Acasă Politic Alegerile se vor incheia pe 29 noiembrie, la 7 dimineata

Alegerile se vor incheia pe 29 noiembrie, la 7 dimineata

DISTRIBUIȚI

O lege abundand de inadvertente si contradictii care demonstreaza neglijenta comisiilor juridice. Iata ce a produs fabrica parlamentara PSD la finele lunii septembrie, atunci cand Legea 373/2004 a fost aprobata sub o forma care contrazice de repetate ori Constitutia si permite catorva milioane de romani sa voteze dupa anuntarea primelor rezultate ale exit-poll-urilor.

Neglijenta sau o abila metoda de a -regla- rezultatele alegerilor? Conform articolului 76 din Legea 373/2004 privind -alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului- si a referirilor Legii 370/2004 privind -alegerea presedintelui Romaniei-, procesul de votare se va inchide la ora 21.00, pe data de 28 noiembrie. In momentul sigilarii urnelor, televiziunile vor incepe sa dea publicitatii, intocmai cum au facut la -locale-, primele rezultate ale exit-poll-urilor, anuntand estimari ale rezultatelor obtinute de partide si candidati la presedintie. Practic insa, cei peste sase milioane de romani care se afla la vest de granitele tarii (cifre oficiale ale Ministerului de Externe) pot vota, in functie de tara unde se afla, pe tot parcursul noptii de duminica, 28, spre luni, 29 noiembrie.

Presa, impinsa in ofsaid

Ca urmare a redactarii neglijente a Legii 373, televiziunile si ziarele romanesti care vor prezenta sondaje de opinie inainte de inchiderea scrutinului in sectiile de votare de pe coasta de vest a Americii incalca, implicit, prevederile articolului 67, care spune ca -prezentarea sondajelor de opinie realizate la iesirea de la urne este interzisa inainte de inchiderea votarii-. Or, la toate sectiile de vot de dincolo de granita de vest a Romaniei, scrutinul va fi in toi la ora 9 seara, atunci cand se vor inchide urnele din patrie. Argumentul celor care considera ca articolul 67 se refera doar la teritoriul Romaniei este contrazis de faptul ca voturile exprimate in afara granitelor tarii sunt luate, conform legii, in calcul la numaratoarea finala. Ca atare, ele nu ar trebui sa fie viciate de -informatii ale unor sondaje electorale-, lucru care cert se va intampla in contextul in care emisiunile posturilor de televiziune din Romania pot fi urmarite, in direct, chiar si in Statele Unite.

Unii dorm, altii voteaza, PSD-ul calculeaza

Iata, asadar, ca in noaptea de 28 spre 29 noiembrie, ora Romaniei, procesul de votare va fi in plina desfasurare in America, ba chiar de-abia va fi inceput la consulatele din Los Angeles si San Francisco, aflate intr-o zona unde, conform datelor statistice aflate de la Ambasada Romaniei la Washington, traiesc circa 200.000 de romani. Dr. Nicanor Teculescu, consulul Romaniei la Toronto, metropola unde, din date oficiale, aflam ca traiesc circa 50.000 de romani cu drept de vot, ne-a confirmat, de altfel, ca procesul electoral va avea loc conform articolului 76 din Legea 373, adica de la 7 dimineata la 9 seara, insa nu ora Bucurestiului, ci ora locala. Care ora locala, in Toronto, este cu sapte ceasuri in urma celei din Romania. La fel de -indepartate orar- sunt si sectiile de vot din alte zone locuite de multi romani, anume New York, Montreal sau Chicago. In total, este vorba despre un milion de voturi potentiale, la nivelul Canadei si SUA, care ar putea afecta simtitor soarta alegerilor.

Problema -decalajului de fus orar- nu se reduce insa doar la sectiile de votare organizate in America de Nord, ci si in intreaga Europa de vest. Astfel, incepand din Ungaria si pana in Irlanda, romanii aflati in tarile vest-europene vor vota dupa inchiderea oficiala a urnelor in Romania. Cum posturile de televiziune romanesti pot fi vizionate in toata Europa, electoratul roman din vestul continentului va putea vota cunoscand deja date despre sondajele realizate la iesirea din sectiile de votare aflate in patrie.

Or, avand in vedere sansele relativ egale pe care cele doua competitoare principale – Alianta si Uniunea – le au in cursa pentru castigarea alegerilor parlamentare, voturile venite -din Vest- dupa inchiderea urnelor din Romania ar putea sa fie decisive pentru desemnarea castigatorului. Vor fi, aceste buletine de vot, numarate corect si predate in conditii de siguranta la Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti? Un alt articol al Legii 373, anume 37 litera g, se refera tocmai la aspectul transportului buletinelor de vot exprimate in strainatate, stipuland ca acestea -se predau misiunilor diplomatice din tara respectiva-. Cum anume, cauta sa ne explice tot domnul consul Teculescu, care spune ca buletinele de vot sunt predate la ambasade -prin curier diplomatic-. Cum in Statele Unite sunt organizate 15 sectii de vot raspandite peste tot in aceasta tara, este interesant de vazut modalitatea prin care se va realiza practic acest transport, avand in vedere distantele de mii de kilometri pana la Washington. Asta si in contextul in care la Toronto, la fel ca si in multe alte sectii de votare din strainatate, nu exista nici macar o cerere pentru acreditarea unor observatori independenti ai alegerilor, daramite ai -transportului buletinelor de vot- de la consulate la ambasade, si de acolo in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.