Tratamentul cu PSD dauneaza grav performantei. Chiar daca oficialitatile au cautat sa transforme rezultatele mediocre pe ansamblu ale delegatiei olimpice a Romaniei intr-o mare victorie, datele statistice nu pot minti. La Barcelona, in *92, am luat 18 medalii, apoi 20 la Atlanta *96, iar acum numai 19. La Olimpiada Sydney 2000 insa, adica la finele unei guvernari pe care PSD nu inceteaza sa o huiduie, Romania a castigat 25 de medalii, cele mai multe din perioada postceausista.
Elocvent mai este si faptul ca gimnastica a adus Romaniei, la Atena, mai mult de jumatate din zestrea de medalii. Desi au parte de conditii cu mult sub standardele mondiale, gimnastele si gimnastii au reusit sa ridice delegatia Romaniei pe locul 15 in clasamentul general pe medalii. Fara acesti sportivi, Romania s-ar fi clasat pe locul 22 intre natiunile lumii. -Victoria- Romaniei, care a reusit sa stranga opt titluri olimpice la Atena, se bazeaza, de altfel, pe titlurile olimpice castigate in numai doua discipline sportive, ceea ce demonstreaza ca suntem competitivi la cateva sporturi, dar bata la celelalte. Asta, in timp ce alte delegatii europene au dat dovada de diversitate a valorilor, castigand medalii intr-o varietate de discipline olimpice. Din acest punct de vedere, viitorul nostru olimpic este sumbru, pentru ca va veni vremea cand scolile noastre de traditie vor fi ajunse sau depasite de adversari, iar in ceea ce priveste alte sporturi (atletism, box, haltere, caiac) am pierdut deja teren in fata altor competitoare.
Un alt aspect demn de remarcat este victoria zdrobitoare a unui imperiu mort, impotriva masinii de sport si circ american. Desi s-au agatat cu toate mijloacele din dotare de fiecare medalie, apeland la orice tertip ca sa stranga un sac cat mai consistent de titluri olimpice, americanii au fost zdrobiti de sportivii din fosta URSS. Explicatia este simpla: daca adunam medaliile obtinute la Atena de catre olimpicii din fostele republici sovietice, totalul este impresionant: 162, fata de numai 103 ale americanilor. -Ex-sovieticii- au castigat 45 de titluri olimpice, fata de 35 ale yankeilor. Adaugand la aceasta statistica extraordinara prestatie a chinezilor (63 de medalii, dintre care 32 de aur), este clar ca -vestul- a fost tocat marunt de catre -estul-, unde faima, mai degraba decat premiile financiare, motiveaza performantele olimpice.
In ceea ce ne priveste, rezultatele proaste pe ansamblu de la Atena atesta dezinteresul si fanfaronada politicianista care sapa, incet dar sigur, groapa sportului romanesc. Dupa ce am ajuns sa ne bucuram de -extraordinara- performanta de a concura de la egal la egal cu Finlanda la fotbal, culegem, acum, roadele incompentei si dezorganizarii guvernate de PSD in ceea ce priveste sportul romanesc. Lipsiti de finantare adecvata, victime a unor deturnari de fonduri care i-au imbogatit pe sefi in dauna celor care trag de fiare si asuda din greu in salile de antrenament, sportivii si antrenorii romani trag mata de coada si se gandesc serios la propunerile apetisante venite din Vest. Ar trebui sa ne bucuram pentru victoria fiecarui roman care s-a intors de la Atena cu rezultate bune, dar sa ne intrebam daca nu cumva esecurile altor conationali sunt urmare a conditiilor oferite de Ministerul Sporturilor. Oricum, aurul de la Atena nu apartine in nici un caz PSD, care, dupa cum arata cifrele, reuseste sa mentina prezenta noastra la Olimpiada in nota mediocritatii. Exceptiile, in speta gimnastica si canotajul, intaresc regula.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane