Acasă Politic Balotaj intre opozitie si putere pentru comisia de ancheta asupra referendumului

Balotaj intre opozitie si putere pentru comisia de ancheta asupra referendumului

DISTRIBUIȚI

Dupa ce nu a putut indupleca Biroul Electoral Central sa recunoasca neregulile flagrante de la referendum, opozitia incearca pe cale parlamentara sa primeasca satisfactie. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a discutat ieri despre demersul grupurilor parlamentare ale PRM, PD si PNL de infiintare a unei comisii de ancheta privind desfasurarea referendumului de revizuire a Constitutiei. Secretarul Biroului Permanent, Tudor Mohora (PSD), a precizat ca 119 deputati ai PRM, PD si PNL au prezentat un document prin care contesta modalitatea de desfasurare a referendumului, si nu rezultatele acestora. -Aceste constatari se bazeaza mai mult pe semnale din presa, decat pe evaluari ale partidelor politice-, a aratat Mohora.

Decizia privind oportunitatea constituirii acestei comisii de ancheta urmeaza a fi decisa de plenul Camerei Deputatilor. Biroul Permanent a luat in discutie doua variante alternative: introducerea pe ordinea de zi a acestei solicitari, cu dezbaterea sa imediata, respectiv la inceputul saptamanii viitoare, sau introducerea pe ordinea de zi cu dezbaterea acestei teme in sedinta de plen numai dupa rezultatele organelor de ancheta abilitate. Mohora a amintit insa ca exista o serie de sesizari depuse de reprezentanti ai partidelor politice la Parchetul General. -Mi se pare logic ca o comisie parlamentara (n.r. – de ancheta) sa nu premearga institutiilor statului-, a aratat Tudor Mohora.

Cele doua variante au fost supuse la vot, la cererea presedintelui Camerei, Valer Dorneanu, fiind prezenti 10 membri ai Biroului, din totalul de 13. In urma votului, cinci deputati (trei PRM, un democrat si un liberal) au votat pentru ca solicitarea sa fie supusa dezbaterii in plen la inceputul saptamanii viitoare, in timp ce cinci (patru PSD si un reprezentant al minoritatilor nationale) au votat pentru dezbaterea documentului dupa rezultatele anchetei institutiilor statului. Au lipsit doi reprezentanti PSD si unul UDMR.

In aceste conditii, Biroul Permanent nu a luat o decizie privind data dezbaterii cererii celor trei grupuri parlamentare, urmand ca aceasta problema sa fie reluata in sedinta de luni.

Conform documentului opozitiei, comisia de ancheta va avea rolul de a elabora atat propuneri concrete de ordin legislativ, cat si de a aduce la cunostinta Camerei Deputatilor, opiniei publice si organelor de ancheta competente faptele si persoanele vinovate, direct sau indirect, de incalcarea legislatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.