Acasă Politic Atac la adresa presedintelui

Atac la adresa presedintelui

DISTRIBUIȚI

Oamenii presedintelui vor sa mentina -curatenia- la Palatul Cotroceni. Cel mai important consilier al lui Ion Iliescu, Ioan Talpes, s-a grabit sa vina la Comisia de abuzuri a Senatului pentru a demonta acuzatiile aduse la adresa lui in saptamanalul -Romania Mare-. -Este un atac la adresa presedintelui-, a acuzat Talpes, explicand faptul ca miza acestuia este acreditarea ideii ca Iliescu – luptator anticoruptie – este inconjurat de oameni corupti. -Prin mine se doreste discreditarea presedintelui-, a intarit consilierul pe probleme de securitate si al Administratiei Prezidentiale. El il va da in judecata saptamana viitoare pe liderul PRM, C.V. Tudor, pentru calomnie, caruia ii va cere in compensatie si o suma frumusica: 10 miliarde de lei.

Povestea publicata de saptamanalul peremist il include pe Ioan Talpes intr-o afacere de coruptie, prin interventia in traficarea a 100.000 tone de motorina. Procesul, incheiat in 1998, il disculpa insa pe consilierul prezidential, care a tinut totusi sa dea explicatii Comisiei de abuzuri, unde il invitase C.V. Tudor – de altfel, absent la audierea de ieri. -Nu inteleg de ce am fost invocat. (…) Nu am avut cunostinta de acest proces-, a spus Talpes dupa sedinta comisiei, mizand pe dovezi suplimentare din partea lui Vadim.

Desi putea sa ignore articolul cu pricina, Ioan Talpes – sfatuitor de incredere al lui Iliescu – a facut exces de zel, punandu-se la dispozitia comisiei senatoriale conduse tocmai de unul dintre oamenii lui Vadim: Nicolae Iorga. Talpes a dezvaluit, de altfel, ca seful sau direct, Ion Iliescu, l-a sfatuit sa nu faca acest pas: -De ce te duci? E o prostie-, i-a spus presedintele, departe de a-l critica pentru implicarea sa in aceasta poveste.

In acelasi context, Ioan Talpes a fost intrebat despre legaturile sale cu omul de afaceri timisorean Ovidiu Tender, al carui nume a fost invocat in cazul Matser – consilier al secretarului general NATO – suspectat de spalare de bani. -Domnul Tender este un mare om de afaceri, care isi plateste impozitele (cel putin asa era la sfarsitul anului 2002) si care desfasoara activitati economice in Romania si in afara-, a aratat Talpes. El a mai precizat ca justitia olandeza a dispus ca nu exista probe in cazul Matser si ca nici Romania nu a mai fost invocata in vreo actiune oneroasa legata de acest caz. In privinta sponsorizarii de catre Tender a ultimei reuniuni a sefilor de servicii secrete ale tarilor NATO, desfasurata la Bucuresti, consilierul prezidential a spus ca nu a stiut ca el o sponsorizeaza. -De altfel, eu m-am dus la poarta atunci si am spus sa nu intre nici un om de afaceri acolo-, a precizat Ioan Talpes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.