Specializati in automobile ieftine si de mici dimensiuni, inginerii de la Daihatsu au aruncat pe piata nipona un roadster cu un design atragator si tineresc numit Copen. Noul vehicul, aflat in vanzare, deocamdata, numai in Asia, este dovada -variatiunilor pe aceeasi tema- instituite de constructor o data cu prezentarea la scara mondiala a modelului Cuore.
In afara aspectului modern, principala atractie a micului Copen este reprezentata de plafonul pliant de tip -hard-top-, foarte asemanator cu cel al modelelor Mercedes SLK si Peugeot 206CC. Prin simpla actionare a unui buton, pasagerii din habitaclu pot beneficia de placerea unei calatorii in aer liber fara a avea teama unei scaderi a nivelului de siguranta. In numai 25 de secunde intreg plafonul se pliaza si se ascunde cu totul in portbagaj, nivelul zgomotului produs de motorul electric care actioneaza sistemul fiind aproape insesizabil. Dimensiunile reduse ale masinii sunt o adevarata binecuvantare pentru soferii care circula in orase cu trafic aglomerat, ca si pentru cei care doresc sa parcheze in locuri greu accesibile. Asa cum il recomanda numele sau, Copen (compact & open) este un vehicul aflat cu mult sub dimensiunile unui roadster obisnuit: 3.395 mm lungime si 1.475 mm latime. In ciuda acestor dimensiuni, Daihatsu Copen se mandreste cu un interior planificat extrem de inteligent pentru a oferi suficient spatiu ocupantilor. Scaunele sportive si plansa de bord moderna, alaturi de echipamentele electronice de ultima ora sunt caracteristici laudate indelung de cei care au putut urca la bordul acestei minimasini. Un alt punct forte al modelului Copen este motorul performant de 660 cmc cu patru cilindri, care, in afara consumului redus de combustibil, este mai mult decat suficient pentru a propulsa o astfel de masina.
Reactiile incurajatoare inregistrate pe piata din Japonia au facut din Copen un vehicul dorit de dealerii Daihatsu din intreaga lume, dar acest lucru se va intampla numai dupa ce firma va putea satisface mai intai nivelul mare al comenzilor de pe piata de origine.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane