Acasă Politic Băsescu vede în banii comunitari salvarea României din criza economică

Băsescu vede în banii comunitari salvarea României din criza economică

DISTRIBUIȚI

După o toamnă plină de angoase și de pomeni electorale, clasa politică de la București trebuie să facă față crizei economice care și-a făcut de mult simțită prezența în România. La prima vedere nu ar exista niciun pericol, dacă am da crezare maximei premierului Tăriceanu cum că economia țării "duduie". Constrâns sau nu de un posibil faliment național, președintele Traian Băsescu a găsit soluția salvatoare, cel puțin pentru moment, până în primăvară, pentru salvarea economiei românești. Astfel, înaintea plecării la Bruxelles, la lucrările Consiliului European de iarnă, președintele a afirmat că  România a cerut, încă de acum două luni, reducerea birocrației pentru simplificarea procedurilor de angajare a banilor de la Uniunea Europeană în situații de criză. Potrivit acestuia, în situații de criză,  politicienii de la București trebuie să fie capabili să acționeze "fără proceduri excesive". Pe de altă parte, propunerea României este ca statele membre să-și asume responsabilitatea dacă se constată că banii nu au fost utilizați în conformitate cu standardele impuse de CE. La Bruxelles, președintele va marșa pe cartea finanțărilor BEI pentru industria auto și IMM-uri, domenii care ar putea lăsa pe drumuri mii de români până în primăvară dacă nu vine o infuzie de capital de la UE.
"România va susține creșterea nivelului de finanțare prin Banca Europeană de Investiții pentru industria auto și pentru IMM-uri, infrastructurile fiind acoperite, din punctul nostru de vedere, suficient în raport cu capacitatea de absorbție atât de alocările care revin României din bugetul Uniunii, dar și din faptul că România a angajat deja negocierea unui credit de 1 miliard de euro de la BEI, care să constituie sursa de finanțare a componentei autohtone pentru finanțările nerambursabile de la Uniunea Europeană", a afirmat Băsescu. De asemenea, România mai are un punct de vedere și în ceea ce privește propunerea ca fondurile destinate agriculturii, dar necheltuite, să fie realocate către alte domenii, șeful statului susținând că nu e de acceptat o asemenea variantă și că una dintre soluții ar fi extinderea perioadei în care fondurile europene să fie cheltuite.

Criza a pus pe butuci bugetul comunitar

Dacă privim per ansamblu, țările membre ale spațiului comunitar au mari probleme financiare. Astfel, deficitul de cont curent al UE a crescut de peste două ori și jumătate în trimestrul al treilea, la 26 de miliarde de euro.
Zona euro a înregistrat un deficit de cont curent de 10,8 miliarde euro, reprezentând 0,5% din PIB-ul celor 15 state, față de 24,4 miliarde euro (1,1% din PIB) și un surplus de 17,3 miliarde euro (0,8%) în 2007. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.