Acasă Politic Asociația Municipiilor cere reorganizarea administrativ-teritorială, cea actuală funcționând pe o lege din...

Asociația Municipiilor cere reorganizarea administrativ-teritorială, cea actuală funcționând pe o lege din 1968

DISTRIBUIȚI

AMR solicita o nouă reorganizare administrativ teritorială , legiferarea zonelor metropolitane, continuarea procesului de descentralizare, digitalizarea și interconectarea  bazelor de date central -local .

Totodata considera ca UAT-urile trebuie să-și asigure din resurse proprii cheltuielile cu standardul minim de servicii publice.

Reuniunea Comitetului Director al AMR

Noua conducere  a Asociației Municipiilor din România s-a reunit in prima sedinta a Comitetului Director al AMR .

În deschiderea ședinței, Președintele AMR, dl. Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, a prezentat acțiunile întreprinse cu succes de către AMR în perioada 2017-2020 ( Legea administrației publice locale,  Codul administrativ, Legea salarizării nr. 153/2017, Modificarea art. 32 din Legea 273 / 2006, astfel încât cota de 65% din IV ce revine municipiilor a fost cuprinsă în Legea finanțelor publice locale ) și a sintetizat prioritățile AMR pentru mandatul 2020-2024:

 1.  Reorganizarea administrativ-teritorială.

România este singura țară din Uniunea Europeană, din cadrul fostului bloc comunist,  care are o lege a organizării administrativ-teritoriale a țării din perioada regimului comunist (1968). Această lege, fundamentată pe principiul centralismului democratic, specific regimului comunist, este in contradicție flagrantă cu principiul subsidiarității care stă la baza construcției și funcționării Uniunii Europene. De asemenea, această lege, constituie un obstacol major in calea modernizării României, a debirocratizării și a absorbției mai eficiente a fondurilor europene;

 1.   Finanțarea autorităților publice locale
 2.   Legea zonelor metropolitane și a aglomerărilor urbane.
 3.   Harta serviciilor furnizate în municipiile AMR
 4.   Continuarea procesului de descentralizare cu respectarea principiului potrivit caruia „ Nicio descentralizare de sarcini catre administratia publică locala nu poate fi facută fără  o descentralizare  a resursei financiare aferente. Resursa financiara trebuie să fie precisă, cuantificabila și cu caracter permanent;
 5.  Digitalizarea și interconectarea  bazelor de date . Plata online a tuturor taxelor si impozitelor si emiterea în format digital a tuturor autorizațiilor și avizelor emise de administrația locală și centrală.

” UAT-urile trebuie să-și asigure din resurse proprii cheltuielile cu standardul minim de servicii publice. Este absolut necesară reorganizarea administrativ teritorială și legiferarea zonelor metropolitane. Este important să stabilim principii și soluții de finanțare pentru administrațiile locale pe baza unor  mecanisme asemănătoare cu  cele existente în alte state ale Uniunii Europene sistemelor europene, mecanisme transparente, eficiente, bazate pe criterii de performață administrativă si mai puțin pe  criterii politice.  Putem învăța din buna practică a țărilor europene dar și din greșelile acestora”, a declarat Președintele AMR.

Dl. Constantin Toma, Președintele executiv al AMR, primarul Municipiului Buzău, a susținut că alegerile din cadrul Asociației Municipiilor din România de săptămâna trecută au generat o conducere echilibrată și își manifestă convingerea că AMR va avea obiective practice și valoroase pentru următorii 4 ani.

Dl. Ion Lungu, Prim-vicepreședinte al AMR, primarul municipiului Suceava,  a insistat pentru identificarea de soluții privind realizarea de parcări supraterane și complexe sportive cu ajutorul finanțărilor europene. Totodată a cerut o reanalizare a prevederilor Legii 544 / 2001.

Dl. Antal Arpadprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, care a participat la negocierile pentru elaborarea programului de guvernare a informat care au fost propunerile pentru administrația publică locală: alocarea a 100% din IV autorităților publice locale; continuarea și accelerarea procesului de descentralizare, inclusiv a resursei financiare; respectarea reglementarea accesului la bazele de date local-central; transferul clădirilor abandonate în administrarea primăriilor și a concluzionat: ” ca să fim eficienți trebuie să fim uniți ”.

Dl. Dan Bobouțanuprimarul municipiului Hunedoara, a reiterat faptul că municipiile nu au fost consultate suficient în vederea acțiunilor întreprinse pe perioada pandemiei și a cerut creșterea nivelului de consultare între autoritățile locale și cele centrale

Dl. Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al municipiului București, a propus ca în afara temelor majore care se vor afla pe agenda AMR, pe termen scurt și mediu având în vedere experiența AMR să fie abordate și probleme, aparent minore, dar care au un impact considerabil pentru autoritățile publice locale, exemplificând: parcarea neregulamentară a autovehiculelor și necesitatea acordarii de  atribuții Poliției Locale  în vederea aplicării amenzilor.

