Acasă Politic Blid cu gogosi electorale pentru milioanele de romani din diaspora

Blid cu gogosi electorale pentru milioanele de romani din diaspora

DISTRIBUIȚI

La spartul targului si de ochii lumii. Asa poate fi caracterizata recenta decizie a guvernului Nastase de a permite romanilor de peste hotare sa voteze la -consulate onorifice-. Practic insa, romanilor din diaspora continua sa li se refuze de facto dreptul constitutional de a vota, situatie intalnita cel mai elocvent in tara unde Iliescu a fost recent huiduit: Canada.

Ziarul -Curentul- semnala, in urma cu cateva saptamani, incalcarea flagranta a Constitutiei prin care se garanteaza dreptul fiecarui cetatean roman de a vota. Este vorba despre milioanele de romani care se afla in strainatate, multi dintre ei avand rezidenta permanenta in afara granitelor Romaniei, dar pastrand cetatenia patriei unde s-au nascut. Dorinta legitima si dreptul constitutional al celor plecati definitiv din Romania de a-si exprima vointa politica sunt insa tratate cu neseriozitate de guvernul Nastase, la fel cum au procedat, culmea, si guvernele de centru-dreapta care s-au perindat in fruntea tarii in perioada 1996-2000.

Saptamana trecuta, Mircea Geoana, fost ambasador al Romaniei la Washington si actual ministru de externe, a gasit de cuviinta sa aprobe ceea ce trebuia sa fie inteles de la sine, dar nu se punea in practica. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe a decis organizarea alegerilor si la consulatele onorifice, cautand sa vina in intampinarea romanilor -care locuiesc la distante mari fata de misiunile diplomatice si consulare-. Practic, este vorba despre 22 de consulate onorifice aflate in America de Nord, Europa si Oceania.

Dupa 15 ani

Vestea vine insa extrem de tarziu, dat fiind ca perioada ramasa pana la alegeri este insuficienta pentru informarea intregului electorat care locuieste in varii tari ale globului. Dupa 15 ani de totala indiferenta fata de electoratul din diaspora, guvernantii au ales -ceasul al XII-lea- pentru a drege busuiocul. Cert este insa ca informatia despre organizarea unor centre de votare la consulate onorifice nu va ajunge in timp util in toate comunitatile romanesti ce sunt raspandite prin America sau Oceania.

Pana la urma, sporirea numarului de sectii de vot din Statele Unite, de exemplu, duce doar la descongestionarea partiala a consulatelor de cariera, si nicidecum la rezolvarea problemei. Asa cum e si normal, romanii dintr-o metropola nord-americana sau alta se vor indrepta catre cel mai apropiat centru de votare. De pilda, vreo 100.000 de romani din nord-vestul SUA au, acum, de ales intre a vota la New York sau la Philadelphia. Doua centre de votare care, in perspectiva unei participari la urne de numai 10%, ar fi sugrumate, fiecarui alegator fiindu-i alocat mai putin de un minut ca sa se identifice, sa afle conditiile validarii votului, sa intre in cabina de vot, sa citeasca buletinele, sa stampileze, sa introduca hartiile in urna si, culmea, sa completeze -declaratia pe proprie raspundere-. Este vorba despre inca o gaselnita birocratica a guvernantilor de la Bucuresti, care obliga, prin recenta ordonanta referitoare la votul in strainatate, toate persoanele sa completeze o hartie oficiala care sa ateste ca -nu si-au exercitat deja dreptul de vot pe baza altui act de identitate sau pe baza cartii de alegator-.

Romanii din Canada pot sta acasa linistiti

Cazul Canadei ramane insa cel mai graitor pentru lipsa de seriozitate a deciziei luate de Guvernul Romaniei. Intr-o tara a carei suprafata este cat a intregii Europe si unde traiesc, pe o fasie lunga de 6.000 de kilometri, peste 100.000 de romani, sunt organizate doar trei centre de votare: la Ottawa, Toronto si Montreal (Quebec). Or, un numar insemnat de romano-canadieni locuiesc in Saskatchewan, Alberta si mai ales in Noua Columbie, provincii aflate la mii de kilometri distanta de sectiile de vot mentionate. Situatia putea fi dreasa oarecum daca ar fost infiintata o sectie de vot in estul Canadei, adica la Moncton, New Brunswick. Prof. univ. dr. Mircea Roman, consulul onorific al Romaniei in New Brunsck, ne-a spus insa ca -guvernul Canadei a primit o cerere de derogare de la lege, pentru organizarea alegerilor si in acest centru-. Despre ce lege canadiana este vorba, nu se stia insa la nivelul grupului parlamentar federal liberal (de guvernamant in Canada), care a fost contactat in legatura cu acest subiect.

Diaspora protesteaza, guvernul voteaza

-Atitudinea ostila a parlamentului, presedintiei si partidelor politice fata de conationalii de peste hotare- a fost criticata, saptamana trecuta, printr-un comunicat de presa al mai multor organizatii romanesti din diaspora, cele mai multe din SUA, Canada si Australia. -Prin simulacrul de vot limitat al diasporei, datorat limitarii numarului birourilor de votare, se doreste acordarea legitimitatii unor partide neinteresate in promovarea unitatii nationale-, se arata in comunicatul semnat, printre alte organizatii romanesti din strainatate, de Consiliul Mondial Roman, Consiliul Romano-American, Camera Romana de Comert din Atlanta si Asociatia Romanilor din Australia. Pana la urma, -efectul de imagine- si de propaganda in stil fesenisto-pesedist a fost insa atins. PSD se poate lauda ca a pus pe masa milioanelor de -diasporeni- infometati de libertate un blid plin cu gogosi electorale. Este vorba insa doar de inca o pacaleala amara.

Vacanta electorala in Redmond, WA.

Romanii din nord-vestul Statelor Unite vor avea, pe 28 noiembrie, de ales intre a vota la -mama naibii- sau a petrece un weekend linistit pe malul Pacificului. Este vorba, printre altii, de cei peste 200 de tineri specialisti romani care lucreaza la sediul central al concernului Microsoft. Aflat in apropierea metropolei Seattle, oraselul Redmond gazduieste o buna parte din crema informaticienilor care au absolvit universitati romanesti, fiind angajati de miliardarul Bill Gates sa lucreze pe bani adevarati in America. Distanta de la Redmond pana la cel mai apropiat centru de votare este insa de peste 1.000 de kilometri, motiv pentru care pe 28 noiembrie, romanii din statul american Washington vor fi nevoiti sa stea acasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.