Acasă Politic Ascultarea telefoanelor nu ii emotioneaza pe senatori

Ascultarea telefoanelor nu ii emotioneaza pe senatori

DISTRIBUIȚI

Echipa conducatoare a Senatului nu a fost ieri foarte impresionata de scrisoarea-alarma trimisa de Federatia Internationala Helsinki pentru drepturile omului privind lacunele legislative referitoare la ascultarea telefoanelor cetatenilor.

Semnata de directorul executiv al acestui organism care reprezinta organizatii pentru drepturile omului din lume, scrisoarea a fost virata Comisiilor juridice de aparare a drepturilor omului pentru a fi luata in considerare la dezbaterea legii sigurantei nationale, a aratat Andrei Alexandru, purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului. Subiectul nu a fost analizat cu prea multa energie in sedinta de ieri a Biroului Permanent, vicele Senatului, Doru Ioan Taracila, explicand ca tema vizeaza doua initiative de modificare a legii de profil, lansate -in deal-, la Camera Deputatilor.

Federatia Internationala Helsinki arata, in termeni fermi, ca daca Guvernul Romaniei nu modifica legea actuala astfel incat sa stapaneasca puterile serviciilor secrete si sa protejeze si sa consfinteasca rolul justitiei in problemele de supraveghere, IHF se teme ca drepturile individuale ale romanilor vor fi serios amenintate.

Cel mai sensibil subiect – ascultarea telefoanelor – nu este mentionat expres, semnatarul scrisorii preferand formula mai larga de -supraveghere, de catre serviciile secrete, a cetatenilor-. Concret, documentul – remis si Camerei Deputatilor – reclama faptul ca legea romana le da procurorilor de stat, aflati efectiv sub controlul executivului, puterea de a le oferi serviciilor secrete autorizatii de supraveghere. Pentru a nu amesteca politicul in poveste, Federatia Helsinki cere ca acest drept sa le revina numai reprezentantilor justitiei, conform Recomandarii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Scrisoarea contine si solutia de modificare a legii, astfel incat serviciile secrete sa fie obligate sa furnizeze judecatorului orice informatii pentru a putea lua o hotarare independenta. In plus, legea ar trebui sa impuna serviciilor secrete sa demonstreze ca toate celelalte mijloace legale au fost epuizate. A treia modificare esentiala a legii ar trebui sa introduca un termen limita de trei luni pentru autorizatia de supraveghere si obligatia informarii persoanei respective dupa ce supravegherea s-a incheiat.

Conform celor declarate ieri de Taracila, la Camera Deputatilor se lucreaza pentru modificarea legislatiei privind siguranta nationala pe baza unui proiect guvernamental si a unei initiative a deputatului PSD Ion Stan, seful Comisiei SRI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.