In ultimii ani, Internetul a devenit pentru industria muzicala un adevarat El Dorado. Perspectivele unei piete fara granite, lipsita uneori de un cadru legislativ sever si cu un numar din ce in ce mai mare de clienti, au atras atentia a cinci -moguli- care detin prim-planul industriei muzicale mondiale. Cum zicala -unde sunt doi puterea creste- este valabila si in acest deceniu dominat de Internet, principalii jucatori au inceput primele asocieri in vederea castigarii suprematiei pe piata ofertei de productii muzicale on-line.
Astfel, primele doua case de discuri -Universal Music- si -Sony Music Entertainment- vor lansa -Duet-, un serviciu comun de distributie de muzica on-line prin abonament. Gazduit de portalul -Yahoo!-, acest copil-minune va fi operational din vara, oferind clientilor piese muzicale din cataloagele caselor care l-au creat. Celelalte trei mari case de productie muzicala – -Time Warner Music-, Bertelsmann si -EMI- – intentioneaza crearea si lansarea serviciului MusicNet, in parteneriat cu -RealNetworks-, liderul mondial in domeniul programelor care permit ascultarea muzicii si vizionarea programelor video pe Internet. Insa cei cinci nu au anuntat si o colaborare in privinta celor doua proiecte. In consecinta, daca nu se va gasi rapid un mod de cooperare, va exista in primul rand riscul unui razboi al ofertei artistice, iar in al doilea rand al formatelor tehnologice. Consumatorul se va trezi in fata unei oferte divizate, cu artistii de la -Universal- si -Sony-, pe de o parte, si cu cei de la -AOL Time Warner-, -BMG- si -EMI-, pe de alta parte. In plus, cele doua platforme dezvolta aplicatii diferite. -Duet- va lucra cu programul -Windows Media Player-, al -Microsoft-, iar cel de-al doilea cu -RealNetworks-.
Cu siguranta vom vedea daca va exista sau nu un razboi intre cele doua grupuri in privinta ofertei si a formatului. Pana atunci, si parerile specialistilor sunt impartite. -Este in interesul direct al caselor de productie muzicala sa se afle pe ambele platforme, daca nu vor sa-si limiteze piata. Le ramane apoi consumatorilor sa decida ce format vor sa foloseasca-, sustine Michael Goodman, consultat de specialitate in acest domeniu. In schimb, pozitia companiei -Jupiter Media Metrix- este reconcilianta, excluzand riscul unui razboi al formatelor sau serviciilor. -Nici un serviciu care va oferi numai o parte din artisti, in functie de casele producatoare, nu va avea succes. Clientii nu sunt atrasi daca doua sau trei cincimi din muzica existenta pe piata nu se regaseste in oferta. Casele de discuri trebuie sa coopereze strans, pentru ca nu au de ales-, declara reprezentantii acestei companii.
Ca atu, -Duet- se bazeaza pe uriasa popularitate a portalului -Yahoo!-, aflat pe locul trei ca accesare in Statele Unite, cu nu mai putin de 57 milioane de vizitatori in luna februarie a.c. De cealalta parte, -MusicNet- va dispune de forta retelei de site-uri -AOL Time Warner- , cu 87 milioane de vizitatori, in februarie 2001, si pe reputatia -RealNetworks-.
In prezent, -Universal Music- si -Sony Music Entertainment- detin in jur de 47% din oferta muzicala mondiala. Compania americana -Warner Music-, germana -Bertelsmann (BMG)- si cea britanica -EMI- reprezinta 40% din piata.
Napster cere alt sistem de licentiere
Site-ul de schimb de muzica -Napster- a cerut Congresului American constituirea unui sistem de licenta similar celui de care beneficiaza posturile de radio. Pozitia adoptata de reprezentantii -Napster- in cadrul unei audiente in Senatul American pe tema rolului noilor tehnologii in domeniul industriei discului poate declansa o revolutie in ceea ce priveste accesul consumatorilor la astfel de servicii. -Muzica sub licenta trebuie sa fie disponibila pe Internet, asa cum este la radio-, a declarat Hank Barry, presedinte interimar al -Napster-. Contrar sistemului de licenta folosit de radiouri si televiziuni, care varsa sumele reprezentand drepturile de autor prin intermediul unor organizatii, ASCAP si BMI, ce asigura strangerea lor, Barry a sugerat -plata direct la artist-, pentru difuzarea pieselor lor prin intermediul Internet-ului.
Marile case de discuri au sesizat ca prin aceasta noua metoda de difuzare a produselor muzicale o noua piata le poate scapa printre degete, implicit, o importanta sursa de venituri. Daca prima masura luata de acestia a fost de a da in judecata site-ul, reusind printr-o hotarare judecatoreasca blocarea schimbului de muzica protejata de drepturile de autor, a doua a fost de a strange randurile prin elaborarea a doua companii de distributie on-line a muzicii, -Duet- si -MusicNet-, care vor fi disponibile chiar din aceasta vara.
Don Hanley, reprezentantul coalitiei artistilor din industria discului, sustine plangerile impotriva nerespectarii drepturilor de autor, dar -acestea nu pot fi folosite pentru distrugerea unui sistem de distribuire independent, viabil si util pe Internet-. Potrivit expertilor, numarul de fisiere disponibile pe site-ul -Napster-, care permiteau schimbul gratuit de bucati muzicale, a scazut de la 370 milioane la 160 milioane (-57%), in urma deciziei judecatoresti. -Fie ca ne place sau nu, ?çNapster?ê a schimbat totul. Sunt de acord cu ei, cu cateva imbunatatiri: o buna parte a utilizatorilor vor accepta sa plateasca pentru acest gen de servicii-, a continuat Hanley.
Intr-un clasament alcatuit de compania de consiliere -Jupiter Media Metrix- in functie de numarul celor care folosesc serviciile oferite de site-ul -Napster-, primul loc il ocupa internautii canadienii (30%), urmati de cei argentinieni (25%). De remarcat este faptul ca studiul nu include pe aceia care au folosit -Napster- de la birou.