Acasă Politic Băsescu: România a trecut de cel mai greu an. Cheia este continuarea...

Băsescu: România a trecut de cel mai greu an. Cheia este continuarea reformelor statului.

DISTRIBUIȚI

Președintele Traian Băsescu a declarat că România a reușit să treacă de cel mai greu an, iar în 2011 își va relua creșterea economică, chiar dacă "firav", subliniind că pentru aceasta este nevoie de continuarea proceselor de modernizare a statului, altfel criza putându-se repeta oricând.

Președintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliștilor, în stațiunea Predeal, unde se află împreuă cu soția sa, că în Romania a reușit să treacă de cel mai greu an, iar în 2011 va exista o revenire economică, însă "cheia" este continuarea reformelor statului.

"Cheia este continuarea reformelor statului. Fără acestea o astfel de criză se poate repeta oricând", a arătat Băsescu.El s-a referit la modernizarea sistemului de sănătate, a celui fiscal și a celui educațional, arătând că fără reformă în educație tinerii nu vor avea nicio șansă să își găsească locuri de muncă în România sau în țările Uniunii Europene.

Președintele a mai spus că și-ar dori să trecem de criză cu un altfel de stat."Trebuie să fie anul în care schimbările în funcționarea statului să fie ireversibile", a mai spus președintele, exprimându-și speranța că Guvernul va reuși să continue reformele începute.

"Niciun guvern nu are capacitatea să ia 100 la sută măsurile dificile, dar, așa cum a reușit până acum, cu certitudine va avea capacitatea să continue și anul viitor", a afirmat președintele.Pe de altă parte, el a spus că "Uniunea Europeană se află în epicentrul crizei și că nimeni nu a crezut că omenirea va trece printr-o astfel de criză"."Uniunea Europeană se află în epicentrul crizei și nu ne putem face că nu vedem", a adăugat Traian Băsescu.

Sunt 1.270.000 de funcționari, în doi-trei ani trebuie să se ajungă la 900.000Băsescu a afirmat că în România sunt încă mulți funcționari, arătând că de la 1.270.000 de bugetari, câți există în prezent, statul trebuie să ajungă, în doi-trei ani, la 900.000 de funcționari, "pentru a nu mai fi o povară pe cheltuielile publice"."Nu mai putem gândi că statul se modernizează în condițiile în care avemn 4,4 milioane de oameni înregistrați ca fiind în câmpul muncii, iar 1,6 milioane de români muncesc fără forme legale. Este clar că acest tip de stat trebuie schimbat și că trebuie să stimulăm flexibilizarea forței de muncă. Acum oamenii nu acceptă să lucreze fără să fie oficial înregistrați pentru că patronii se feresc de contracte de muncă pentru că pe urmă nu mai pot scăpa de execedentul de muncă", a declarat Traian Băsescu.

Fiecare român e responsabil de viața lui zilnică,nu mai poți aștepta la nesfârșit de la stat

El a spus că în Romania există o criză de sistem și că " trebuie schimbate mentalitățile peste tot".Totodată, răspunzând unei întrebări, șeful statului a spus că în România sunt "două tipuri de oameni care nu au ce pune pe masă".El a arătat că prima categorie este formată din "cei care nu au ce pune pe masă pentru că nu pot, iar aceștia trebuie ajutați".

Cealaltă categorie este reprezentată de cei care nu au ce pune pe masă deoarece cred că numai statul este responsabil pentru ei, iar acești oameni trebuie să meargă la muncă, a adăugat președintele.În MAI este nevoie de o schimbare de mentalitate"Aici încă avem prea multe probleme legat de înțelegerea fiecărui polițist, a fiecărui jandarm cu privire la ce are el de făcut față de cetățean.

Nu în ultimul rând, MAI va fi obiectul unor reforme puternice. Experimental, s-au transferat atribuțiuni către polițiile locale, dar procesul trebuie să continue. Este mult mai legat un primar de nevoile de securitate ale comunității decât un ministru care e la București. De aceea, descentralizarea Poliției trebuie să continue, trebuie consolidată poliția comunitară și lăsate sarcini naționale la nivelul MAI", a declarat Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.