Dl. Alin Moldoveanu, primarul municipiului Câmpina, a propus o analiză a modalităților de finanțare a  planurilor pentru siguranța la incendiu a clădirilor unităților școlare și în general a clădirilor publice.

Dl. Tiberiu Iacob-Ridzi, Vicepreședinte al AMR, primarul municipiului Petroșani, a completat referitor la reforma administrativă: pentru municipiile care nu sunt reședință de județ și au posibilități financiare reduse,  este necesară elaborarea unui sumar de obiective asupra cărora să cadă de acord toate cele 4 structuri asociative ( ACOR, AOR, AMR, UNCJR ), ”astfel încât o voce comună a acestora să nu poată fi trecută cu vederea ”.

Dl. Cristian Stan, Primarul Municipiului Târgoviște, a dorit să atragă atenția asupra finanțării discriminatorii în ceea ce privește municipiile și alocarea discreționară a fondurilor, insistând asupra necesității reanalizării prevederilor Hotărârii de Guvern privind alocarea burselor școlare care pot duce la creșterea artificială a bugetului autorităților publice locale.

Dl. Gábor Kereskenyi, primarul municipiului Satu Mare, este de părere că reforma administrativă trebuie începută printr-o schimbare de abordare a celorlalte instituții centrale ale statului și a tras un semnal de alarmă privind existența practicilor abuzive ale unor instituții de audit.

Pe agenda dezbaterilor s-au mai aflat și alte teme:

 – propunerea privind  repartizarea „regională” a cotelor din IV către UAT-urile care fac parte dintr-o regiune/zona metropolitană/aglomerare urbană, dacă acestea aleg să furnizeze servicii voluntar în asociere, sau accepta un PUG destinat întregii zone metropolitane, elaborat de municipiul în jurul căreia se constituie.

– plata poliției locale în perioada pandemiei când coordonarea aparține poliției naționale

Președintele AMR, dl. Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca a concluzionat că, în bugetul pe anul 2021, asigurarea resurselor financiare și compensarea pierderilor avute la bugetele locale în perioada pandemiei va fi o prioritate de grad zero.

”Vă propun un exercițiu de sinceritate, să curmăm ipocrizia și să stabilim criterii de alocare a resurselor pe modelul țărilor europene. Atunci,  vom câștiga toți, pierzând în egală măsură câte ceva pe termen scurt. Pe termen lung ,însă, câștigăm cu toții. După ce cădem de acord asupra principiilor să semnăm o Cartă care să reglementeze aceste situații pe viitor, dând astfel un semnal și orașelor, comunelor și județelor. Cetățenii nu trebuie să sufere indiferent de partidul care deține majoritatea. ”

5 COMENTARII

 1. Tot timpul vor exista granițe. Că se mută pe șoseaua de centură (existentă sau nu la un moment dat) poate fi doar un (alt) artificiu. Nu văd de ce granițele să nu fie la îndemâna proprietarului imobilului. Y din Pipera, de pildă, să poată cere să fie considerat bucureștean (cu tot cu impozit etc.) . O dată la zece ani să se poată admite astfel de cereri pentru fiecare imobil.

