Acasă IT & Comunicatii Virus pentru Vista

Virus pentru Vista

Nici nu a fost lansata bine versiunea de testare a noului sistem de operare Windows Vista, ca hackerii si-au pus imaginatia la bataie si au creat primul virus destinat special viitorului SO.

Un programator austriac a facut deja publice cateva -mostre- dintr-un cod malitios – un tutorial pentru scrierea unui virus care exploateaza gaurile de securitate din Monad, urmatoarea versiune de command prompt, inclus in versiunea Beta1 a Microsoft Vista. Hacker-ul, care se ascunde sub pseudonimul -Second Part To Hell- sau sub numele Mario, actioneaza in cadrul unei grupari autointitulate -Ready Ranger Liberation Front-. El a publicat tutorialul la numai o zi de la lansarea publica a versiunii de testare pentru Windows Vista, pe 21 iulie.

Compania finlandeza de securitate F-Secure catalogheaza acest cod malitios drept un -virus de concept-, care are drept scop atentionarea privind potentialele vulnerabilitati din Vista. In blog-ul companiei, Mikko Hyppinen, directorul de la departamentul de Antivirus Research de la F-Secure, spune ca -acest caz este interesant din punct de vedere istoric, ca fiind primul virus creat pentru o paltforma complet noua-.

Virusul -tinteste- MSH (Microsoft Command Shell), o tehnologie folosita de Microsoft pentru a inlocui, practic, DOS-ul din Windows. Spre deosebire de interfata grafica traditionala a Windows, care se bazeaza pe mouse pentru navigare, MSH permite folosirea unor comenzi text-based, asemanatoare celor din DOS. Hyppinen mai spune ca Monad va fi asemanator Linux BASH (Bourne Again Shell).

Hyppinen a mai scris ca expertii de la F-Secure au denumit noul cod malefic Danom (Monad scris invers). El considera ca desi Danom poate evolua ca un important potential distrugator, nu va crea daune semnificative utilizatorilor de Windows, in conditiile in care Monad nu va fi inclus in versiunea standard a Windows Vista, ci va exista doar ca utilitar adresat utilizatorilor avansati, ca parte a Microsoft Exchange 2006 – de exemplu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.