Acasă IT & Comunicatii Politica si finante, la inaltime, pe www.curentul. ro

Politica si finante, la inaltime, pe www.curentul. ro

DISTRIBUIȚI

Din aceasta saptamana, cititorii cotidianului -Curentul- se pot pune la curent cu ultimele informatii din principalele domenii de interes autohtone sau internationale pentru-un simplu click. Noua versiune online, mai complexa si in acelasi timp mai eficienta decat precedenta, este disponibila internautilor la adresa -www.curentul.ro- sapte zile din sapte, 24 de ore din 24.

Site-ul a fost construit pe ultima tehnologie web, XML/XSL, dezvoltat de pachetul -Edison Publishing System- al -Edison Media-. Tehnologia XML (extensible mark-up language) manipuleaza si structureaza intr-un mod eficient informatiile afisate, cum ar fi categoriile de stiri, datele financiare, articolele etc.. Datorita celei de- a doua tehnologii, XSL (Extensible Stylesheet Language), este afisata informatia manipulata de XML. Cel mai important lucru din acest punct de vedere este faptul ca, datorita acestui tandem, este permisa o delimitare clara intre partea de programare (business logic) si cea grafica (layout). Delimitarea permite ca bazele de date si layout-ul sa poata fi modificate cu mai multa usurinta.

Designul si continutul versiunii online sunt in concordanta cu cele din versiunea tiparita. Site-ul este structurat pe categorii si subcategorii, cititorul avand si posibilitatea unei navigari facile in propria arhiva prin intermediul unui calendar (zz/ll/aaaa). Pentru cautarea in numarul curent, ca de altfel si in arhiva, versiunea online poseda un motor de cautare intern, pe termeni- cheie. -Curentul.ro- ofera celor interesati date meteo pentru principalele localitati din Romania, programe complete ale posturilor TV interne si internationale, cursuri valutare. Cu privire la cotatiile valutare si la evolutia acestora, mentionam ca ele sunt furnizate de Banca Nationala a Romaniei pentru 26 de valute diferite. Ca noutate, pe pagina web a ziarului sunt afisate zilnic cotatiile societatilor tranzactionate atat pe Bursa de Valori Bucuresti, cat si cele de pe piata extrabursiera -Rasdaq-. Aici exista posibilitatea cautarii de infomatii utile in arhivele -BVB- sau -Rasdaq- dupa diferite criterii de selectie: simbolul societatii, numele sau, localitatea sau data (cu toate cotatiile pentru o anumita zi).

La capitolul -Dobanzi-, cititorul este pus in tema cu ultimele date pentru patru tipuri de depozite, practicate de bancile comerciale romanesti: depozite in lei si valuta pentru persoane fizice si juridice. Toate aceste informatii sunt afisate in mod automat, fiind exclusa interventia beneficiarului. Capitolele in care cititorul poate fi socotit parte activa sunt cele destinate forumului de discutii, chestionarelor si sondajelor de opinie. In cazul forumului de discutii, fiecare articol ofera internautului, optional, posibilitatea de a-si exprima opiniile fata de respectivul subiect. In acest fel, materialul devine interactiv. In plus, exista posibilitatea ca printr-un click cititorul sa poata lua legatura cu semnatarul articolului prin e-mail sau sa vizualizeze toate articolele redactate de catre acesta.

Site-ul este adaptat pentru orice tip de monitor, din punctul de vedere al culorilor alese si al rezolutiei folosite. Deoarece textul versiunii online nu poate fi citit decat pe monitor, s-au luat precautii speciale pentru a feri cititorii de inconvenientele specifice acestui mediu, cum ar fi suprafata luminoasa, text cu dimensiuni greu controlabile etc. Pentru a nu perturba in nici un fel spatiul alocat informatiei, banerele publicitare au fost amplasate intr-un mod judicios, oferind insa valoare cumparatorilor de reclama. Accesarea acestui site se face rapid. Prin evitarea exceselor grafice (imagini, culori), si unde a fost cazul prin reutilizarea fisierelor folosite frecvent, este posibila o descarcare foarte rapida chiar si pe retele sau modemuri lente. Navigarea realizandu-se facil, cititorul poate strabate doua puncte extreme ale site-ului doar prin cateva click-uri de mouse.

-www.curentul.ro- este adaptat pentru toate programele de navigare. Versiunea online poate fi citita la fel de bine atat cu -Internet Explorer-, cat si cu -Netscape Navigator-. Prin aceasta caracteristica, este eliminat riscul de a arata diferit in cele doua browsere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.