 2. Este un subiect extrem de fierbinte, cu implicatii sociale si mai ales financiare extrem de negative pentru clientela partidelor politice actuale din Romania, motiv pentru care cercurile de interese de la varful partidelor politice, adica acei baroni rosii sau galbeni se vor opune, se vor coaliza chiar impotriva intereselor nationale pentru a se opune oricaror discutii pe acest subiect.
  Victor Viorel Ponta in calitate de prim ministru avand o majoritatea parlamentara absoluta la nivelul Parlamentului Romaniei, cu toate defectele sale comportamentale, manageriale si care avea o relatie mai mult decat personala cu conducerea Binomului SRI -DNA – descrisa pe larg la postul de televiziune Realitatea Plus, a avut o singura data curajul sa vorbeasca in public despre efectele deosebit de pozitive pe care le-a produs reorganizarea teritoriala a Poloniei, care a reprezentat cheia prin care aceasta tara a atras peste 99 la suta din banii europeni, insa stiti ce a patit !?!
  Liviu Dragnea ce conducea la acel moment acea Asociatie a Presedentilor de Consilii Judetene din Romania, adica un fel de sef al mafiei , pardon al sefilor familiilor grupate in jurul presedintilor de consilii judetene l a executat in cel mai rafinat mod posibil, reusind sa -i convinga pe sefii de partid din judetele ramase loiale lui Victor Viorel Ponta sa-l execute in cadrul Biroului Politic National si sa preia de facto puterea in PSD.
  Deci ce lider politic din Romania va avea curajul macar sa initieze o dezbatere publica sincera, pe acest subiect al reorganizarii teritoriale , eu cred ca numai unul de tip nou, care nu a fost manjit de aranjamentele mafiei din PSD sau PNL si care sa -si doreasca sa faca ceva benefic pentru tara lui.
  Am sa va dau un argument despre cat de cenzurata este informatia in Romania anului 2020 comparativ cu cea din anul 2001 septembrie si cat de improbabila este aceasta discutie despre reorganizarea teritoriala a Romaniei .
  La aproximativ jumatate de ora de la momentul producerii primului atentat terorist din septembrie 2001 din SUA posturile de televizune din Romania au preluat treptat imagini in direct , iar prezentatorii romani au descris in direct despre aceste cumplite atentate.
  Ieri la data de 24.12.2020 posturile de televizune straine au prezentat in prime time interviurile date de Boris Jonhnson primul ministru britanic in care se anunta public semnarea acordului de iesiere din UE de catre Marea Britanie si Uniunea Europeana. Stiti ca nici un post de televizune din Romania nu a indraznit sa preia imagini in direct sau sa transmita la stiri ce anume s-a discutat, negociat sau care sunt argumentele pentru care Marea Britanie a optat pentru Brexit !?!
  Adica cetatenii Romani nu sunt informati in calitate de cetateni europeni de catre posturile lor de informare publicadirect de la sursa de ce Marea Britanie a obtinut acest Brexit iar prin contrast, aceasta conferinta de presa mediatizata era tradusa direct in limbile germana, spoaniola, italian, franceza in mod direct pe canalele de stiri din Europa de Vest.
  Este cenzura oficiala comandata de la Palatul Victoria sau poate ca avem angajati pe posturile de conducere din TVR sau la Consiliul National al Audiovizulaului o dipsozitie sau poate un ordin, sau sunt angajati oameni atat de incomptenti care au decis ca stirile din Romania trebuie sa fie alimentate cu imagini despre batai, violuri, manelisti, sau publicitate pe fata la adresa unor elemente sociale de provenienta dubioasa, sau declaratii demagogice lipiste de orice finalitate a unor politicieni , sau poate ca Romania a ajuns atat de jos incat suntem o tara de tip bananier !?!

  • Vezi cazul EDITATlui Andronic devenit – din speculant financiar acuzat si condamnat pentru delict de initiere – apropitar de ziare: ulterior a fost acuzat alaturi de ceilalti din gasca lui prinspolalrromani, si, pe masura ce (in „panDem[ocrat]ie” – din martie pana in decembrie) procesul s-a apropiat de final l-a eliminat din redactie pe incomodulpentruguvernulsicai Cristoiu si a inceput sa cenzureze opiniile anti-guvernamentale ale cititorilor, pana la eliminarea lor totala in noiembrie (sub aparenta „schimbarii softului”, manevra veche, practicata de Servicii si la „Rromani Li Bera”). Si la onlainEvZ (cel cu stiri economice si financiare), si la necititulonlaincopital (cel cu stiri mondene si militare, ca asa e moda la mitici: PE DOS). In schimb, BRAT i-a tot laudat EDITAT, cace numar mare de cititori are, desi de la dezvaluirile despre Statul Paralel a avut o priza tot mai slaba la public. Dar cu acele dezvaluiri din 2017-19 despre Statul Paralel (amenintare voalata, in sprijinul propriilor interese) si cu cenzura asupra cititorilor (periere pe fata a „operei” politruce a Serviciilor) a obtinut O PEDEAPSA CU SUSPENDAREA in proces. Ca asa e la mitici: Targul cel mare al lui Bucur!

 3. Restructurari comune
  1. Comasarea UAT pana la minim 10 000 de locuitori.
  2. Functiile de primar si viceprimar transformate in presedinte si vicepresedinte al Consiliului local, fara atributii executive.
  3. Functiile executive sa fie efectuate de un compartiment aministrativ, unul juridic si unul economic.
  4. In comunele desfiintate sa ramana functionari care au relatii directe si zilnice cu publicul (administrator de zona, jurist, casier, agent agricol)
  5. Comasarea unor functii.
  a. Administratorul preia si atributiile de investiti zonale, intretinere si reparare utilitati, disciplina in constructii.
  b. Juristul preia si functiile: relatiile cu publicul, arhivar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.