Acasă Politic 25 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educației pentru un contract...

25 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educației pentru un contract ilegal de tipărire manuale, realizat prin încredințare directă

DISTRIBUIȚI

Ministerul Educației a semnat deliberat un contract de 25 milioane de lei cu o entitate a cărei înființare a fost considerată ilegală.

Decizia Curții Constituționale din 19 aprilie arată clar faptul că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 – care prevedea transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP) din regie autonomă în societate pe acțiuni – este neconstituţională.

Ministerul a prevăzut faptul că decizia Curții Constituționale va fi nefavorabilă pentru înființarea societății pe acțiuni Editura Didactică și Pedagogică și a încheiat acest contract dubios chiar înainte ca decizia CCR despre această speță să fie publicată în Monitorul Oficial. Este important să reiterăm faptul că un minister nu poate încheia un contract direct cu o regie autonomă. Ordonanța de Urgență nr.76/2017, care a fost declarată neconstituțională, specifică faptul că societatea pe acțiuni EDP editează manuale școlare la cererea Ministerului Educației, ceea ce este contrar legii.

Nu avem cum să explicăm decizia de atribuire directă a contractului de editare a manualelor școlare către Editura Didactică și Pedagogică decât prin presiunile politice venite din zona PSD-ALDE, fiind foarte cunoscută insistența cu care și fostul ministru, Liviu Pop, milita pentru favorizarea acestei edituri.

Reamintim faptul că Banca Mondială a dat publicității în această lună un raport comparativ global asupra stării educației, cu o evaluare foarte critică asupra rezultatelor obținute în sistemul nostru de educație. În acest context, al decăderii performanțelor din educația românească, devine inexplicabil demersul Ministerului Educației de a edita manuale noi înainte de a modifica curriculumul școlar, demers ce este în derulare.

Mai mult chiar, manualele în discuție sunt pentru clasele I – VI. În afară de clasa a VI-a, care are nevoie urgent de manuale în septembrie, celelalte clase (I – V) au cele mai noi manuale din sistemul educațional românesc, iar greșeala netipăririi lor în continuare este evident în sarcina actualilor conducători ai Ministerului Educației, care au decis să nu prelungească contractele cu firmele care au făcut aceste manuale în ultimii patru ani.

Riscul de a irosi un buget imens din visteria Ministerului Educației este iminent, prin alocarea sa către un singur contract în valoare de 25 de milioane de lei pentru tipărirea de manuale, contract realizat prin încredințare directă cu un furnizor cu care ministerul nu avea dreptul legal să încheie raporturi contractuale. Riscul de fond rămâne, ca și până acum, acela de a nu răspunde corect nevoii de manuale pentru următorul an școlar, o gravă deficiență managerială și de capacitate practică întâlnită de mulți ani în Ministerul Educației.

Marilen Gabriel Pirtea

Deputat PNL de Timiș, Secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților

Foto: ministrul Educației, Valentin Popa și directoarea Editurii Didactice și Pedagogice, Maria Nistor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.