Acasă Politic Alianta PD-PNL culege voturi la doua capete

Alianta PD-PNL culege voturi la doua capete

DISTRIBUIȚI

Liberalii au hotarat ieri sa faca alianta cu democratii. Staff-ul PNL a decis ca cele doua echipe de negociere sa lucreze mai departe la elaborarea programului de guvernare, la stabilirea sistemului de adoptare a deciziilor si de solutionare a conflictelor din cadrul viitoarei aliante. Fiecare dintre cele doua partide isi va lansa candidatul la prezidentiale pana la declansarea campaniei, cand cel mai bine plasat in sondaje va deveni candidat -unic-, sprijinit de alianta. In aceste conditii, democratii au anuntat ieri ca Traian Basescu ar putea fi candidatul PD pentru Cotroceni, iar liberalii au dezvaluit ca vor merge cu un candidat propriu, pana la declansarea campaniei.

Vot unanim pentru tandem

Dupa ce si-au sfredelit mintile timp de sase ore intr-o sedinta extraordinara la varful partidului, liberalii au hotarat ieri sa faca alianta cu democratii. Biroul Executiv al PNL a luat in unanimitate decizia politica a acestui mariaj, convenind ca primul criteriu este indeplinit, si anume faptul ca alianta are potentialul de a castiga alegerile din 2004. Liberalii au intors pe toate fetele subiectul intr-o discutie tensionata, dupa ce au consultat o mare parte a filialelor ca urmare a sondajului CURS aparut in urma cu doua zile. Ei l-au sunat pana si pe Viorel Coifan, singurul absent din BEx, pentru a se asigura ca toata lumea joaca pe aceeasi carte. -Mizam exact pe scorul care ne trebuie ca sa castigam alegerile-, a spus ieri Theodor Stolojan, liderul PNL, explicand ca daca noua reteta politica este pe gustul multor votanti chiar inainte de formare, cele 27 de procente obtinute reprezinta un scor mai mult decat incurajator. El a mai spus ca Biroul Executiv nu s-a bazat numai pe sondaj, ci si pe intalniri cu reprezentantii organizatiilor, pe o serie de constatari din teritoriu si pe alte analize.

Staff-ul liberal a mai decis ieri ca cele doua echipe de negociere sa lucreze mai departe pentru indeplinirea pasilor -doi si trei- – elaborarea programului de guvernare si stabilirea sistemului de adoptare a deciziilor si de solutionare a conflictelor din cadrul viitoarei aliante. Stolojan a avertizat ieri inca o data ca daca nu se indeplinesc si aceste conditii -alianta nu se face-. El si-a argumentat pozitia prin aceea ca vrea sa faca -o alianta solida-.-In Romania lumea s-a obisnuit cu guvernari superficiale, cu aliante superficiale. Eu nu vreau sa facem azi alinata, maine sa semnam protocolul si apoi mai vedem noi…-, a spus Stolojan, care vrea un protocol pe model german, cuprinzand toate detaliile colaborarii. De altfel, cea mai mare parte a discutiilor s-a axat pe datele noii colaborari, cei mai multi dintre vorbitori punctand faptul ca trebuie evitate defectiunile vechii coalitii.

100 de puncte pentru linistea aliantei

Pentru asta, -contractantii- liberali si democrati vor discuta punct cu punct felul in care vor guverna. Ei au de stabilit 100 de elemente de decizie politica pe care vor sa le regleze in familie, ca sa nu fie nevoiti sa-si spele rufele in public, in situatia in care vor castiga puterea. Unul dintre acestea este, de pilda, incheierea restituirilor. Stolojan a aratat ieri ca PNL vrea sa intre in terenurile statului, concesionate baronilor locali ai PSD, pentru a le da inapoi proprietarilor acolo unde nu -se ajunge- pamantul. -Un mare numar de cetateni nu isi pot lua inapoi terenurile si padurile, spunandu-li-se ca nu sunt disponibile, in timp ce statul le-a concesionat unor asa-zisi arendasi de tip Culita Tarata-, a aratat Stolo, neratand ocazia de a mai lansa o sageata catre PSD.

Echipa -politica- ce negociaza pentru mecansimul de lucru si echipa tehnica ce lucreaza la programul de guvernare vor trebui sa isi faca temele pana la inceputul lunii septembrie, urmand ca la jumatatea lunii sa ia decizia oficiala, in forurile celor doua partide.

Fiecare dintre cele doua partide isi va lansa candidatul la prezidentiale pana la declansarea campaniei, cand cel mai bine plasat in sondaje va deveni candidat -unic-, sprijinit de alianta. Basescu l-a anuntat deja pe Stolojan ca la sfarsitul lunii august va pune in discutia partidului propria sa candidatura pentru Cotroceni. -Vom pune candidaturile in talger si vom vedea cine va fi-, a spus ieri liderul PNL – de altfel, favorit dintre cei doi, conform sondajelor.

Democratii ar putea avea propriul candidat la Cotroceni

Vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde a dezvaluit ieri ca liderul democrat, Traian Basescu, ar putea candida la Presedintia Romaniei. El a declarat ca exista posibilitatea ca liderul PD sa candideze pentru Cotroceni indiferent daca alianta se va realiza sau nu. Vicele democrat si-a nuantat declaratia precizand ca la nivelul Partidului Democrat exista un curent care il preseaza pe Basescu sa candideze la Presedintia Romaniei, desi acesta si-a anuntat deja intentia de a candida pentru un nou mandat de primar general.

-Pana acum, PD a fost cantonat in cursa pentru recastigarea Primariei Capitalei. Dar exista un puternic curent in PD care ii solicita lui Traian Basescu sa abordeze competitia prezidentiala. Acest lucru va aduce si un plus in sondaje pentru partid-, a declarat Frunzaverde.

El a mai spus ca posibilitatea ca Traian Basescu sa candideze la presedintie rezulta si din faptul ca protocolul stabileste ca in cursa pentru Cotroceni se va angaja personalitatea politica cel mai bine plasata in sondaje. -Si exista posibilitatea ca, la momentul respectiv, aceasta personalitate sa fie Traian Basescu-, a mai precizat Frunzaverde.

Frunzaverde, optimist in privinta aliantei

Totodata, vicepresedintele democrat a precizat ca rezultatele sondajului CURS care arata o diferenta de opt procente intre PNL si PD nu a creat un handicap democratilor in negocierea aliantei, dar a specificat ca si PD isi va comanda propriile sondaje. In plus, a mai spus Frunzaverde, in perioada urmatoare va urma o intensificare a activitatii PD in teritoriu, urmand a fi organizate si dezbateri privind alianta. In acest context, vicepresedintele democrat s-a declarat increzator in incheierea unui protocol intre PD si PNL. El a respins inca o data ideea unei fuziuni intre cele doua partide, precizand ca atat PNL, cat si PD gandesc o politica in care -sa aduca sacrificii minime si beneficii maxime-. -Scopul acestei aliante este castigarea alegerilor prezidentiale si parlamentare, precum si blocarea candidatilor PSD in alegerile locale-, a mai spus deputatul democrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.