Acasă Politic Adrian Nastase a inceput vanatoarea de investitori cu Ansaldo si Fiat

Adrian Nastase a inceput vanatoarea de investitori cu Ansaldo si Fiat

DISTRIBUIȚI

Aflat in cea de-a doua zi a calatoriei sale in Italia, premierul Adrian Nastase i-a facut o vizita oficiala Papei Ioan Paul al II-lea.

<> Delegatia condusa de premierul roman a cerut sprijin premierului Amato pentru ca grupul Fiat sa continue discutiile cu -Tractorul- Brasov. Reuniunea pe care Nastase trebuia sa o aiba cu conducerea Fiat a fost anulata din cauza unei furtuni, care i-a impiedicat pe industriasii italieni sa ajunga la intalnire.

<> Nastase a convenit, totodata, cu grupul Ansaldo ca pana la sfarsitul acestei luni sa se finalizeze acordul privind continuarea lucrarilor la Grupul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavoda.

Cea de-a doua zi a vizitei premierului Adrian Nastase la Roma a debutat cu primirea la Vatican, la Papa Ioan Paul al II-lea.

Protocolul a fost foarte bine pus la punct inca din zilele premergatoare audientei. Cu delegatia primita la Papa au fost inclusi doar 10 membri ai delegatiei (premierul Adrian Nastase, ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, ministrul de externe, Mircea Geoana, secretarul general al guvernului, Serban Mihailescu, consilierul de stat Liana Iacob Buligan, consilierul de stat Victor ?, purtatorul de cuvant al guvernului Claudiu Lucaci, reprezentanti ai ambasadei) iar din partea ziaristilor au fost admisi doar doi reprezentanti ai presei scrise si televiziunea nationala.

Vizita premierului a fost una oficiala, cu protocol de gradul 1. In program a fost prevazuta o audienta particulara la care a participat doar premierul Nastase, in cabinetul privat al Papei si intalnirea delegatiei, in biblioteca pontificala. Premierul i-a daruit Papei un album cu manastirile din Moldova si o moneda scoasa de BNR, invocand 2000 de ani de la crestinarea poporului roman de catre apostolul Andrei. La randul sau, Papa a oferit Suveranulmembrilor delegatiei cate o efigie cu chipul sau, iar grupului restrans de ziaristi cate un rozariu facut la comanda speciala a Vaticanului.

Desi in zilele trecute s-a simtit bine, Suveranul pontif parea obosit. Pe parcursul intregii audiente, in piata Catedralei San Pietro, Papa Ioan Paul al II-lea s-a intalnit cu tinerii (peste 40.000 de tineri ai Romei au participat la aceasta intalnire).

<> Giuliano Amato promite ajutorul Italiei pentru securizarea frontierei de est a Romaniei

La incheierea intalnirii dintre primul ministru al Romaniei, Adrian Nastase, si presedintele Consiliului de Ministri al Italiei, Giuliano Amato, cei doi au facut scurte declaratii de presa. Desi in cateva saptamani (13 mai) in Italia vor avea loc alegeri, Adrian Nastase a considerat important sa poarte discutii cu cei care se afla azi la conducere, pentru a obtine sprijin in chestiunile in care Romania are un interes deosebit. Giuliano Amato a declarat hotarat ca Italia priveste extrem de favorabil extinderea NATO si UE si ca va sprijini Romania in demersurile sale; de asemenea Italia va acorda ajutor pentru securizarea frontierei de est, considerand ca este foarte important ca tara noastra sa isi rezolve problema vizelor. -Exista o usa care ar trebui sa fie deschisa: eliminarea necesitatii vizelor pentru cetatenii romani, va trebui sa rezolvam aceasta situatie, altfel opinia populatiei romane va fi ca este tinuta in afara acestei usi- – a declarat Amato.

<> Italia, ca presedinta a G7, pune umarul la semnarea acordului Romaniei cu FMI

In plan economic se poate spune ca Adrian Nastase a reusit sa puncteze destul de bine. Italia detine in acest moment presedintia G7, si in aceasta calitate a promis sa sprijine Romania in obtinerea unui acord stad-by cu FMI. De asemenea, premierul a cerut sprijinul presedintelui Amato pentru ca grupul FIAT sa continue discutiile cu Tractorul Brasov, daca va reusi sa treaca peste gustul amar al experientei de la Semanatoarea. In cursul acestei luni se va finaliza si acordul cu grupul ANSALDO, pentru continuarea lucrarilor la grupul II de la Cernavoda. S-a promis o garantie guvernamentala pentru cofinantarea acestui proiect.

Adrian Nastase a mai avut o intalnire cu reprezentantii CONFINDUSTRIA, care a manifestat un intres deosebit pentru investitii in Romania. De asemenea, reprezentantii firmei Beretta si-au exprimat intentia de a investi, intr-o ? si apoi de a fabrica, in Romania, celebrele pistoale care ar urma sa intre si in dotarea Politiei Romane.

<> Nastase s-a intalnit cu principalii candidati in alegerile din 13 mai

In plan politic, tinand cont de faptul ca alegerile din Italia se apropie, Adrian Nastase a tinut sa se asigure pe toate fronturile. El a avut intrevederi atat cu Silvia Berlusconi, vandidatul cel mai bine plasat, dar si cu Bassimo d*Alema, liderul Partidului Democrat de Stanga si fost premier. In acest fel, continuitatea relatiilor cu puterea de la Roma va fi asigurata, iar pe linie de partid, Adrian Nastase a reusit sa deschida si o usa spre stanga italiana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.