Acasă Politic Blocul Reformist vrea direct capul lui Marko Bela

Blocul Reformist vrea direct capul lui Marko Bela

DISTRIBUIȚI

Liderii Blocului Reformist din UDMR forteaza schimbarea -la fata- a Uniunii. Desi intalnirea de tatonare parea a fi un semnal de impacare sau cel putin de dialog intre moderati si radicali, iata ca cei din urma il acuza pe presedintele Marko Bela ca nu si-a respectat promisiunea de a organiza alegeri interne. Pentru Congresul UDMR de la inceputul anului viitor, ei aveau pregatite aproape 300 de amendamente la statutul formatiunii, insa la vot liderii n-au reusit sa-si convinga -oastea- ca trebuie sa participe si sa impuna la Satu Mare aceasta platforma. Reformistii vor o structura unitara a puterii de decizie, precum si modificarea puterii de decizie a celor doua foruri din cadrul UDMR, Consiliul Reprezentantilor Unionali si Consiliul Consultativ. Dar la Congresul extraordinar de la Cluj al Blocului, participantii au hotarat sa protesteze impotriva politicii moderatilor prin neprezentare la Congresul de la Satu Mare.

Planurile lui Tibor s-au amestecat

Decizia a fost adoptata dupa o zi intreaga de dezbateri, in semn de protest fata de politica dusa de actuala conducere a Uniunii. Reformistii care au votat impotriva participarii la congres si-au motivat gestul prin faptul ca intrunirea Congresului de la Satu Mare este nelegitima din cauza faptului ca actualul presedinte, Marko Bela, nu a organizat de 10 ani alegeri interne conform Statutului UDMR. Presedintele Blocului Reformist, deputatul de Timis Toro T. Tibor, a incercat in zadar sa-i convinga pe colegii sai ca participarea celor cinci delegati ar fi benefica, acestia putand prezenta mesajul platformei in cadrul Congresului Uniunii. El reclama faptul ca acum nu se poate vorbi de un dialog intre societatea romaneasca si cea maghiara. In acest sens, liderul reformistilor sustine ca actuala conducere UDMR nu mai reprezinta asa cum trebuie interesele maghiarimii din Transilvania, iar pe presedintele Marko Bela l-a acuzat ca nu si-a respectat promisiunea de a organiza alegeri interne. Toro crede UDMR are nevoie de modificarea raportului existent intre putere si opozitia interna. Deputatul a declarat, sambata, in cadrul Congresului extraordinar de la Cluj, ca in ultima perioada, -comunitatea maghiara a fost degradata la statutul de votant etnic, cu libertatea de a vota, dar nu si de a alege-.

Radicalii sar din nou calul revizionismului

Liderii Blocului Reformist din UDMR au declarat ca maghiarii trebuie sa aiba un mesaj autonom in ceea ce priveste politica externa. -Nu este o solutie ca politica externa a maghiarimii din Transilvania sa fie cuprinsa intotdeauna in caruta politicii externe a Guvernului Romaniei, pentru ca acest lucru s-ar putea sa nu serveasca interesele maghiarimii-, a afirmat deputatul Toro T. Tibor. La randul sau, deputatul UDMR de Bihor, Szilagy Zsolt, membru in Comisia de politica externa a Camerei Deputatilor, a apreciat, in cadrul unei conferinte de presa, ca autonomia discursului si existenta unui mesaj propriu in politica regionala si externa ar fi de natura sa ofere mai multa putere Uniunii si comunitatii maghiare. Acest discurs autonom nu s-ar referi, potrivit acelorasi declaratii, doar la memorandumuri, ci si la relatiile cu diferitele institutii.

Sabin German, extaziat…

Deputatii Toro T. Tibor si Szilagy Zsolt au declarat ca platforma pe care o reprezinta este deschisa colaborarii cu orice partid aflat la guvernare, atat timp cat acesta atinge standardele europene. Cei doi au afirmat ca orice colaborare va avea la baza interesele comunitatii maghiare, dialogul fiind -un mijloc de realizare a programului maghiarilor in consens cu interesul national al Romaniei-. Presedintele Ligii Transilvania Banat, Sabin Gherman, prezent la congres, a fost de parere ca aceasta platforma reprezinta -o sansa pentru maghiarime, dar si pentru societatea romaneasca-. In cadrul aceluiasi discurs, Gherman a subliniat necesitatea disparitiei orgoliilor politice sau etnice si a apreciat ca Romania are de-a face, in ultima vreme, cu o noua categorie de persoane, -etnobaronii-, persoane care si-au facut o meserie din asumarea ostentativa si exclusivista a romanismului sau maghiarismului, cei care se imbogatesc de pe urma lui Ion si Janos deopotriva. Toro T. Tibor si Szilagy Zsolt au afirmat, la randul lor, ca Liga Transilvania Banat poate reprezenta un partener de dialog, asa cum pot fi toate fortele politice care doresc promovarea regionalismului in spirit european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.