Home Politic Atentat impotriva democratiei in Republica Moldova

Atentat impotriva democratiei in Republica Moldova

DISTRIBUIŢI

Agasata de protestele impotriva rusificarii organizate in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, puterea comunista din Republica Moldova a raspuns ieri brutal, suspendand pentru o luna activitatea Partidului Popular Crestin Democrat, acuzat ca gestioneaza ilegal mitingurile din ultima perioada. Ministrul Justitiei Ioan Morei a semnat decizia de suspendare, argumentandu-si demersul prin faptul ca formatiunea lui Iurie Rosca ar fi incalcat legea cu privire la organizarea intrunirilor, precum si legea partidelor politice. Morei a justificat vag hotararea de a suspenda un partid : – Ceea ce a fost la 9 ianuarie a vazut o lume intrega : au organizat un mars spre Piata Marii Adunari Nationale, au impiedicat functionarea normala a transportului…-

Bucurestiul intervine in forta

Vestea suspendarii PPCD s-a propagat rapid atat spre Bucuresti, cat si spre Strasbourg. Oficialii si diplomatii romani au folosit toate canalele disponibile pentru a protesta impotriva masurii luate de comunistii de la Chisinau. Ministerul Afacerilor Externe a iesit oficial la rampa, calificand drept -abuziva si antidemocratica- masura. Ministrul Geoana s-a aratat foarte ingrijorat : -Noi consideram ca acest lucru reprezinta din pacate o confirmare a unei tentatii de derapaj antidemocratic pe care il constatam de o anumita perioada la Chisinau. Cu acest prilej, MAE roman a reclamat faptul ca administratia moldovenesca l-a -dezinformat- pe presedintele APCE, Russel Johnston, caruia i-a prezentat teze false despre asa zisele pretentii teritoriale ale Romaniei fata de statul vecin.

Lobby-ul romanesc de la Strasbourg, la turatie maxima

Imediat ce au aflat hotararea ministrului Morei, parlamentarii romani de la Consiliul Europei au modificat textul unei motiuni, care urma sa fie depusa in cursul zilei de ieri, referitoare la decizia autoritatilor de la Chisinau de a introduce in scoli limba rusa. In varianta revizuita a motiunii, euro-parlamentarii cer anularea deciziei de suspendare a PPCD si solicita Guvernului comunist sa asigure participarea la lucrarile Adunarii parlamentare a CE a tuturor membrilor delegatiei moldovene, inclusiv a deputatului Vlad Cubreacov, membru PPCD.

Familia crestin democratilor europeni sare in apararea lui Iurie Rosca

In timp ce la Chisinau doar doua partide liberale s-au solidarizat cu actiunile PPCD, tovarasii de doctrina din Romania ai lui Iurie Rosca, liderii PNTCD, au incins liniile telefonice pentru a sesiza Europa in legatura cu abuzul din Republica vecina. Protestand vehement impotriva -abuzului tipic stalinist-, Victor Ciorbea s-a consultat ieri dimineata cu Iurie Rosca, dupa care a luat legatura cu presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, cu vicepresedintii Wim Van Velzen si Hans Gerd Poettering si cu secretarul general al PPE, Alejandro Agag. Ciorbea si-a rugat confratii de doctrina sa ceara autoritatilor de la Chisinau sa inceteze, de indata, actiunile -totalmente abuzive, neconstitutionale si impotriva principiilor statului de drept-, care au dus la suspendarea PPCD.

La Chisinau, demonstatiile continua

Ieri, la orele pranzului era programat in centrul Chisinaului un nou miting anti-rusificare. Manifestantii isi pregatisera, pe langa lozincile referitoare la invatamant, si bannere cu inscriptii anticomuniste, antiguvernamentale si antiprezidentiale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.