Acasă Politic Adrian Severin candideaza pentru un nou mandat de presedinte al Adunarii Parlamentare...

Adrian Severin candideaza pentru un nou mandat de presedinte al Adunarii Parlamentare a OSCE

DISTRIBUIȚI

Adrian Severin a fost instalat la Assemble Nationale in biroul care apartine primului-ministru, respectiv lui Lionel Jospin. Biroul dateaza din epoca gaullista, cand Charles de Gaulle dorea sa tina cat mai aproape de toate structurile puterii. In cabinetul alaturat biroului primului-ministru se afla telefoanele operative cu principalele ministere din Executivul francez.

Azi incepe, la Paris, sesiunea Adunarii Parlamentare a OSCE, sesiune aniversara, pentru ca aceasta institutie implineste 10 ani de existenta. Spre deosebire de Consiliul Europei, care are toate institutiile reunite sub acelasi acoperis, la Palatul Europei de la Strasbourg, OSCE are sediul executiv la Viena si cel parlamentar la Copenhaga. Sesiunile Adunarii Parlamentare sunt itinerante, fiind gazduite, prin rotatie, de catre tarile membre. Cea de-a zecea sesiune a Adunarii Parlamentare este gazduita de catre Palatul Bourbon, sediul Adunarii Parlamentare a Frantei.

Aceasta sesiune aniversara va fi una -romaneasca-, am putea spune, caci atat presedintia Adunarii, cat si presedintia in exercitiu sunt asigurate de catre romani – unul ales, respectiv, Adrian Severin, si unul desemnat, respectiv ministrul de externe Mircea Geoana.

Tema aleasa pentru sesiunea AP-OSCE este Securitatea europeana si prevenirea conflictelor – provocarile secolului XXI la adresa OSCE. Rezolutia finala va include concluziile lucrarilor pe cele trei paneluri – Comisia pentru democratie si pentru drepturile omului, Comisia pentru afaceri economice si Comisia pentru afaceri politice si pentru securitate. Pe langa rezolutia generala au fost initiate insa o suma de rezolutii adiacente, majoritatea initiate de catre congressmani americani, ceea ce denota interesul major pe care SUA il acorda acestei organizatii: combaterea coruptiei si a criminalitatii internationale; libertatea mass-media; dezvoltarile in Caucazul de Nord; situatia in Europa de Sud-Est; prevenirea torturii si a tratamentelor inumane; combaterea traficului cu fiinte umane. Exista insa proiecte initiate si de parlamentari din alte tari, cum ar fi cea referitoare la abolirea pedepsei cu moartea, apartinand unor parlamentari din Franta si Slovenia si care priveste in primul rand SUA. De altfel, acest subiect – al executiilor care au loc in SUA – a facut si obiectul unor discutii sustinute la ultima sesiune a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, ceea ce denota faptul ca turneul european al noului presedinte George W. Bush nu a reusit sa aplaneze, ci, dimpotriva, sa accentueze diferentele intre cele doua continente.

O alta rezolutie importanta priveste situatia din Transnistria – initiata de un parlamentar finlandez – si o alta care priveste situatia din Ucraina, tara care, de asemenea, face obiectul unor dispute continue la Consiliul Europei, chiar daca acest for n-a fost in stare, in trei sesiuni succesive, sa adopte o pozitie transanta fata de puterea de la Kiev.

Sesiunea va fi deschisa de catre presedintele Adunarii, Adrian Severin, care promite un discurs cu multe puncte de greutate. Vor lua, de asemenea, cuvantul presedintii Adunarii Nationale si a Senatului Frantei si presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul roman de externe, Mircea Geoana. Acesta din urma va trebui sa faca fata si unui tir de intrebari din partea parlamentarilor.

Tot azi, in discursul de deschidere a sesiunii, Adrian Severin va anunta candidatura sa pentru un nou mandat de presedinte al Adunarii Parlamentare. Presedintele AP-OSCE este ales pentru un an, cu posibilitatea de realegere in alte doua sesiuni. In primul sau mandat, Adrian Severin are un bilant important care priveste si initiative oarecum revolutionare. La initiativa sa urmeaza sa fie constituit un comitet de intelepti care sa lucreze asupra unei propuneri de reformare a organizatiei. Un astfel de comitet a lucrat si pentru imbunatatirea activitatii Consiliului Europei, insa, in acel caz, se pare ca rezistenta sistemului a fost mai mare decat dorinta de schimbare, iar consecintele au fost foarte aproape de zero. Adrian Severin a initiat si unele modificari de regulament care privesc, de exemplu, instituirea unei sesiuni de iarna a Adunarii, pe modelul minisesiunii de primavara de la Consiliul Europei, ce reuneste Biroul Adunarii si principalele comisii ale acesteia. In sfarsit, dar nu in ultimul rand, Severin a initiat un proces de democratizare a constituirii si cheltuirii bugetului atat pentru Adunarea Parlamentara, cat si pentru conducerea executiva, proces ale carui rezultate le vom vedea in viitorul apropiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.