Acasă Politic Avertismentul președintelui Stratfor:Rusia manipulează procesul politic în România!

Avertismentul președintelui Stratfor:Rusia manipulează procesul politic în România!

DISTRIBUIȚI

 

Rusia își folosește serviciile de informații în încercarea de a manipula procesul politic din România și creează rețele de influență economică, astfel încât opoziția față de acțiunile Moscovei să devină costisitoare pentru București, potrivit unei analize a președintelui Stratfor, George Friedman.

 

SUA și-au dat seama că „amenințarea rusească la adresa Ucrainei este permanentă și orice se întâmplă în Ucraina se extinde și asupra unor țări precum România”, spune el.

 

„Iar România contează pentru Rusia din două motive. În primul rând, România este la Marea Neagră, iar Marea Neagră reprezintă accesul maritim sudic al Rusiei către lume. Din acest motiv era necesară luarea Sevastopolului și de aceea Odessa contează atât de mult. Rușii sunt conștienți că au nevoie de acces la Bosfor, controlat de turci. În plus, forțele aeriene americane din România și navele românești din Marea Neagră ar putea complica în mod substanțial viața rușilor”, scrie președintele Straftor, George Friedman, într-o analiză făcută după vizita din România, la 22 mai.

 

În urma discuțiilor avute la București, Friedman notează că din punctul de vedere al românilor „rușii își extind influența în regiune, în special în România”. În acest sens, rușii apelează la „metode tradiționale, folosindu-și serviciile de informații în încercarea de a manipula procesul politic din România”, notează analistul american.

 

Totodată, rușii utilizează relațiile comerciale pentru a crea rețele de influență economică, astfel încât pentru România să fie costisitoare rezistența la acțiunile lor. „Rușii sunt în special adepții folosirii Gazprom, a subsidiarelor sale și a altor companii energetice rusești în vederea achiziționării firmelor regionale și românești. Afacerile sunt întotdeauna atractive pentru ambele părți, din punct de vedere economic, dar ele au și scopul de a-i plasa pe ruși într-o poziție din care pot influența atât politica energetică, dar și dinamica politică”, scrie președintele Straftor.

 

În opinia sa, Rusia practică, astfel, „un imperialism comercial”, prin folosirea relațiilor economice, în special în domeniul energiei, pentru a putea influența sistemul politic, atunci când interesele sale sunt amenințate.

 

Președintele Straftor, George Friedman, s-a aflat la București, la 22 mai.

 

El a fost primit, la Cotroceni, de președintele Traian Băsescu, cu care a discutat despre noul context regional generat de „anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

 

„S-a discutat, totodată, și despre potențialele evoluții negative în regiunea Mării Negre, domnul George Friedman subliniind în acest sens importanța în creștere a României în actualul context geopolitic”, precizează sursa citată.

 

O altă întâlnire a fost cea cu directorul SRI, George Maior.

 

„În cadrul acestei întrevederi au fost abordate teme strategice de actualitate privind dinamica mediului de securitate regională în contextul proceselor geopolitice mai ample, securitatea energetică, relația transatlantică și evoluții privind securitatea europeană și euroatlantică (NATO, UE), precum și dezvoltarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii”, a precizat atunci pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.