Home Asigurari Si piata asigurarilor ne situeaza tot pe ultimul loc intre tarile candidate

Si piata asigurarilor ne situeaza tot pe ultimul loc intre tarile candidate

DISTRIBUIŢI

Romania a ramas in coada plutonului tarilor candidate la integrarea europeana si in privinta pietei asigurarilor, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta Roland Berger & Partner. Rata de penetrare a asigurarilor in Romania este mai mica de 1%, sub cea similara tarilor vecine si cu mult sub rata de aproape 5% din Uniunea Europeana. In privinta primelor de asigurare platite pe cap de locuitor, tara noastra se mentine pe acelasi loc codas, cu numai 12,5 dolari/locuitor, fata de 20 dolari/locuitor in Bulgaria.

-Daca Polonia si Ungaria reusesc sa indeplineasca cea mai mare parte a criteriilor de aderare legate de industria asigurarilor, liberalizand complet preturile si produsele, asigurand compatibilitatea cu sistemul vest-european, armonizarea legislatiei in domeniu si cerintele de capital, Romania mai are de lucrat atat la capitolul capital social minim pentru asiguratori, cat si la marja de solvabilitate impusa acestora din urma-, a declarat reprezentanta Roland Berger la Forumul International de Asigurari FIAR 2000, Anca Ioan. In perioada 1993-1999, piata romaneasca de asigurari a inregistrat un ritm mediu de crestere de 14% pe an, iar in 2000 – o crestere de 11,7%, in special datorita asigurarilor de viata, care au crescut cu 51%. -Un factor de blocare a dezvoltarii pietei este nivelul scazut de educatie in domeniul asugurarilor, dar si imposibilitatea aplicarii noi legi. Primele zece companii de asigurari concentreaza in prezent 16% din piata, iar pe partea asigurarilor de viata mai mult de jumatate din prime sunt incasate de o singura companie: Nederlanden ING-, arata Anca Ioan. In opinia sa, numarul companiilor autohtone de asigurari – 73 – este mult prea mare comparativ cu dimensiunile pietei.

O comparatie cu pietele similare din tarile vecine nu este deloc favorabila Romaniei. In Polonia, cele 33 de companii de asigurari (din care 17 cu capital strain) au avut un ritm de crestere mediu de 13% pe an. La dezvoltarea pietei au contribuit mai multe institutii de educatie specializate, precum si facilitatile fiscale oferite asiguratilor, de tipul deductibilitatii primelor la calcularea impozitului pe venit. De aceleasi facilitati se bucura si asiguratii din Cehia, Ungaria si Slovenia, aceasta din urma permitand chiar asiguratorilor cu licenta din UE sa vanda polite pe teritoriul sau. Piata ungara de asigurari a crescut, in 2000, cu 8,3%, cea slovena cu 19%, iar cea a tarilor baltice cu 21%.

Ce putem face pentru ca decalajul intre noi si celelalte tari candidate sa nu se mareasca? Reprezentanta companiei Roland Berger opteaza pentru masurile de stimulare a pietei, cea mai importanta fiind modificarea legislatiei fiscale, astfel incat sa se poata deduce primele platite pentru o asigurare la calcularea impozitului. Presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICA) si director al companiei de brokeraj Marsh, Valentin Tuca, este de parere ca asiguratorii si brokerii de asigurari ar trebui sa accepte, in compensare, chiar o marire a impozitului pe profit pentru a convinge Ministerul Finantelor sa acorde credite fiscale celor ce incheie asigurari, respectiv compensarea unei portiuni din prima de asigurare platita, prin deducerea echivalenta din impozitul datorat. -In acest mod, costurile bugetare s-ar compensa. Un astfel de mecanism ar trebui sa functioneze pe o perioada de 2-3 ani, timp in care ar creste numarul asiguratilor si, implicit, venitul societatilor de asigurari. Efectele benefice ale dezvoltarii pietei asigurarilor se resimt atat la nivelul populatiei, care va fi protejata impotriva riscurilor de tot felul, cat si la nivelul agentilor economici. Acestia din urma isi prezerveaza capacitatea de a produce profit, reusind sa pastreze locurile de munca si sa plateasca statului impozitele aferente-, conchide Valentin Tuca.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.