Home Politic Acuzat de trafic de influență, liberalul Silaghi se pregătește să sară în...

Acuzat de trafic de influență, liberalul Silaghi se pregătește să sară în barca PSD

DISTRIBUIŢI

 

Președintele PNL Satu Mare, europarlamentarul Ovidiu Silaghi, anunțat, duminică de liderul PSD, Victor Ponta, drept candidatul USL pentru un post de deputat la alegerile parțiale parlamentare din 25 mai, ar urma să se înscrie în PSD, spun surse din conducerea social-democraților.

 

Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că duminică Ovidiu Silaghi a avut o discuție cu liderii social-democrați prezenți în județul Satu Mare, stabilindu-se ca Silaghi să semneze adeziunea la PSD și să o înainteze către organizația locală a social-democraților.

 

Aceleași surse din conducerea PSD au mai spus că după adeziunea la PSD Ovidiu Silaghi va candida pentru un post de deputat în Colegiul 2 Satu Mare din partea PSD, susținut de alianța PSD-UNPR-PC.

 

Prin semnarea adeziunii la PSD, potrivit reglementărilor legale, Silaghi își va pierde automat calitatea de membru al PNL, au mai precizat sursele citate.

 

 

 

Președintele PSD, Victor Ponta, a anunțat, duminică, într-o conferință de presă la Negrești Oaș, că președintele PNL Satu Mare, Ovidiu Silaghi, va fi candidatul USL în Colegiul 2 pentru Camera Deputaților la alegerile parțiale parlamentare din 25 mai.

 

„Puteam să avem decizia de a merge separat, fiecare partid, însă am decis și mă bucur foarte tare că vom avea un candidat comun, domnul Ovidiu Silaghi, care va fi susținut de către toate partidele care au format USL. I-am rugat pe colegii mei de la PSD să înțeleagă că acest sacrificiu pe care îl cer, de a avea candidat comun, care să nu fie de la PSD, se referă la ceva mai important decât un colegiu de deputat, se referă la un mesaj pe care îl dăm întregii țări, acela că putem fi uniți, așa cum am fost în USL tot timpul, mai ales la faptul că în 2016 aici la Satu Mare vom fi din nou uniți ca să câștigăm”, a declarat Victor Ponta.

 

El a explicat că, altfel, prin sistemul de vot cu un singur tur, întotdeuna primarul municipiului și președintele Consiliului Județean Satu Mare ar reveni UDMR, în măsura în care celelalte partide au candidați separat.

 

„Din acest punct de vedere, ca președinte al PSD, împreună cu domnul Constantin și domnul Oprea, am semnat pentru candidatura domnului Silaghi, căruia îi urez succes și cu care am lucrat foarte bine atât timp cât a fost ministru”, a mai spus liderul PSD.

 

Conducerea PNL a validat, în 8 aprilie, candidații pentru alegerile parlamentare parțiale care au loc în 25 mai, odată cu cele europarlamentare, între aceștia numărându-se fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, care dorește să obțină din nou mandatul de deputat în Colegiul 2 Satu Mare, la care a renunțat pentru un post de europarlamentar.

 

Silaghi a renunțat la postul de deputat în 3 septembrie 2013, în schimbul continuării mandatului de europarlamentar preluat de la Cristian Bușoi.

 

DNA solicitase Camerei Deputaților încuviințarea urmăririi penale împotriva lui Silaghi pentru trafic de influență, infracțiune pe care ar fi săvârșit-o, potrivit procurorilor, în timpul mandatului de ministru al Transporturilor.

 

Preluarea mandatului de europarlamentar a determinat DNA să solicite Parlamentului European ridicarea imunității lui Silaghi pentru a putea fi cercetat.

 

Direcția Națională Anticorupție anunța, în 12 septembrie 2013, că a început urmărirea penală în cazul lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență, faptele de care este acuzat fiind din perioada mai – decembrie 2012, când a fost ministru al Transporturilor.

 

Procurorii DNA îl acuză pe Silaghi că, în cursul anului 2012, i-ar fi cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa. Silaghi s-ar fi angajat, în schimbul serviciului cerut lui Iordache, să intervină la funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

 

Silaghi s-ar fi angajat, în schimbul serviciului cerut lui Iordache, să intervină la funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, pentru ca instituția să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate cu societatea Romstrade, dar și pentru continuarea derulării contractelor, deși termenele lucrărilor erau întârziate.

 

Procurorii susțin că, în 22 noiembrie 2012, Ovidiu Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro „pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”.

 

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012 și fusese nominalizat și în iulie 2013 pentru același portofoliu, rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, de către instanța supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.