadar, orice proiect bun planifica identificarea potentialelor puncte slabe si ofera solutii alternative.

Se stie ca majoritatea oamenilor negativisti sunt foarte buni in atragerea atentiei asupra lucrurilor ce ar putea sa mearga prost. Foloseste-i in avantajul tau. Chiar daca multe pericole prevazute de ei probabil nu se vor intampla, este recomandabil sa le iei in seama si sa fii pregatit pentru prevenirea lor.

Oamenii optimisti pot fi uneori exagerat de impulsivi, o persoana pesimista poate oferi o balanta sanatoasa pentru acestia, oferind o alta perspectiva. Optimistii sunt recunoscuti pentru graba de a intra in probleme cu exces de zel, dar, in multe cazuri, fara o analiza temeinica. Ascultand avertismentele precaute ale pesimistilor, poti pregati munca grupului tau pentru orice obstacol care poate aparea.

Nu-i grabi

Pesimistii tind sa aiba tendinte puternic perfectioniste. Convingerile lor se invart in jurul temerii de greseli, lovituri neasteptate si esec. Asa se explica de ce se concentreaza intens pe ce ar putea merge prost.

Luarea unei decizii rapide poate fi destabilizatoare pentru un perfectionist. Pe cat de mult posibil, da acestor angajati destul timp de a gandi solutiile, asa incat factorul frica sa le influenteze cat mai putin munca. Alocarea unui timp mai indelungat pentru conturarea solutiillor este mult mai eficienta decat emiterea lor imediata.

O mare parte a managerilor este de acord cu oamenii care vad lucrurile din alte perspective decat ale lor. Chiar daca e dificil, gandeste-te ca poti transforma negativitatea intr-o forta pozitiva. O persoana capabila va gasi o cale nu numai de a munci cu un individ negativist, ci si de a scoate la suprafata ceea ce este mai bun in el.

Iata ce rol important joaca in determinarea succesului in afaceri capacitatea de a recunoaste, dezvolta si eficientiza talentul pe care il ai la dispozitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.