Home Politic Bani publici de la Ponta pentru Biserică, voturi de la Biserică pentru...

Bani publici de la Ponta pentru Biserică, voturi de la Biserică pentru Ponta

DISTRIBUIŢI

Guvernul Ponta a aprobat, în şedinţa din 15 octombrie 2014, acordarea a 6 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru finanţarea a două catedrale din Madrid şi Barcelona, respectiv a două lăcaşe de cult din Gorj şi Cluj. Este vorba de Catedrala „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ din Madrid (Spania) – 2.000.000 de lei, Catedrala „Sfântu Gheorghe“ din Barcelona (Spania) – 1.000.000 lei, Mănăstirea Lainici (Gorj) – 2.000.000 lei şi Catedrala Greco-Catolică din Cluj-Napoca – 1.000.000 lei.
„Cine nu spune, nu primeşte”, declara Victor Ponta, pe 15 august 2014, în cadrul unei vizite la Nicula. La mănăstirea clujeană a fost primit, atunci, de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, care i-a făcut premierului o scurtă prezentare a lăcaşului de cult şi i-a spus: „Şi acum suntem în construcţie. Se străduieşte stareţul să iasă ceva frumos”. Premierul i-a răspuns: „Ne zice părintele de ce mai are nevoie”.  După două săptămâni, Guvernul a alocat, din fondul de rezervă bugetară, 2 milioane de lei pentru Nicula. Alte câte 2 milioane de lei au mers, din acelaşi fond de rezervă, la Centrul Eparhial din Iaşi şi tot atâţia bani la Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj. 
 
Discursuri politice în biserică, bileţele cu mesaje electorale împărţite în curtea mănăstirilor, lăcaşuri de cult transformate în locuri de pelerinaj pentru politicieni şi titluri de onoare date chiar de cei mai mari oameni din BOR şefilor Guvernului. Aşa şi-au arătat, în acest an electoral, trimişii Domnului susţinerea pentru anumiţi oameni politici. Aceştia din urmă au fost parcă mai darnici cu finanţarea bisericilor, făcută din bani publici.

Deputatul PSD Cătălina Ştefănescu şi Stela Arhire, secretar general pentru Diasporă al PSD, au mers la Paris, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, ca să le spună românilor din Franţa că Guvernul Ponta este singurul guvern preocupat de problemele nevoiaşilor. Evenimentul de la finalul lunii octombrie s-a petrecut chiar într-o biserică românească din Paris, Ştefănescu şi Arhire stând în faţa icoanelor, lângă preotul orthodox al lăcaşului sfânt.

 

 

{youtube}3VR9P_wzHVE{/youtube}

 

În ciuda faptului că au venit cu promisiuni, că vor aduce 20.000 de cărţi pentru cele trei biserici ale românilor din Paris, reprezentantele PSD au fost huiduite. „Am venit să vă ajutăm şi avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a identifica problemele şi pentru a veni în rezolvarea lor. Trebuie să fim uniţi, suntem români! Vă mai spun un singur lucru: Diaspora nu are culoare politică”, le-a spus Stela Arhire enoriaşilor români adunaţi în biserica din Paris. „Guvernul Ponta a fost primul Guvern care….”, a continuat secretarul general pentru Diaspora al PSD, dar  a fost oprit de huiduielile celor din biserică.
„Nu-i normal!”, „Să-i transmiteţi lui Ponta să nu fure atâta!” au fost comentariile enoriaşilor nemulţumiţi. „Fiind singurul partid de stânga (PSD – n.r.) este singurul apropiat de nevoiaşi. Este singurul guvern care are un departament pentru românii de pretutindeni, care are un ministru pentru românii de peste hotare, tocmai pentru a intâmpina mai uşor probleme dumnevoastră”, a spus deputatul PSD Cătălina Ştefănescu. Răspunsul enoriaşilor a fost unul ostil: „Politică nu în biserică!”

Pentru a mai calma spiritele, preotul ortodox şi român din biserica de la Paris a luat microfonul invitatelor sale şi le-a vorbit credincioşilor. Oamenii, însă, au vociferat şi în timpul discursului acestuia. „Noi aici, în Occident, nu avem culoare politică. Noi nu votăm…”, a spus părintele. Imediat a fost întrerupt de un credincios: „Ba da, votăm!”. „Dacă cineva vine să-ţi vorbească, noi nu putem să huiduim”, şi-a continuat preotul discursul.
Episodul din Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Paris a fost filmat, iar clipul circulă pe internet. PSD nu a comentat incidentul, ba, mai mult, cele două reprezentante ale partidului au lăsat de înţeles că vizita a fost un succes. „Le mulţumesc din suflet românilor din Franţa, care ne-au oferit, mie şi Cătălinei Ştefănescu, o primire extraordinară la Paris”, a scris pe pagina de Facebook, Stela Arhire, după vizita în capitala Franţei.

Mircea Govor, şeful PSD Satu Mare, le dă ordin preoţilor să-i scoată pe credincioşi la vot: „S-a terminat, fraţilor. Dacă nu votaţi cu Ponta, nu vă mai cunosc”

Preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, a fost înregistrat într-o şedinţa de partid în timp ce-şi ameninţa colegii că vor avea de suferit dacă Victor Ponta nu va câştiga prezidenţialele. În înregistrarea audio, Govor susţine că a vorbit cu „preasfinţitul” şi că preoţii se vor implica în campania electorală de partea lui Victor Ponta.

Credincioşii care au fost, sâmbătă, la Mănăstirea Cozia (judeţul Vâlcea) au primit bileţele cu mesaje electorale, împărţite în curtea lăcaşului de cult: „Stimate alegător creştin-ortodox, când votezi, nu îţi trăda credinţa şi neamul! Votează Victor Ponta, român şi creştin-ortodox!”. După îndemnul electoral, bileţelul mai conţine şi o parte dintr-o rugaciune a preacuviosului Paisie Aghioritul.

Purtatorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a susţinut că este vorba despre „iniţiative ale unor membri sau simpatizanţi de partid care nu au binecuvntarea Bisericii”. „Reînnoim îndemnnul Bisericii către oamenii politici şi către partide de a nu folosi imaginea şi reprezentanţii Bisericii în scopuri electorale”, a mai spus Stoica.

Circulara de la Mitropolia Clujului

Preoţii clujeni au primit, tot în Campania electoral pentru prezidenţiale, o circulară din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, prin care li se spune să-i îndemne pe enoriaşi să meargă la vot în turul doi al alegerilor prezidenţiale, din 16 noiembrie, pentru a alege un preşedinte „creştin ortodox”, se arată într-un material difuzat pe TVR Cluj. Reporterii au sunat mai mulţi preoţi din judeţ şi s-au dat drept reprezentanţi ai Centrului Eparhial pentru a-i întreba dacă au primit circulara respectivă. Iată una dintre conversaţiile purtate de reporter cu un preot clujean: „Preot: Da, da! Am primit, am primit. R: Şi e în regulă? Ştiţi cum trebuie să le spuneţi?  R: În ideea că oamenii trebuie să meargă din nou la vot. Că trebuie să alegem un preşedinte creştin ortodox, român…din ce am înţeles eu.” Reprezentanţii Mitropoliei dar şi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei neagă aceste acuzaţii: „Sunt întrebări scoase din context”, a spus Constantin Stoica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.