Acasă Politic Basescu si Stolojan au aruncat zarurile Aliantei PD-PNL

Basescu si Stolojan au aruncat zarurile Aliantei PD-PNL

DISTRIBUIȚI

Democratii si liberalii au facut ieri ultimul pas inaintea mariajului lor de duminica, atunci cand prin doua Congrese separate vor consfinti, in acte, alianta dintre PD si PNL. Structurile de conducere ale celor doua partide, cu atributii statutare in privinta aprobarii documentelor aliantei, negociate intens in ultimele luni, s-au intrunit separat, democratii – in cadrul Colegiului Director, iar liberalii – in cadrul Delegatiei Permanente. In mod surprinzator, PNL a aprobat documentele cu doar doua abtineri fata de cele patru ale democratilor, Dinu Patriciu si Ludovic Orban nereusind sa convinga mai multi liberali sa voteze impotriva aliantei. Cert este ca fruntasii celor doua partide incearca sa dea impresia ca alianta nu va semana deloc cu defuncta CDR.

Pentru liberali, alianta nu este o noua CDR

Cu doar doua abtineri, una fiind a deputatului timisorean Ovidiu Draganescu, membrii Delegatiei Permanente a PNL au aprobat cu o majoritate covarsitoare, dupa cum s-a exprimat presedintele liberal Theodor Stolojan, documentele aliantei dintre cele doua formatiuni, in vederea congreselor de duminica: Declaratia Politica-Angajament, Platforma-Program si Principiile privind modalitatile de functionare a aliantei si de solutionare a conflictelor. In plus, forul liberal a aprobat si doua modificari la statut care sa faca posibila fuziunea de astazi cu PNL-Campeanu si alianta de maine cu PD, modificari ce vor fi supuse spre aprobare si Congresului PNL.

Dupa sedinta Delegatiei Permanente, Theodor Stolojan a tinut sa precizeze ca alianta cu PD este -net deosebita de CDR si de asa-zisa alianta PSD-UDMR, care este un troc de voturi contra satisfacerii unor cerinte ale UDMR, fara asumarea participarii acesteia la guvernare-. Liderul liberal sustine ca alianta liberala-democrata va raspunde intereselor tuturor romanilor nemultumiti si dezamagiti de coruptia si saracia din tara si va da o speranta reala ca exista o forta politica in stare sa schimbe in bine lucrurile din Romania si care sa dea la o parte -oligarhia pesedista si minciuna-. Stolojan este ferm convins ca alianta va invinge la alegerile din 2004. El a refuzat insa sa spuna, in acest moment, care ar putea fi candidatii aliantei la functia de prim-ministru daca Traian Basescu va candida si va castiga din nou Primaria Capitalei, precizand ca -este prematur-. Cat despre tandemul Stolojan – Basescu – presedinte – premier sau primar general, liderul PNL a declarat ca -tandemul nu este pentru functii, ci este format din doua personalitati, presedintii celor doua partide, care se bucura de credibilitate mare in Romania-. Stolojan a mentionat, totusi, ca -avem oameni capabili sa se achite de atributiile pe care alianta le confera-, raspunzand astfel la o noua intrebare privind existenta unor posibile alternative la functiile de prim-ministru si primar general. Stolojan nu a dat informatii nici in privinta celor sapte liberali care vor face parte din Consiliul National de conducere al aliantei. Referitor la sprijinul international pentru alianta, liderul liberal a spus ca la congresul de duminica va fi prezent presedintele Partidului Liberal European si a precizat, totodata, ca a primit sprijin din partea unor ambasadori straini acreditati la Bucuresti, pe care nu i-a nominalizat din motive -diplomatice-.


Patru optiuni in curtea PD

Democratii au dat girul aliantei cu liberalii

Colegiul Director (CD) al PD, reunit ieri, a acordat un vot consultativ protocolului politic dintre cele doua partide, urmand ca duminica Consiliul National de Coordonare sa-si dea avizul final. Membrii CD au dat 66 de voturi pentru, in timp ce patru au preferat sa se abtina. Printre acestia din urma se numara deputatii Ioan Oltean si Ion Carstoiu, precum si presedintele filialei PD Brasov, Gheorghe Scapeanu. -Abtinerile vizeaza unele organizatii cu probleme, dar o sa le treaca-, a comentat laconic liderul democrat Traian Basescu. El a explicat ca votul de ieri a vizat toate cele trei actiuni care vor avea loc duminica. Astfel, a precizat liderul democrat, va fi modificata Teza 93 a programului politic, care interzice PD realizarea unei aliante preelectorale, si va fi modificat statutul prin includerea protocolului aliantei. Nu in ultimul rand, a mai spus Basescu, vor fi validate protocolul privind mecanismul de functionare al aliantei, precum si documentul politic al acesteia. In acest sens, membrii celor doua echipe de negocieri ale PD au raspuns la intrebarile presedintilor de organizatii cu privire la modul cum se aplica protocolul in teritoriu.

Basescu: -Nu voi fi un alt Victor Ciorbea-

Referindu-se la situatia care se va crea in cazul in care va fi votat in alegerile locale primar al Capitalei, Basescu a dat garantii ca nu va fi un al doilea Victor Ciorbea. -Categoric, nu vizam miscarea de pe o functie aleasa pe una executiva-, a spus el, adaugand ca daca nu va candida personal la primarie, este posibil ca cele doua partide sa mearga pe liste separate. -Protocolul aliantei avizeaza doua posibilitati pentru Capitala, eu sau altcineva-, a precizat Basescu.

Liderul democrat a revenit asupra faptului ca primul-ministru va fi desemnat de copresedintii aliantei, atacandu-l in context pe liberalul Dinu Patriciu. Intrebat cum se va intelege cu acesta in conditiile in care Stolojan, mergand la Cotroceni, va preda stafeta la presedintia partidului, Basescu a spus: -Nu va fi nici o problema, dar Patriciu ar putea fi copresedinte la PSD, acolo unde sunt sustinatori pentru datoriile pe care le are-.

El a mai explicat si faptul ca liberalii au dreptul de a desemna purtatorul de cuvant, intrucat au mai multi parlamentari.

Democratii il vor pe Nastase la Cotroceni

-Adrian Nastase este cel mai comod candidat PSD la presedintia Romaniei pentru ca poate fi batut. Ne dorim sa fie el reprezentantul PSD, a precizat Traian Basescu. El a explicat ca, in astfel de conditii, alianta ar putea sa trimita pana si un candidat foarte tanar la Cotroceni, pentru ca nu este nevoie de un politician experimentat pentru a-l invinge. In opinia liderului democrat, Nastase nu poate detine functii alese, putand fi doar numit. -De cand se spala noaptea treptele pe care urmeaza sa paseasca augustul prim-ministru, nu poate fi candidat valabil nici la primaria unei comune, nici la Cornu-, a mai precizat Basescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.